Omega b fl czy laguna II

08 Lis 2011, 10:24

Witam!
Nigdzie jeszcze nie znalazlem takiego porowniania wiec pytam!
Moja rodzina sklada sie z 2+2 dzieci jezdza jeszcze w fotelikach i woze wozek wiec auto mosi byc rodzinne!
Do wydania mam ok 13-14tys,zl i jedyne co mnie zainteresowalo i jakos wyglada to omega b fl medzy 2.0 a 2.5 oczywiscie z lpg i kombi lub laguna II 1.8 lpg kombi!?
ktore auto powino sie lepjej sprawowac? miesiecznie robie ok 2tys.km i 3-4 razy w roku trasy ok 3-4tys.km po europie poniewaz jezdze do uk gdzie mieszkam przez czesc roku! Obecnie od 2 lat uzytkuje omege b 2.0 z gazem z 94r auto spisuje sie znakomicie ale troche przeszkadza mi juz rdza no i mowiac szczerze troche mi sie juz opatrzyla a w fl duzo sie nie zmienilo :( a moze macie jakis inny pomysl na auto w tej kwocie? zaznaczam ze passat i podobne np. skoda itp odpada
ciemny11
Obserwowany

Auto: opel omega b kombi 2.0 16v

08 Lis 2011, 10:31

Laguna II z początku produkcji to królowa lawet,zresztą nie bez powodu.
Dlaczego Skoda odpada?
Może zainteresuje Cie coś takiego:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
linki tylko poglądowe.
Ostatnio edytowany przez Barol, 08 Lis 2011, 13:10, edytowano w sumie 1 raz
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

08 Lis 2011, 11:02

Ta laguna to chyba najbardziej awaryjna ze wszystkich generacji więc ja bym sobie ją odpuscił,to juz chyba lepiej ta omega...
jak ci auta z vag-u nieodpowiadają to nawet ci nieproponuję, trudno twój wybór ;)
W moich żyłach etylina,zamiast serca turbina :D
vwmaniak
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Za górami za lasami ;)

08 Lis 2011, 17:07

Może Volvo V40 ?
havoc
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rzeszów
Auto: Porsche 911 Carrera 4 GTS
Silnik: 3.8 408 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 2012

08 Lis 2011, 21:17

a moze mi ktos powiedziec co tak naprawde jest nie tak z tymi lagunami? bo czytam i pytam ludzi ktorzy jezdza i nikt jakos specjalnie nie odradza albo robia mnie w konia!? ale to co sie psuje to niby pierdoly a powazne usterki zdarzaly sie kiedys ale juz dawno sa usuniete bo to wkoncu 10lat minelo! troche sie napalilem bo za te pieniadze auto wyglada naprawde ladnie i swiezo w porownianiu do innych! a co do aut z linek sa to napewno dobre i ie zawodne auta ale ich sylwetki utknely jeszcze mocno w latach 90 dlatego tez nie chce skody passata i innych tym podobnych bo to zaden przeskok z omegi wygladaja tak samo staro :( ! a suma ktora dysponuje nie pozwoli mi kupic ladnego niemca jak np a6 a okulara i e39 juz mialem wiec nie chce do tego wracac!
ciemny11
Obserwowany

Auto: opel omega b kombi 2.0 16v

10 Lis 2011, 18:50

Laguny II z początku produkcji potrafią być irytujące ale to jedne z tańszych w eksploatacji i prostszych aut klasy średniej z samochodów "dość współczesnych".
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Biały osad pod korkiem oleju
    Zauważyłem, że pod korkiem wlewu oleju mam sporo białego osadu i na bagnecie nie widać poziomu oleju wogóle. Czytałem trochę na ten temat ale mi np. płynu chłodniczego nie ubywa, nie robię tylko krótkich odcinków ...

11 Lis 2011, 20:33

osobicie w moim domu mamy jedna lagune II ale z silnikiem 1.9DCi|
jest ona z rocznika 2001r
i teraz w marcu padł nam silnik koszt naprawy wynosił z 4tys zl i ten po 3 miesiącach tez padł , wina mechanika , kupił uszkodzony silnik , teraz mamy 3 silnik i turbinę po regeneracji i teraz wszystko ładnie chodzi, koszt calej zabawy wyniósł drugi taki samochód ;/ , choć wszystko w niej ładnie, tylko ten silnik , choć doczytałem ze pierwsze wersje z roku 2001r silniki diesla były wadliwe po roku 2002 poprawiono te silniki, i ze montowane silniki benzynowe lepiej się
sprawiały. to polecam ci go, ale tylko z silnikiem benzynowym
Ostatnio edytowany przez lukaszk14, 12 Lis 2011, 09:46, edytowano w sumie 1 raz
lukaszk14
Nowicjusz

Auto: seat cordoba 1.4 60KM

12 Lis 2011, 03:27

No lukaszk14 ...1,9 tdi to ty nie masz w tej Lagunie,bo na pewno byś taki silnik sobie tam chwalił...
:D
Masz pewnie DTi.
Co do tych Lagun II,to mają fatalną opinię i nie wzięła się ona znikąd. Nie tylko silnik miały one kiepski ale i następne DCI tez sa delikatne i wrażliwe na jakośc paliwa.
Poza tym psuła się standardowo elektryka (elektronika).Jednak auta po 2004 zostały znacząco poprawione i juz tak się nie psują.
Moim zdaniem,to Kolego skoro dobrze się spisuje ta Omega 2,0 tylko ma rdzawkę,to odstaw ją do lakiernika w PL (nie musi być to serwis) i po tygodniu będziesz miał nadal ten sam samochód tylko świeższy i bez "obciachu"..! Prosty silnik 2,0 z lpg jeszcze sporo przejedzie i ...raczej nie doprowadzi do dziwnych wezwań lawety. Aututem Twojego obecnego auta jest to,że jest... sprawdzone. Zmiana na inne niepewne i potencjalnie bardziej usterkowe nie ma sensu. :wink:
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna

12 Lis 2011, 09:48

artur73 dzieki pomylilem sie
jest to silnik 1.9DCI onzacenniu F9k
bo sa jeszcze silniki F9Q i sa bardziej wytrzymalsze :)
lukaszk14
Nowicjusz

Auto: seat cordoba 1.4 60KM