Nowe auto, benzyna do 20 000

27 Cze 2013, 20:44

witam,
powoli nadchodzi moment, w którym będę musiał rozstac się z moim kropkiem 1.1 z 98 roku
Robię około 1,5-2tys km miesięcznie
Od kilku miesięcy przeglądam oferty, czytam opinie i naprawdę ciężko mi się zdecydować
Wymagania to:
- budżet około 20 tys.
- benzyniak wolnossący, (zamontuje lpg)
- pojemność 1.6-1.8- nie kręci mnie ściganie się z dresami na każdych światłach, ale żeby gwarantował swobodne wyprzedzanie
- jak najniższa awaryjność
- hatchback, sedan, coupe; 3,5 drzwi bez znaczenia
Jak dotąd pod uwagę biorę kilka opcji:
- Seat Ibiza III, można znaleźć rocznik 2007-2008 do 20 tys. ale ofert 1.6 jest bardzo mało
- Mazda 3 1.6
- Opel Astra H 1.8 125 lub 140KM (1.6 słyszałem dość mułowaty)
- VW Polo IV FL 1.6, sytuacja podobna jak w przypadku Ibizy, ciężko znaleźć 1.6
- Ford Focus 1.8, niezłe ma opinie, nie mniej jednak strasznie szybko traci na wartości
Ewentualnie Corolla 1.6 2005-2007 ale to juz w ostatecznosci (ojciec ma tą Corolle d4d i nie chciałbym kupowac takiego samego auta)
Ewentualnie inne opcje? z góry dziękuję za pomoc
buttler
Nowicjusz

Auto: Punto

27 Cze 2013, 22:10

Golfa V możesz dostać już w tej cenie. Przyjemny samochodzik, benzyniak nie powinien specjalnie zamulać, a i na wartości samochód szybko nie traci.
GolfVI
Nowicjusz

Auto: nie mam

27 Cze 2013, 22:26

mam ten sam problem co ty .tez wlasnie mysle nad mazda 3 focusem i dodatkowo seatem leonem :D
tomaczek4
Początkujący

Miejscowość: Internet

28 Cze 2013, 18:37

brałem pod uwagę też leona II, ale w środku ten samochód jest po prostu przepaskudny :P
Golf V to ciekawa opcja, zdaje się że to ten sam silnik co w ibizie i polo, tylko w lepszym opakowaniu? do 20 tys ciężko znaleźć fajny egzemplarz, raczek koło 25k
buttler
Nowicjusz

13 Lip 2013, 19:51

Witam ponownie,
Czas na zmiane samochodu coraz bliżej, a ja nadal nie potrafię się zdecydować :?
Byłem dzisiaj w jednym z komisów, mialem okazję pooglądać Leona 2, i szczerze mówiąc na żywo nie jest taki paskudny jak na zdjęciach :D w środku mimo że wygląda jak w 30 letnim dostawczaku to siedzi się bardzo wygodnie, miałem wrażenie że auto to dostosowane jest do mojego wzrostu, pozycja za kierownicą była idealna, niestety nie mialem okazji się nim przejechać, bo był to model z silnikiem 1.9 tdi który mnie nie interesuje.
W grę wchodzi 1.6 mpi, czytałem ostatnio troszkę o tym silniku i podobno idealny jest do gazu i bardzo niezawodny, mam jednak małe wątpliwości co do dynamiki, Leon to dość duża buda, ponad 1200kg, a ja nie chciałbym się toczyć pod górkę jak fiat 126p kiedy wsiądzie 2-3 pasażerów.
Ten sam silnik znajduje się w golfie V, ale wg relacji znajomego który jakiś czas temu kupował golfa, bardzo ciężko trafić na dobry model, przewaznie same zajechane szroty z niemiec.
Cały czas meczy mnie ta Ibiza lub Polo z silnikiem 1.6, roczniki 2006-2008, aczkolwiek te samochody są prawie nie do znalezienia w Polsce, z tego co wiem były głownie produkowane do krajów zachodnioeuropejskich.
Octavia 1.6 mpi- trochę za duże auto dla mnie
Jeszcze jest Astra 3, ale czytając opinie o silnikach 1.8 125 i 140 zdania są bardzo podzielone, niektórzy twierdzą że silnik ten kompletnie nie nadaje się do gazu, inni zaś że nie ma najmniejszego problemu, takich wątpliwości nie ma natomiast przy 1.6 mpi
Ehh... pomocy :P
buttler
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Bentley EXP 100 GT - elektryczny luksus
    Jak widać Bentley stawia na luksus w wydaniu samochodów elektrycznych. Na razie jest to prototyp ale w niedalekiej przyszłości może się okazać że takie samochody będą królowały na globalnym rynku. To nie tylko ...