Nowy akumulator z piaskiem?

29 Mar 2014, 00:27

Witam,
Dzisiaj zakupiłem nowy akumulator suchy bez elektrolitu (elektrolitu nie miał sprzedawca już w sklepie) firmy Yuasa 4Ah, 50A prąd rozruchowy. Sprzedawca powiedział, że muszę do tego jeszcze zakupić elektrolit. Przewracając sobie akumulator na boki usłyszałem jak by w środku piasek był. Otworzyłem 6 korków, aby zobaczyć co tam lata, i wysypało mi się trochę takich małych ziarenek.
Co to jest? piach? I czy nic złego się nie stanie z akumulatorem jeżeli troszkę tego wysypało mi się na dywan? Będzie trzymał dobrze napięcie? Pojemność 4Ah oraz prąd rozruchowy 50A nie zmieni się?
Zależy mi na wysokim prądzie rozruchowym ponieważ w skuterze mam założony większy cylinder, i co za tym idzie większe sprężanie.
izdebski12
Obserwowany

Auto: skuter

02 Kwi 2014, 09:56

Dokup elektrolitu i naładuj,zobaczysz czy będzie działał,moim zdaniem to nic złego i nie przejmuj się w razie czego masz przecież gwarancje jeżeli kupowałeś nowy akumlator.
MotoAutko
Początkujący

Prawo jazdy: 14 03 2002
Auto: Seat Leon 1.6
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak skalibrować alkomat?
    Alkomat to urządzenie, które może pomóc podjąć odpowiedzialną decyzję, zanim wsiądziesz za kierownicę. Jednak aby jego wskazania były wiarygodne, konieczna jest regularna kalibracja. Ten proces jest niezbędny, ...