Nowy VW Golf GTI czy używane Audi S4/RS4

29 Mar 2010, 21:17

Witam
Na wstępie chciałem zaznaczyć, że jestem nowy na tym forum. Postanowiłem tu napisać, ponieważ skłaniam się do kupna nowego samochodu.
Postanowiłem poszukać czegoś nowszego, i w miarę jeżeli to możliwe czegoś szybszego od mojego obecnego pojazdu. I tu pojawia się mój dylemat...
Za kwotę około 140-150tys. mogę zakupić nowego Volkswagena Golfa GTI w najbogatszej wersji i z pełnym wyposażeniem. Na jego korzyść przemawia na pewno gwarancja (żadnych niespodzianek), koszty utrzymania w miarę na pododnym poziomie jak w Leonie, jak i to że było to by moje pierwsze w 100% nowiutkie auto. Po jazdach próbnych stwierdzam jednak, że w osiągach nie zauważam za bardzo różnicy między nim a moim Leonem.
Przeglądając jednak otomoto oraz mobile.de natknąłem się na ciekawe (na pierwszy rzut oka) oferty Audi S4 B7 a nawet kilka ofert Audi RS4 (420KM!!!). Wiem, że to już zupełnie inna bajka, więc właśnie dlatego zwracam się z prośbą o radę. Taki samochód to na pewno trochę wyższe koszta eksploatacji (pomijając wydatki na paliwo). Jednak byłby chyba w stanie to zrekompensować :wink: Niżej podaje link do jednej z ciekawszych ofert. Jakie są wasze sugestie. Skłaniałbym się najbardziej tylko do wymienionych aut, chyba że pojawią się jakieś naprawdę godne polecenia pojazdy. Pozdrawiam

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
bartek923
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

30 Mar 2010, 10:38

Trudno by GTI 210koni miało lepsze osiągi od Leona 225koni :)

Za 150tyś lepiej kupic nowego Golfa R20, Silnik 2.0T z Audi S3, moc 270koni, napędzany na wszystkie buty, za 150tyś kupisz nówke.
W RS4 za tą kase bym się nie bawił, bo będzie to auto wytyrane zyciem i po przejsciach, ceny tych aut zaczynają się od 220tyś.
MajkPZM
Zaawansowany

Miejscowość: Kraków

30 Mar 2010, 19:23

a moze subaru? albo mitsu evo? ja bym sklanial sie ku suabru :wink:
marjan
Początkujący

Miejscowość: Tomaszow Maz

30 Mar 2010, 19:33

W przypadku STI/EVO trzeba pamiętac o tym, że to auto jest słabe na autostrady/ wyjazdy na wakacje i warto miec drugie auto. Pozatym nowe STI kosztuje około 180tyś.
MajkPZM
Zaawansowany

30 Mar 2010, 21:09

nie mowie o nowym... poszukalbym jakies z 2005-2007 i sporo by jeszcze zostalo, i jakby bartek923 chcial to by sobie dokupil autko "na wakcje" :wink: to jest tylko moja propozycja, za takie pieniadze golfa bym nie kupil :smile: nowe nowym, ale... no po prostu to juz sprawa indywidualna :smile:
marjan
Początkujący

Miejscowość: Tomaszow Maz

30 Mar 2010, 22:34

Wiadomo, że STI jest swietne, ale zobacz jakiego auta on szuka, S4/GTI to są normalne samochody, lekko usportowione a STI to jednak typowo sportowy wóz. Sam na trasy wybieram BMW ale jak chce miec banana na buzi to biore STI. Niestety cięzko teraz kupic zdrowe dobre STI dla przeciętnego szaraka, wystarczy wejsc na forum subaru i zobaczyc, że jak jest jakis rodzynek STI 2005-2007 to kosztuje w graniach 90-100tyś zł i jest odrazu brany przez " forumowych kolegów", szarak nie ma szansy na przebicie się a kupowanie egzempla z allegro jest istnym szalenstwem.
MajkPZM
Zaawansowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wakacyjny wyjazd - kilka porad przed podróżą
    Wakacyjne wyjazdy za pasem. Wzmożony ruch drogowy w okresie od czerwca do sierpnia i zmienna pogoda to warunki, w których dochodzi do dużej liczby wypadków. Wpływ na to ma m.in. stan techniczny pojazdów ...

30 Mar 2010, 22:36

do MajkPZM: Zgodzę się z Tobą, jednak liczyłem, że to dwusystemowe doładownie da mu lepszego kopa. W Leonie odczuwalna jest spora "turbo-dziura". Zapomniałem dodać jeszcze, że podczas jazd próbnych jeździłem autem ze skrzynią DSG. I skrzynia sama w sobie owszem, bardzo mi się spodobała choć zawsze byłem zwolennikiem manualu. Jednak przy tym silniku czułem lekki niedosyt. Dowiedziałem się jednak że silnik z Golfa (2.0 TSI) stanowi bardzo dobrą bazę dla modyfikacji :wink:
Na mobile.de większość RS4 jest w tych cenach (około 30-31tys euro, co po doliczeniu opłat może się zmieści w moim pułapie). A co myślisz o tym z ogłoszenia do którego podałem link?? W sumie wszystko jest do sprawdzenia i weryfikacji. Nie kupie kota w worku. A jeśli mówisz że RS4 w dobrym stanie w tej cenie nie znajde to może wspomniane przeze mnie wcześniej S4?
Imprezę i Lancera też rozważałem. Jednak te auta kojarzą mi się z takimi stricte sportowymi, głównie na tor, a już na pewno nie na nasze drogi :razz: Jeździłem poprzednią Imprezą i nowym EVO X, i sądzę że na moje przebiegi, potrzebuje bardziej komfortowego auta. Coś przynajmniej wielkości Golfa, z bardziej niż w STI i EVO kompromisowym zawieszeniem i lepszym wykonaniem oraaz wyposażeniem.
Właśnie... Nowe to nowe... A czemu nie GTI;> ??
bartek923
Nowicjusz

30 Mar 2010, 22:50

Jak kupowac Golfa GTI za 150kafli to lepiej juz kupic tego r20 za tyle samo:)
STI 440hp / 660NM
RS4 B7 Avant 420hp
Legacy 3.0 Spec B 245hp
MajkPZM
Zaawansowany

30 Mar 2010, 23:08

A może taki mocniejszy Lexus IS350 ? Bardzo fajny samochód, miałem okazje się przejechać i powiem, że robi wrażenie. Niesamowity komfort no i to wygłuszenie. Po prostu odcinasz się od świata. Tutaj przykładowy egzemplarz

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Sebastianos
Aktywny
Awatar użytkownika

Auto: Peugeot 508 SW
Silnik: 1.6 THP
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2012