REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
Na oko i po bagnecie ciężko będzie stwierdzić bo w olej będzie klarowny przejrzysty. Możesz jeszcze zajrzeć i zobaczyć czy była odkręcana osłona filtra oleju bo on powinien być wymieniony razem z olejem. Jeżeli był to powinno być widać tak samo przy korku spustowym oleju.Gość118203 napisał(a):1. Chciałem zobaczyć wzrokowo czy rzeczywiście ten olej wymienili. Wydaje się jasniejszy od starego (niestety stary oglądałem ale nie wąchałem).
Hm... to ile lat ma twoje auto i jaki to model hybrydy Corolla, CH-R? Akumulator tam jest mały i trzeba uważać żeby nie włączać zasilania bez zapłonu czyli uruchamiamy hybrydę bez wciśniętego hamulca bo wtedy korzystasz tylko z małego akumulatora. Lepiej zawsze uruchomić od razu układ hybrydowy z wciśniętym hamulcem bo wtedy nawet jak silnik spalinowy nie chodzi to mały akumulator jest ładowany z baterii hybrydowejGość118203 napisał(a):2. Wcześniej chwilowo wysiadł akumulator (wszystkie systemy zwariowały i spadło do 10V by po chwili wrócić do 12V). Po tej akcji samochód palił mi 9/100 na drodze, na której zawsze palił 4,8). W drodze powrotnej już palił tyle co trzeba. (przy założeniu że komputer nie pokazywał bzdur, czego wykluczyć nie mogę)
Być może choć wiem ze w tym układzie hybrydowym bez problemu można odłączyć mały akumulator i wymienić go bez podtrzymania i raczej problemów żadnych nie powinno być z tego tytułu (tak było w Priusie czy Aurisie być może coś się zmieniło).Gość118203 napisał(a):Więc zastanawiam się czy nie w/w wysiadka nie spowodowała resetu komputera
Nie w tym silniku bo tu wtrysk jest pośredni. W 2.0 M20A-FXS (Toyota Dynamic Force engine) był dualny czyli pośredni z bezpośrednim jak dobrze pamiętamGość118203 napisał(a):wiem że ten silnik ma 2 rodzaje wtrysku zal. od obrotów czy obciążenia
Spoko czyli już wiemy jaki modelGość118203 napisał(a):C-HR
Zmieniają bo wcześniej ten sam silnik miał 0W20 i dopuszczony 5W30. W silniku nic się nie zmieniło, a olej się zmieniaGość118203 napisał(a):Instrukcja mówi 0W16 i dopuszcza na 1 sezon 0W20 ale każe następnym razem lać 0W16. Idę szukać tego filtra.
Hm... ale tu taki smród też nie powinien być wyczuwalny.Gość118203 napisał(a):Może to u mnie to smród niedopalonej benzyny? Taki sam czułem w kosiarce ale tam olej już jest 2gi sezon.
Załóż że jest wymieniony i tyle. Nie ma co szukać dziury w całymGość118203 napisał(a):No nie sprawdzę tego filtra bo u mnie też jest od spodu. Zresztą chyba mogłem to przewidzieć że nie mógłby być od góry bo farfocli by nie wyłapywał.
Rokiko napisał(a):Patrząc na twoje przebiegi pozwoliłbym na to żeby silnik raz na jakiś czas popracował trochę dłużej w jakiejś trasie.
Rokiko napisał(a):Hm... ale tu taki smród też nie powinien być wyczuwalny.
Rozgrzać się pewnie i rozgrzał ale nie wygrzałGość118203 napisał(a):Ostatnie jazdy były 20 km w jedną stronę - możliwe że się nie zdążył rozgrzać.
Rokiko napisał(a):u Ciebie tryb hybrydowy włącza się poniżej 90km/h czy poniżej 120km/h (ten chyba w hybrydach 2.0 ale nie pamiętam już dokładnie)? Tak czy inaczej dobrze jest nawet dla samych świec w celu oczyszczenia żeby raz na jakiś czas dobrze się wygrzały
Rokiko napisał(a):Obserwuj stan oleju i tyle bo to ważne.
Rokiko napisał(a):I to co wspomniałem nie włączaj zasilania ACC bez pedału hamulca bo załatwisz szybko mały akumulator. Najlepiej zawsze uruchamiać od razu tryb jazdy hybrydowy.
To prosto sprawdzićGość118203 napisał(a):Tryb hybrydowy tzn przełączanie się między silnikami spalinowym a elektrycznym? Nie mam pojęcia
Już teraz będziesz wiedziałGość118203 napisał(a):Szkoda że nie powiedziałeś tego tydziń wcześniej - pierwszy raz włączyłem w tryb accessory i mi załatwił akumulator - zaczęło wszystko migać jak na choince a światła jak stroboskop na "Obcy 8 pasażer Nostromo". Zmierzyłem po tym - było 10V. Teraz ładowanie Victronem pomija fazę BULK co wg instrukcji oznacza że akumulator jest uszkodzony/zasiarczony ogólnie się kończy. Nikt z Toyoty mnie nie ostrzegł i instrukcja milczy o tym więc mam zamiar /gdy padnie całkowicie/ reklamować go.