Renault Laguna 1.8 16V 2001 - nie działa wskaźnik temperatury cieczy

29 Cze 2018, 22:24

Witam. Mam problem z laguną 2 1.8 16v 2001r. Mianowicie po odpaleniu samochodu obroty wskakują na obroty 3-4 tys. Nie reaguje na padał gazu. Po naciśnięciu pedału hamulca obroty spadają. Byłem u elektromechanika, wykasował błąd z komputera i problem zniknął na pare dni. Powiedział żeby przeczyścić przepustnicę, bo to najprawdopodobniej jest przyczyna. Gdy znów powrócił chciałem przeczyścić przepustnicę lecz okazało się że jest w dobrym stanie. Wyczytałem żeby przeczyścić czujnik wału i to pomogło. W tym momencie zauważyłem że nie działa wskaźnik temperatury cieczy. Nie wiem jaka jest tego przyczyna ani gdzie znajduje się czujnik temperatury silnika. Dodatkowo po ponownym odpaleniu problem z obrotami wrócił. Jeśli ktoś miał taki problem proszę o podpowiedź co może być nie tak. Pozdrawiam.
Pierun9110
Obserwowany

Auto: Renault laguna 2
Silnik: 1.8 16v
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2001
  • 02 Lip 2018, 01:55

W tym przypadku dobrze by było znać błąd który został skasowany ponieważ samo usunięcie błędu z pamięci komputera nie usuwa usterki. Przed usunięciem błędu powinno się zdiagnozować problem i go usunąć następnie wykasować błąd i sprawdzić czy nie wróci.

Proponuję Ci nie szukać w ciemno tylko sprawdzić kody błędów i podać nam tu na forum wtedy będziemy mogli pomóc.

Pierun9110 napisał(a):Nie wiem jaka jest tego przyczyna ani gdzie znajduje się czujnik temperatury silnika.
    Czujnik temperatury cieczy chłodzącej będzie prawdopodobnie u ciebie wkręcony w blok silnika, zerknij nad skrzynią. Załączam ci obrazek jak wygląda.

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Oczywiście problem może być też z uszkodzonym wskaźnikiem.
    Cichy77
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
    Auto: Mam, często zmieniam!
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Alarm zmęczenia, zrób przerwę za kierownicą
      Wiele samochodów jest obecnie wyposażonych w systemy, które wspomagają kierowcę podczas jazdy. Jednym z nich jest kontrola wykrywania symptomów zmęczenia, szczególnie przydatna podczas pokonywania ...