Nowy samochód do 88 tys!

03 Gru 2010, 22:31

Witam wszystkich forumowiczów!

Właśnie sprzedałem swoją Hondę Accord :sad: i zostałem na lodzie więc pilnie poszukuję samochodu do 88 tys. zł MAX..... Wymagania mam dość spore :grin: otóż:

- na pewno jakiś hatchback (miałem Hondę, ale chciałbym coś mniejszego)
- w dieslu
- z silnikiem mniejszym niż 2.0
- nowy
- dobrze wyposażony

Na oku mam już Alfę Romeo Giuliettę :cool: , ale peszą mnie 2 rzeczy. Krążące "pogłoski" o awaryjności Alfy (w każdym serwisie mówią mi "Boszzzz! Panie chcesz Pan co tydz. do serwisu z nią jeździć?!" i wykończenie wnętrza.... O wiele na zewnątrz wabi sylwetką i opływowym kształtem o tyle w środku wita nas wielka aluminiowa płyta zamiast kokpitu oraz dość dziwnie (jakby miały za chwilę odpaść) pokrętła klimatyzacji i przyciski.

Macie jakieś ciekawe propozycje?

Dzięki wszystkim za opinie i pozdrawiam

Rafał
Ostatnio edytowany przez Guiness52 04 Gru 2010, 15:42, edytowano w sumie 2 razy
Guiness52
Nowicjusz

Miejscowość: Jaworze

03 Gru 2010, 22:37

Proponuję rozejrzeć się za trzema modelami:
-Ford Mondeo (nowa wersja po liftingu)
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

-Alfa Romeo 159:

-Mazda 6
Ignorance is bliss...
pinio124
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gdańsk
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Opel Astra III
Silnik: 1.7 CDTi 100 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

03 Gru 2010, 22:45

Renault Laguna:

A tu w cenniku już po liftingu w promocji:
http://www.renault.pl/media/cennik-prom ... 10_LG3.pdf
Było: '02 Laguna IIphI 2.2dCi, '99 Astra F 1.6 8V, '05 Vel Satis 2.0T, '02 Laguna IIphI V6 24V, '06 Laguna IIphII 2.0dCi
Jest: '06 Vel Satis 2.0T, '06 Laguna 2.0dCi 173KM GT
Roadkiller
Aktywny

Zdjęcia: 4
Miejscowość: GCH
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Laguna IIphII
Silnik: 2.0dCi 173KM GT
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2006

03 Gru 2010, 23:03

A może być 2.0?

Moze Leon FR TDI?
bajla
Początkujący

Miejscowość: Wrocław

04 Gru 2010, 07:02

i ja dodam swoją opinię.... mam hachbacka Mazdaspeed3 i bardzo mi pasuje ten samochód.... jeżeli nie wersja speed... to zwykła Mazda3 sprawuje się równiez całkliem dobrze.... zależy również w jakiej klasie samochodu jesteś zainteresowany.... mały .. ? duży ? a może kombi ?
argar
Nowicjusz

Miejscowość: USA

04 Gru 2010, 13:39

Alfy nie bardzo się opłaca gdyż szybko traci na swojej wartości. Ani się obejrzeć i będzie kosztowała połowę tego. A awaryjność Alfy w dzisiejszych czasach to mity...
Nowe auto za 100 000zł i to hatchback nie bardzo mi się widzi. Słowo daję lepiej rozejrzeć się za trochę używanym. Bo za 100 000zł można mieć takie auto, że głowa boli. Tak więc przemyśl tą kwestię, bo uważam, że to pieniądze wyrzucone w błoto.
Powiedz mi proszę jeszcze taką rzecz: Dlaczego silnik mniejszy niż 2.0 ?
BMW E60 530dA
Daro20VT
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Auto: BMW E60 530dA
Silnik: 3.0d
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota RAV4 V generacji
    W 2019 roku doczekaliśmy się również premiery piątej odsłony modelu, którym 25 lat temu Toyota zrewolucjonizowała motoryzację i utworzyła rynek SUV-ów. Mowa oczywiście o modelu RAV4. Auto zmieniło się ...

