Parujące szyby

05 Paź 2016, 13:42

Witam,mam taki problem z autem iż parują mi szyby od środka , wymieniłem filtr kabionowy i nie działa, co radzicie ?
flok
Nowicjusz

Auto: vw polo
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995

05 Paź 2016, 13:51

Przyczyn może być sporo, np. zatkany odpływ deszczówki i woda zbiera się w kabinie, mokre dywaniki welurowe, brudne szyby
zielonek
Aktywny

Auto: P 206

05 Paź 2016, 14:33

Czy szyby parują przy włączonej klimatyzacji?
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

05 Paź 2016, 16:02

tak parują przy włączonym nawiewie.
flok
Nowicjusz

05 Paź 2016, 16:48

flok napisał(a):tak parują przy włączonym nawiewie.
Ale klimatyzacja jest włączona? Sprawdź dokładnie czy nie masz mokrej wykładziny na podłodze w samochodzie.

W okresach jesiennych jak jest mokro i mamy przez to mokre buty, kurtkę, a także gumę pod nogami w samochodzie warto jest włączać klimatyzacje która wyciąga wilgoć i sprawia, że szyby nie parują.
Jak mamy wyłączoną klimatyzację ciepły nawiew może potęgować parowanie szyb.
Kacper
Forumowicz VIP

05 Paź 2016, 17:38

nie ma klimy
flok
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowa Toyota RAV4 - Top Safety Pick+
    Nowa Toyota RAV4, znalazła się w elitarnym klubie Top Safety Pick+ amerykańskiego Insurance Institute for Highway Safety (IIHS). Model uzyskał najwyższe noty we wszystkich pięciu testach bezpieczeństwa, w tym w niezwykle ...

05 Paź 2016, 18:02

flok napisał(a):nie ma klimy
No to sprawdź wykładziny dywanowe czy nie są mokre. Szczególnie z przodu pod deską. Czy na przedniej szybie od wewnątrz masz taki nalot jasny lekko mgławy (jeżeli tak może to świadczyć o nie szczelnej nagrzewnicy.) Trzeba by też sprawdzić czy do samochodu nie dostaje się woda gdzieś przez podszybie przednie.

Aha ważna sprawa to nie używać obiegu zamkniętego tzw. wewnętrznego bo to pogarsza parowanie.

Żeby zmniejszyć parowanie szyb możesz je dobrze umyć od środka, pozwolić żeby wyschły, a następnie pokryć środkiem anty parowym (jest tu sporo rodzai do wyboru). Można też lekko uchylać jedną z szyb żeby poprawić cyrkulację powietrza i to tez powinno zapobiec nadmiernemu parowaniu szyb.
Kacper
Forumowicz VIP

05 Paź 2016, 20:03

Kacper napisał(a):Można też lekko uchylać jedną z szyb żeby poprawić cyrkulację powietrza i to tez powinno zapobiec nadmiernemu parowaniu szyb.
Tutaj warto napomknąć że każdy pojazd posiada tzw. kratki wentylacyjne . Zazwyczaj znajdują się w dolnej części tylnych błotników lub na tylnej ścianie , ogólnie w bagażniku. Tam upychanie po zakamarkach różnych ,,potrzebnych" przedmiotów może zakłócić a nawet uniemożliwić przepływ powietrza.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi

06 Paź 2016, 09:33

TUTAJ masz na przykładzie opelka co zrobic..
Ja bym obstawiał, że masz obieg zamknięty włączony, albo klapka nie działa mimo otwarcia włącznikiem..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Rok produkcji: 2011

07 Paź 2016, 15:49

a ja z kolei obstawiam poprostu naturalne zjawisko - różnica temperatur. Pogodę obecnie mamy taką a nie inną i normalne jest to, że jak np. auto stoi całą noc, która jest zimna, to po wejściu do auta szyby muszą zaparować. Zdziwiłbym się, jakby było inaczej. Inny przykład - auto stoi całą noc i pół dnia i przychodzimy do auta, a szyby zaparowane. Nawet jeszcze nie wsiedliśmy. Też normalka - w nocy jest zimno, w dzień przyświeci słoneczko, różnica temepratur jest i para na szybach być musi. Nie ma siły. Nie jeden raz nawet jak szby nie są zaparowane, to po włączeniu klimy szyby od razu...parują. Oczywiście po kilku sekundach ta klima szyby odparuje. Ale też tak się zdarza właśnie z powodu różnicy temperatur. I to głównie o takich porach jak teraz.
Podsumowując - ja myślę, że wykładzina w aucie jest sucha, obieg wewnętrzny nie jest włączony, żadna woda ani płyn nigdzie nie przedostają się do środka. A parowanie szyb nadal będzie. Oczywiście sprawdzić nie zaszkodzi, bo a nuż.....
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000