Dzięki Yeti.
Poniekąd masz rację, że % rabat sam w sobie nie jest ważny, ale ja odniosłem go do konkretnych cen katalogowych. Jak najbardziej patrze tylko i wyłącznie na cenę finalną. Interesuje mnie przedział 80-82 tys PLN, obecnie wg przecen na początek października auta które mnie interesują są wyceniane na ok 95 kPLN.
Nie śledzę rynku motoryzacyjnego na bieżąco stąd pytanie np o promocje na passata kilka lat temu - to byłby dla mnie dobry punkt odniesienia.
Nie masz do końca racji co do utraty wartości. W normalnych warunkach rynkowych dla nowych aut wynosi ona ok 15% rocznie. Później coraz więcej zależy od stanu konkretnego auta. W przypadku małych przebiegów utrata wartości jest najistotniejszym kosztem w pierwszych kilku latach posiadania samochodu, w moim przypadku istotniejszym nawet niż koszt paliwa! Przez 2,5 roku na serwisowanie octavii wydałem do tej pory 950 zł (serwis na 30 kkm z wymianą oleju i wycieraczek) więc to jest żaden koszt w porównaniu do utraty wartości.
Dlatego korzystny zakup auta jest bardzo ważny patrząc z perspektywy kosztów, szczególnie jeśli auto ma posłużyć max 2,5 roku.
Kupując auto na 5 lat i dłużej to oczywiście traci na znaczeniu, ale to nie jest mój przypadek.
I nie chodzi tylko o oszczędzanie na zakupie - kupiłbym wtedy Dustera
![Wink ;)]()
Chodzi o zakup
jak najfajniejszego auta, na którym jak najmniej stracę w przeciągu 2-3 lat.
Wracając do sedna tematu - możecie podzielić sie obserwacjami co do
rabatów przy okazji wyprzedaży roczników w ostatnich latach, w szczególności jeśli towarzyszyła im zmiana modelu?
ps Yeti co miałeś na myśli pisząc "chyba Twój wybór rzeczywiście ogranicza się do VAGa, ze względu na finansowanie"?
Leasing niestety odpada - obecnie mam Skodę w leasingu, ale zmieniam pracę i właśnie z tego względu muszę zmienić (lub wykupić) auto.