Od czego to zależy... ??

24 Kwi 2008, 21:34

Witam :D

Napiszcie mi proszę, o ile sie da streścić to w miarę krótko, od czego zależy (mam na myśli budowę silnika) czy w danym samochodzie można założyć instalacje LPG która nie zdewastuje silnika po np 30 tyś. km.

Z góry serdecznie dziękuje.

P.s. Pytam , bo noszę się z zamiarem sprowadzenia pojazdu z USA no i planowałbym zakup pojazdu w któremu to instalacja LPG nie wyrządziłaby krzywdy :P

Pozdrawiam!
Carpe diem.
Trublu
Nowicjusz

24 Kwi 2008, 21:36

To znaczy z tymi kilometrami " np. po 30 tyś. km " to miałem na myśli żeby JUŻ PO 30 TYŚ. KM silnik nie nadawał się na złom, ale również i żeby spokojnie przejechał zdecydowanie więcej :)
Carpe diem.
Trublu
Nowicjusz

11 Maj 2008, 12:53

Ja bym to powiedział tak, że właściwie to zadajesz głupie pytanie :) Gdyby instalacje gazowe wykańczały silnik po 30 tys, to w ogóle nikt by ich nie robił, a już na pewno nikt by ich nie zakładał do swojego auta... No przynajmniej ja miałbym daleko gdzieś taki interes :P
slawekch1
Nowicjusz

11 Maj 2008, 20:27

slawekch1 napisał(a):Ja bym to powiedział tak, że właściwie to zadajesz głupie pytanie :) Gdyby instalacje gazowe wykańczały silnik po 30 tys, to w ogóle nikt by ich nie robił, a już na pewno nikt by ich nie zakładał do swojego auta... No przynajmniej ja miałbym daleko gdzieś taki interes :P

Mylisz się, to nie jest głupie pytanie... głupio to można odpowiedzieć co właśnie Ty zrobiłeś.

Pytam, bo pewna osoba kupiła na początku roku 2007 Renault VelSatis z silnikiem benzynowym 3.5, do którego założyła sekwencyjną instalację gazową, a pod koniec 2007 roku ta osoba zgłosiła się do dealera z poważną awarią silnika, która unieruchomiła samochód. Dealer zarządził wymianę silnika , gdyż ten uszkodzony nawet nie nadawał się do naprawy :] :] :] , a przyczyną była właśnie instalacja gazowa. Nie pamiętam, ile zostało przejechane na instalacji LPG...no ale załóżmy że ta osoba przeż ten niecały (samochód został zakupiony na początku 2007 , a awaria nastąpiła pod koniec 2007) rok jeździła dużo, czyli powiedzmy, że np 20 000 tyś. km. No a po takim przebiegu chyba nie jest normalna awaria silnika kwalifikująca go do wymiany.

Widzisz drogi kolego teraz , że głupio odpowiedziałeś??
:twisted:
Carpe diem.
Trublu
Nowicjusz

12 Maj 2008, 15:40

A ja zapytam,kto zakładał instalację - była zakładana fabrycznie,w serwisie po zakupie,czy na jakimś zwykłym warsztacie?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

13 Maj 2008, 18:14

Kolego @Trublu, po pierwsze jak kogoś stać na takie autko Renault VelSatis z silnikiem benzynowym 3.5, to już by sie nie wygłupiał z zakładaniem gazu. Ja Ci powiem na swoim przykładzie, ze mam w domu 2 lanosy z gazem i jeden ma na gazie przejechane 240 tys, drugi 160 tys i silniki chodzą elegancko. Widocznie mu sie bubel trafił, i nie ma co od razu generalizować ze gaz wykańcza silnik. No a może te nowe silniki Renaulta nie znoszą gazu (chociaż szczerze w to wątpię) Słyszałem kiedys taka opinię, ze im silnik ma więcej bajerów, elektroniki napakowane, to łatwiej o problemy, wszystko jest cacy, dopóki cos nie nawali, a potem jak sie cokolwiek zrypie to juz reakcja łańcuchowa i tylko wymiana na nowy ratuje. Pozdrawiam, pa.
slawekch1
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Objaśnienia skrótów motoryzacyjnych
    PPS - Prestige Performance Sedan (mocny silnik, napęd 4x4 [AWD, Haldex lub VCU], osiowe LSD lub VCU, sedan) PPH - Prestige Performance Hatchback (mocny silnik, napęd 4x4 [AWD, Haldex lub VCU], osiowe LSD lub VCU, hatchback) ...
    SKODA Yeti Adventure - wersja limitowana
    SKODA wprowadziła na rynek limitowaną wersję modelu Yeti – Adventure. Samochód bazuje na wariancie Ambition i dostępny jest ze wszystkimi silnikami. Model Yeti Adventure to kontynuacja oferty wersji specjalnych, ...

20 Maj 2008, 13:54

A co mieli powiedzieć w serwisie?... że silnik do d...y. Ciekawe na jakiej podstawie ocenili, że winna jest instalacja gazowa, a jeśli już to podejżewam, że przyczyną był jej zły montaż, brak regulacji, a nie sam fakt używania lpg jako paliwa a nie benzyny
morris
Nowicjusz

Miejscowość: Lublin