04 Gru 2010, 13:44

Daro20VT-naturalnie masz rację. Ale nie chciałem zmieniać nastawienia kolegi. Jeśli chce kupić nowy samcohód, to zapewne zależy mu na 3-letniej gwarancji, zerowym przebiegu itp :wink:

Osobiście za 100 tys. zł kupiłbym Audi A8 :mrgreen:
Ignorance is bliss...
pinio124
Zaawansowany
Awatar użytkownika

04 Gru 2010, 13:45

Za 100tys to masz prawie nówkę auto klasy premium, a jak trochę dołożysz to masz nówkę. Jestem zdania jak Daro - kupowanie w tej kwocie nowego dupowozu klasy C to wyrzucenie pieniędzy w błoto, podobnie jak kupno badziewnego auta, które szybko straci na wartości.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

04 Gru 2010, 13:50

Pojemność do 2.0 to raczej kwestia wysokości akcyzy którą są przecież obłożone również nowe auta.
Auto nowe czy używane za 100tys. zł traci kwotowo podobnie na wartości a nie trzeba chyba wspominać, że łatwiej i szybciej później sprzedać kompakta niż choćby rzeczone A8, o kosztach eksploatacji i obsługi już nie wspominając.
Giluietta jest baaardzo ok :smile: świetna technika, genialne jak na kompakta prowadzenie i ten styl :grin: no i to jest klasa premium(co widać, że dla niektórych gra pierwsze skrzypce :lol:) i w dodatku nówka więc już w ogóle pozamiatane.
Poza tym testujący AŚ(czyli wyjątkowo proniemieciek gazety) musieli przyznać, że w ogólnym rozrachunku to lepsze auto niż konkurencyjne BMW czy Audi a Mercedes pewnie też tyle, ze go w tym porównaniu nie było:
http://www.auto-swiat.pl/1-wloszka-i-ni ... i-bmw-116i
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2000

04 Gru 2010, 15:01

Tyle, że w AŚ już nieraz takie bzdury czytałem, że hoho... no tak, auto klasy premium na gratach Fiata.

EDIT: No i szarpnąłem się na zmarnowanie czasu nad tym artykulikiem, rozbawiła mnie dywagacja na temat napędów, co tylko świadczy o poziomie tego artykułu. No i nigdzie nie znalazłem tam informacji jakoby Alfa miała być lepsza... z treści raczej wywnioskowałem inaczej. No jest tańsza, to jedyna zaleta.
Ostatnio edytowany przez jiGsaw, 04 Gru 2010, 15:21, edytowano w sumie 1 raz
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

04 Gru 2010, 15:15

Jasiek90- Alfa Romeo Giulietta jest samochodem klasy premium? No to jestem w szoku :wink:
Ignorance is bliss...
pinio124
Zaawansowany
Awatar użytkownika

04 Gru 2010, 15:22

Nie no wow jestem pod wrażeniem ilości odpowiedzi dzięki wszystkim... Więc tak autkiem będzie śmigała głównie żonka (napalona na gadżety- wchodząc do salonu najpierw pyta czy ten samochód ma nawigację, czujniki zmierzchu, dwustrefową klimę...") próbowałem jej to wyperswadować z głowy, bo osobiście uważam, że im więcej tego całego badziewia tym częściej będę odwiedzał serwis, ale nie dała się przekonać....

Ja na razie dostałem zlecenie na wykonanie wielkiego projektu więc siedzę w domu przez najbliższy rok. Żona do pracy ma blisko 37 km w jedną stronę i drugie tyle z powrotem tak więc na pewno diesel.
Pytacie czemu silnik mniejszy niż 2.0? Chodzi o ekonomikę wolę coś koło 1.6, bo wiem, że to autko pobędzie w rodzinie bite 5-6 lat więc będzie na prawdę dużo jeździło, a nie chcę co 2 tyg tankować za 250 zł, nie po to sprzedałem Hondę (do dziś za nią tęsknie... :cry: ) i tak jak powiedział wcześniej kolega nasza Polska rzeczywistość- AKCYZA Tak więc zawężam troszkę poszukiwania dajmy na to do 88 tys. MAX z najlepszą wersją wyposażeniową i autko powinno być nie duże (jak widziałem miną żonki, gdy wsiadała do Hondy Accord Sedan to postanowiłem, że ja poprowadzę....)

