Passat b5 fl.

12 Lut 2015, 22:14

Awaria czujnika świateł stopu jest powiązana z czujnikiem ABS, a właściwie kontrolką ABS. Wymiana tego czujnika zajmuję parę minut i jest bardzo prosta, Koszt około 30zł.
Kontrolka ABS i ESP często też pali się, z powodu wysunięcia czujnika ABS, też łatwe do usunięcia.
Zależy co masz na myśli z tym klimatronikiem dokładnie, bo z samym panelem, występuje jedna banalna usterka, a czasem zdarza się problem z przekaźnikiem.
Rozrusznik nie pada non stop, ale generalnie, jeśli padnie, to też nie jest to dużo koszt, aby go zregenerować.
pkc
Zaawansowany

Prawo jazdy: 10 08 2004
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E36 Audi A4 B8
Silnik: 328i 2.0TFSI

12 Lut 2015, 22:23

pkc napisał(a):Zależy co masz na myśli z tym klimatronikiem dokładnie

rozlanie się wyświetlacza i brak sterowania - kupiona używka
pkc napisał(a):Awaria czujnika świateł stopu jest powiązana z czujnikiem ABS, a właściwie kontrolką ABS.

czujnik stopu znajduje się przy pedale hamulca ale zepsuty czujnik absu to inna historia usterki

Tak jak mówiłem tanio ale irytująco, bo to norma. Wymieniłem uczciwie to co widziałem sam z elektryki ;) Kolega-elektryk widział o wiele gorsze i zagrażające życiu przypadki ale będę uczciwy abyś nie mówił, że powtarzam, a nie miałem :ok:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

12 Lut 2015, 22:43

Jak padnie czujnik stopu, to święci kontrolka ABS i ESP jeśli jest, jeśli to nie ten czujnik, to należy sprawdzić VAG'iem, który czujnik wywala błąd, sprawdzić czy jest wsunięty, jeśli wygląda ok, można spróbować go wyczyścić i dopiero jeśli, to nie pomoże, to trzeba go wymienić. Zazwyczaj udaję się naprawić go bez wymiany.
Może i irytujące, ale nie są to też usterki, które występują non stop i co chwile trzeba to naprawiać i praktycznie z wszystkim można poradzić sobie samemu, jeśli ktoś ma pojęcie.Drobne usterki elektryczne zdarzają się w każdym samochodzie, a w samochodzie, który ma 10 i więcej lat, to już w ogóle norma, ze nie raz jakiś element padnie.
pkc
Zaawansowany

Prawo jazdy: 10 08 2004
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E36 Audi A4 B8
Silnik: 328i 2.0TFSI

12 Lut 2015, 22:52

Najlepsze są usterki elektryczne polegające na spalonym bezpieczniku, za które kolega liczy sobie 30zł od laików za fatygę :mrgreen:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

12 Lut 2015, 22:57

Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Verso-S (2005–2017)
    To kolejny minivan Toyoty w segmencie B. Powstał w 2005 roku jako następca Toyoty Yaris Verso i był produkowany do roku 2017. W Europie występował pod nazwą Verso-S, a na innych rynkach jako Toyota Ractis. Auto doczekało ...