Opel Astra 1.7 td czujnik temperatury cieczy

28 Paź 2012, 11:28

Witam was wszystkich forumowicze. Jestem tutaj poraz pierwszy więc liczę na waszą wyrozumiałość oraz pomoc w moim problemie.
Posiadam Astre F z 96roku 1.7 td z silnikiem Oplowskim.
Wczoraj zabrałem się za wymianę pasków, konkretnie alternatora oraz pompy wspomagania kierownicy. Wszystko szło dobrze do momentu kiedy wybrałem się na małą przejażdżkę. Przestał reagować wskaźnik temperatury cieczy w aucie. W zasadzie to wzrastała wskazówka, spadała na zero i tak kilka razy po czym stanęła na zero i koniec. Domyślam się że podczas pracy ruszyłem przewody od czujnika temperatury i w tym tkwi problem. A ponieważ mechanik ze mnie nie jest pierwsza klasa za piernika nie mogę znaleźć tego czujnika. Szukałem również na internecie i nie mogę znaleźć nic gdzie jest zamontowany.
Dlatego prosił bym was o pomoc i ewentualnie o wasze wskazówki i sugestie.
Z góry wam za to serdecznie dziękuję
speedy143
Obserwowany

Prawo jazdy: 31 12 1997
Auto: Opel Astra
Silnik: 1.7 TD 68KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1996

28 Paź 2012, 11:46

Są 2 czujniki temperatury. 1 idzie na wskaźnik a drugi do komputera. Nie wiem jak w td ale w C16NZ ten czujnik znajduje się po lewej stronie za blokiem silnika (patrząc od przodu na silnik). Do tego czujnika dochodzi tylko 1 przewód, jest nasuwany na końcówkę czujnika (płaska, okrągła). [link do oferty na Allegro wygasł]
Taka jak na zdjęciu.
kamil638
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mercedes w210
Silnik: 2.9 td
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1999

28 Paź 2012, 14:36

No i po kłopocie. Szukałem, grzebałem i w końcu się udało. Poprostu spadł przewód czujnika i to było powodem. A okazuje się że w TD jest tuż przy termostacie nad pompą paliwa. Taka prosta sprawa ale jak człowiek nie do końca wie gdzie szukać to tak właśnie jest.
Dzięki wielkie
Pozdrawiam wszystkich
speedy143
Obserwowany

Prawo jazdy: 31 12 1997
Auto: Opel Astra
Silnik: 1.7 TD 68KM
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1996
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak działa skrzynia biegów MMT w Toyotach?
    Skrzynia biegów MMT Toyoty jest dostępna w modelach Aygo, Yaris, Corolla, Corolla Verso, Auris i nie należy jej mylić z automatyczną skrzynią biegów, która jest oferowana na rynku północnoamerykańskim ...