Kao napisał(a):powiedz szczerze ile widziałeś łańcuchów które przeskoczyły?
Szczerze? Kilka. Ostatnio jakieś dwa, trzy miesiące temu w Opel Vectra benzyna. Przeskoczył o 3 ząbki - Najpierw prawdopodobnie przeskoczył o jeden ząbek - właściciel mówił, że już od jakiegoś czasu coś mu dzwoniło i potem silnik zaczął dziwnie chodzić. Potem jak już silnik stanął, to okazało się, że przeskoczony jest o 3 ząbki. Co było w środku silnika, pisać nie muszę...A jeszcze wcześniej, rok, dwa lata temu łańcuch się zerwał i zablokował między pokrywą a zębatką, rozwalając pokrywę rozrządu.
Kao napisał(a):Juz nie wspomne o tym ze mówisz ze nie ma znaczenia czy rozrząd dopiero zaczął być słyszalny czy też nie, można z tego wywnioskować ze nagle rozciąga się o..... no wlasnie o ile? Nic z tych rzeczy rozciąga się stopniowo i skoro rozciągał się przez 200 tys po trochę to ten tysiąc więcej niczego nie zmieni
Powiem Kao krótko - twoja racja, mój spokój. Nie będę ci na siłę narzucał swoich racji.
Kao napisał(a):a jeszcze warto nadmienić fakt pracy silnika na rozciągniętym rozrządzie, towarzyszy temu tez często check na desce bo nie zgrywają się CPW.
Zdarza się, tylko w większości przypadków, jak już ten check się zaświeci po drodze, to jest już za późno.
No ale, ja tam się nie znam i z tego co piszesz, można wnioskować, że mało jeszcze widziałem
![Wink :wink:]()
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...