Parkowanie

06 Paź 2011, 13:39

Niestety kultura kierowców w Polsce jest bardzo niska i ludzie parkują jak i gdzie popadnie. Nie patrzą na linie, czy sąsiad wsiądzie lub czy pieszy będziesz mógł przejść. Jestem w stanie zrozumieć kobiety, bo może nie potrafią inaczej, ale mężczyźni naprawdę powinni parkować porządnie...
sarmon
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Auto: ford mondeo 1.8 90km

06 Paź 2011, 15:10

Co ty chcesz od kobiet? Niejedna potrafi zaparkować dokładniej od kierowcy "fury po tuningu". Ja widzę takich codziennie, bo mieszkam w bloku w małym mieście :/
Moim zdaniem nie liczy się czas, a technika (niektórzy robią szybko byle jak), takie samochody rajdowe mogą na asfalcie wyciągnąć ponad 200kmh, a na Odcinkach Specjalnych rzadko przekraczają 160kmh.

Btw. warto zerwać ze stereotypami dotyczącymi BMW i blondynek. Moja wina, że marzę o aucie tylnonapędowym? Moja wina, że jedyna kobieta-rajdowiec, o której ostatnio słyszałem to blondynka (Ramona Karlsson)?
LOTnick
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Auto: Ford Focus II 1.6 100KM

07 Paź 2011, 08:52

kobiety coraz lepiej jeżdżą, bo teraz już wiele od razu robi prawko i przede wszystkim chce jeździć :wink:
walkomazda
Początkujący

Miejscowość: Warszawa
Auto: Mazda 3, Opel Astra G

07 Paź 2011, 18:42

A racja, kobiety jeżdżą coraz lepiej..
Coraz więcej znajomych mi kobiet zapisują się na kurs prawa jazdy, odbywają jazdy <L>, zdają egzaminy.. - obalają stereotypy, nawet o blondynkach 8)

A co do parkowania..
Obecnie na egzaminach praktycznych kat. B egzaminatorzy dając polecenie kursantowi zaparkowania prostopadłego powiedzmy przodem, po wykonaniu zadania otwierają swoje drzwi i karzą również otworzyć kierowcy..
Drzwi muszą otworzyć się na hmm.. jakby to powiedzieć.. [i]pół otwarcia całkowitego[/b]?
Jeżeli warunki pozwalają jedynie na ich uchylenie - zadanie wykonane niepoprawnie.

Czyli jakieś tam przepisy normują to..
Davve
Nowicjusz

Auto: A4 B7

07 Paź 2011, 21:39

Wiem, że to nie temat na forum samochodowe (jak w nazwie :P), ale na kursach szybowcowych większość kursantów to kobiety - wiem, bo czasem wpadam na lotnisko. I podobno to one częściej zdają od mężczyzn. W sumie nie słyszałem jeszcze, żeby wypadek lotniczy spowodowała kobieta.
LOTnick
Aktywny
Awatar użytkownika

07 Paź 2011, 22:38

Wiem, że to nie temat na forum samochodowe (jak w nazwie :P), ale na kursach szybowcowych większość kursantów to kobiety - wiem, bo czasem wpadam na lotnisko. I podobno to one częściej zdają od mężczyzn. W sumie nie słyszałem jeszcze, żeby wypadek lotniczy spowodowała kobieta.

Hah.. no wiesz..
Żeby kobieta zdecydowała się polecieć samolotem jako pasażer to już coś.. a jako pilot.?
To już musi być "twarda", twardsza od facetów ;dd
Davve
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Uwaga, roboty drogowe!
    Jazda w strefie robót drogowych wiąże się z wieloma zagrożeniami, m.in. z powodu zmienionej organizacji ruchu czy ubytków w nawierzchni. Odpowiednia prędkość i zachowanie dystansu – o czym jeszcze powinni ...

08 Paź 2011, 08:55

Przypomniałeś mi coś! Jak byłem na wakacje na szybowisku w Lesku, to przyszła tam jakaś grupka turystów (1 chłopak, 3 dziewczyny), tak po 20-25 lat. Normalnie przy starcie szybowca słychać tylko szum powietrza, ja z odległości 100m słyszałem jeszcze dziki wrzask ;)

Oczywiście to byli tylko "klienci", a nie kursanci. Ja właśnie tak się muszę szkolić "na czarno", bo można dopiero się zapisać od 16 lat (co ja robię na tym forum, nie? :D)
LOTnick
Aktywny
Awatar użytkownika

08 Paź 2011, 10:16

LOTnick napisał(a):W sumie nie słyszałem jeszcze, żeby wypadek lotniczy spowodowała kobieta.

Podaj liczbę pilotów z licencją mężczyzn i kobiet. Stosunek pewnie jak 9:1.
Szybowiec a samolot to dwie różne sprawy.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

08 Paź 2011, 11:24

W tej chwili jeszcze jest mało kobiet w lotnictwie, więc masz rację, ale to bez znaczenia czy rozmawiamy o samolotach czy szybowcach. Jedyna różnica jest taka, że w szybownictwie trzeba mieć o wiele większą wiedzę i oczywiście szczęście do pogody.
LOTnick
Aktywny
Awatar użytkownika

10 Paź 2011, 08:49

Kobieta za sterami samolotu to nie byle jaka kobieta :D
walkomazda
Początkujący

Miejscowość: Warszawa
Auto: Mazda 3, Opel Astra G

26 Paź 2011, 14:02

hm parkowanie w godzinach południowych w mieście może byc bardzo trudne w ciągu dnia - w mieście przeważnie nie ma miejsca a ludzie i tak parkuja jak chcą
januszfr
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław

27 Paź 2011, 23:17

Niestety mam często okazję widzieć parkowanie na środku linii, zwłaszcza na parkingach przy marketach, ktoś myśli, że jak teraz jest sporo wolnych miejsc obok to nie znaczy, że za chwilę dalej one będą wolne. A już szczyt tego typu zachowań, co na szczęście ostatnio jest rzadziej spotykane to parkowanie na miejscu dla inwalidów, w mediach była nagonka na takie zachowania i ludzie pojęli.

Pozdrawiam
--
qatrrrro
Początkujący

Miejscowość: Warsaw

30 Paź 2011, 20:28

Noo pod urzędem miejskim u mnie w mieście straż miejska staje na miejscach wyznaczonych dla osób niepełnosprawnych.. oznakowanych.. pionowo i poziomo ^^
Davve
Nowicjusz

31 Paź 2011, 18:13

Po to są linie by kierowca wiedział jak najlepiej w danym miejscu zaparkować, tak jak kosze na śmieci są by po trawnikach nie walały się odpadki. Niestety niektórzy nigdy się tego nie nauczą i nic się nie poradzi. Gdyby wszyscy jeździli tak jak na egzaminie z prawa jazdy, bo przecież każdy kiedyś był uczestnikiem jezdni prawie że idealnym :)

--
Przedstawiciel Volvo na forum
qatrrrro
Początkujący

Miejscowość: Warsaw

31 Paź 2011, 21:19

@Davve - może czas się dowiedzieć, po ile sprzedają takie blokady na złomach i allegro? "Kto mieczem wojuje, ten od miecza ginie" :D
LOTnick
Aktywny
Awatar użytkownika