Nowy samochod do 60tys.

29 Sty 2008, 11:32

Potrzebuje kupić samochód dla syna i zony. Wiadomo wiele nie jeździli i teraz chcą mieć własny samochód. chodzi mi o bezawaryjność wybrałem kilka modeli i proszę o poradę którego wybrać:
Volkswagen Golf V 1.9 TDI 90 KM
Skoda Octavia Tour 1.6MPI
Skoda Octavia 1.4 MPI
Skoda Nowa Fabia 1.9 TDI
Seat Leon 1.6 MPI Audience
Seat Ibiza 1.4 TDI 70KM Reference
Seat Ibiza 1.9 TDI 100KM Stylance
Seat Cordoba 1.4 TDI 70KM Reference
Opel Astra Classic II 1.7 CDTI
Mitsubishi Nowy Lancer 1.5
Honda City 1.4 S
Honda Jazz 1.4
Citroen C3 1.4i FURIO
Hyundai Matrix 1.6 GL
Kia cee'd 1.6 CRDI 90 KM
Kia Cerato FL 1.6 DOHC
Kia cee'd Sporty Wagon 1.6 CRDI
Ford Nowy Focus 1.4 Duratec 80 KM
Dacia Logan MCV 1.5 dCi

Jest tego ale nieznam się którego wybrać.Z wyglądu ładny (jak dla mnie najładniejszy to ten Leon) i Kia Cerato, ale mi chodiz o bezawaryjność.
astro007
Aktywny

29 Sty 2008, 12:54

Powiedzmy sobie szczerze. Każde nowe auto z salonu będzie bezawaryjne. Praktycznie przez 2 pierwsze lata przeciętnego użytkowania do takiego samochodu leje się benzynę, wsiada i jedzie. Niektóre modele mogą mieć przypadłość usterek każdego nowego modelu. Np. okazuje się, że nowy typ samochodu podczas użytkowania ma jakieś problemy, ale to tyczy się wybranej serii, albo w ogóle całego modelu.

Pod tym względem warto wybrać auto produkowane od kilku lat, np. Astrę II. Ale przecież takie przypadłości nie są częste.

Warto w przypadku nowego samochodu popatrzeć ile straci na wartości po kilku latach. Pod tym względem najlepsze są Toyoty i VW.

VW, Skoda i Seat to w sumie to samo. Awaryjność będzie więc zbliżona do siebie. Mnie przekonuje Golf V, choć za 60 tys. zł i silnikiem TDI to pewnie będzie mizernie wyposażony.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

29 Sty 2008, 19:48

Z wymienionych aut wybrałbym pomiędzy:
Skodą Fabią 1,9TDI
Ford Focus 1,4 80KM
Kia Cee'd Crdi 7lat gwarancji

Skłaniałbym się z Focusem, dość duże auto, silnik 1,4l w zupełności wystarczy do miasta i na wypady za nie.
Albo diesla Skodę.
Krzysiek_85
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin

02 Lut 2008, 15:08

Ja myślę na Leonem , Golfem a Octavia, wszystkie te znalazłem w tej cenie w dieslu. wyposażenie nie musi być takie bogate. Samochód ma być tylko do jazdy po mieście.Najbardziej myślę czy nie wsiąść czegoś używanego dla nich ( roczne, dwuletnie), może Volvo S60??
astro007
Aktywny

02 Lut 2008, 20:43

To zmienia postać rzeczy jeżeli chcesz kupić auto używane do 60 tys. zł. Za taką kasę możesz sobie dowolnie przebierać w dobrych i niezawodnych autach. Jest Volvo S60, będzie ale starsze i z większym przebiegiem S80. Będzie prawie nówka Volvo S40.

Audi A4 w dieslu z dobrym przebiegiem, 3-letnie Audi A3 z przebiegiem w okolicach 60 tys km.

Możesz też polować na Mercedesy klasy C.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

03 Lut 2008, 22:37

ja polecam Kia Cerato :) Jest to naprawde ładne i bezawaryjne autko :) (wiem bo jeżdze). Nówke po upustach można kupić już za 60 tyś. i to w dieslu. I według mnie sedan jest zdecydowanie ładniejszy od hatchbacka.
grudysz
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Fotel samochodowy Toyoty z drukarki 3D
    Fotele samochodowe zazwyczaj nie należą do najwygodniejszych, choć bywają chlubne wyjątki. Producenci mają w tej dziedzinie jeszcze wiele do zrobienia. Dzisiejsze fotele samochodowe konstruowane są z wykorzystaniem dość starych ...