Odpalanie na przycisk

10 Sty 2018, 18:34

Witam, miesiąc temu kupiłem Skodę Felicie 1.6 1997 hatchback, posiadała ona odpalanie z przycisku który działał na zasadzie wsadzało się kluczyk do stacyjki, przekręcało w pozycje ON czyli maksymalnie w prawo i naciskało przycisk i trzeba było trzymać ale ten przycisk wypadł cały razem z kabelkami. Więc moje pytanie brzmi jakbym kupił taki sam przycisk jak go podłączyć, przycisk taki jak na zdjęciu, z dwoma bolcami, do jednego bolca jest podłączony kabelek a drugi chyba był bez niczego. Jak to ugryźć?

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Niebieski jest raczej od rozrusznika bo od rozrusznika pod maska tez wychodzi taki niebieski podobny.

Czyli co do przycisku trzeba podlaczyc?
Kolgent12
Nowicjusz

Prawo jazdy: 04 03 2011
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Ibiza IV
Silnik: 1.4 TDI
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

10 Sty 2018, 18:54

Dlaczego nie chcesz oryginalnego założyć. Jak wypadł to powinno go się dać włożyć z powrotem na jego miejsce.

Przycisk działa na takiej zasadzie że jak wciskasz to przesyła prąd do rozrusznika i wtedy on kręci, a jak puszczasz to przestaje i silnik pracuje po odpaleniu.

Generalnie rzecz biorąc każdy inny przycisk o takiej samej zasadzie działania będzie ok. Nie można zakładać przycisków i przełączników po których puszczeniu pozostają załączone.
Ja bym nie kombinował tylko założył oryginał.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

10 Sty 2018, 19:00

To już wszystko jedno czy nowy czy oryginał, ten stary bardzo odstaję i przez co co chwilę wypada. Rzecz w tym że nie wiem jak te kable podłączyć do tego przycisku, na pewno jeden idzie do rozrusznika ale nie wiem gdzie drugi bolec.
Kolgent12
Nowicjusz

Prawo jazdy: 04 03 2011
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Ibiza IV
Silnik: 1.4 TDI
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2007

10 Sty 2018, 19:33

Kolgent12 napisał(a):To już wszystko jedno czy nowy czy oryginał, ten stary bardzo odstaję i przez co co chwilę wypad
Może zaczepy są pęknięte i dlatego nie trzyma?

Jak masz dwa kable to nie ma znaczenia jak do tego przełącznika podłączysz bo tu chodzi o to że po wciśnięciu przycisku będzie tylko zwierał więc nie ma znaczenie w którą stronę popłynie prąd. Być może w oryginalnym przełączniku jest jakieś oznaczenie.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Brudne szyby w samochodzie to kwestia bezpieczeństwa
    Badania wykazały, że brudna przednia szyba dwukrotnie zwiększa ryzyko kolizji. Kolejnym efektem zaniedbania czystości auta jest większe i szybciej postępujące zmęczenie kierującego pojazdem w porównaniu do sytuacji, ...
    Przygotuj auto do zimy
    Przed sezonem zimowym warto zainteresować się, czy nasze auto jest do niego przygotowane. A co trzeba zrobić, by tą zimę przejeździć bez problemów? O oponach zimowych pisał nie będę, bo to temat znany każdemu. ...