Dzięki wszystkim za pomoc

P.S Panowie bądźcie dorośli i nie kłóćcie się czy Alfa jest samochodem klasy Premium czy nie. Moje pytanie brzmiało inaczej. Nie muszę jeździć Ferrari (chyba jest klasy premium) starczy, że dobrze trzyma się drogi mam dobre zawieszenie ( nie dostanę wstrząsu mózgu na naszych Polskich drogach) i żeby do żyło 5- 6 lat nie planuję sprzedać go po roku więc liczę się ze spadkiem w wartości, a zresztą po 6 latach syn będzie miał 20 lat i też pewnie będzie chciał samochód więc w tedy będę mógł oddać mu swój (jemu jeszcze bardziej będzie zależało żeby mało palił na jego płytką akademicką kieszeń :grin:) (nie żebym opychał mu złom, ale strzelam, że będzie się cieszył) i będę mógł kupić coś większego.
Ostatnio edytowany przez Guiness52, 04 Gru 2010, 15:48, edytowano w sumie 1 raz
Guiness52
Nowicjusz

04 Gru 2010, 15:37

Alfa Romeo od zawsze była pozycjonowana w segmencie premium więc nie rozumiem zupełnie dlaczego Was to dziwi.
AŚ to rzeczywiście gazeta marna ale:
http://www.auto-motor-i-sport.pl/testy/ ... 10023.html
[link do AutoGaleria wygasł]
to o czymś świadczy.
Skoro autem chcesz jeździć przez 5-6 lat i pokonywać znaczne przebiegi to nowe auto jest zdecydowanie najlepszą propozycją.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2000

04 Gru 2010, 16:04

Jak zamierzasz porównywać poprawione wersje budżetowych odpowiedników (Golf/Bravo) z BMW to nie mam pytań po prostu. Takie artykuły są robione dla mas, które za bardzo pojęcia o motoryzacji nie mają. Zatem chyba trzeba będzie utworzyć jakieś nowe klasy aut... klasa premium zostanie splamiona i zostanie utworzona jakaś nowa, np. premiumplus. Jak mi ktoś na żywo powie, że jego alfa jest premium albo nie daj bóg jak BMW/MB to wsiądę mu bez pytania do auta i wskażę palcem na elementy pewne i powiem w jakim modelu Fiata znajdzie identyczne. O budowie auta, zawieszeniach, silnikach itd. nawet nie wspominam, bo o tym taki laik pojęcia bladego nie ma i pewnie i tak nie zrozumie.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

04 Gru 2010, 16:24

jiGsaw napisał(a):Jak zamierzasz porównywać poprawione wersje budżetowych odpowiedników (Golf/Bravo) z BMW to nie mam pytań po prostu. O budowie auta, zawieszeniach, silnikach itd. nawet nie wspominam, bo o tym taki laik pojęcia bladego nie ma i pewnie i tak nie zrozumie.

Panowie prosiłem o coś. Czekam na konkrety, a wy zamieniacie ten temat w dyskusję o autach klasy premium wiec mogę was prosić żebyście wreszcie się ogarnęli? Nie interesuje mnie to czy Alfa jest premium, premium plus, d, c czy e. Mnie interesuje, czy dojadę nią np. na wyjazd służbowy do Holandii, Niemiec i czy po 2 latach nie padnie mi na autostradzie. Jeśli możecie udzielić mi takich informacji to bomba jeśli nie cóż życie. Nie wiem w jakiej klasie jest np. Audi (jak kolega słusznie zauważył jestem laikiem i należę do tej "masy" ludzi, która nie ma o autach bladego pojęcia), ale nie zamierzam go kupować, bo płacąc za nowe autko ok. 90 tys. i nie mieć w nim radia to żałoba.
Guiness52
Nowicjusz