Passat B5 Problem - dziwny szum po dodaniu gazu

10 Gru 2007, 21:22

Witam! Mam problem z Passatem B5. Posiadam dieselka 1.9 TDi 110 km. Problem pojawia się podczas jazdy a mianowicie po znaczynym wcisnięciu pedału gazu słychać dziwny szum tak jakby gdzieś powietrze uciekało z turbiny.Niestety na postoju tak się nie dzieje więc nie moge sprawdzić co jest źródłem tego szumu dopiero pod obciązeniem słychać.Prosze o pomoc
krystianeczek24
Nowicjusz

11 Gru 2010, 17:44

Witam ja mam to samo w swoim passacie 1,9tdi 130 km. Też nie wiem o co tu chodzi? Morze ktoś nam pomorze???
lukas1105:)
lukas1105
Nowicjusz

Miejscowość: toruń

11 Gru 2010, 20:20

tak pracuje turbina.lecz gdy świst jest "znaczny"może to wskazywać na koniec turbiny.regeneracja,bo nowa to kosmos. :cry:
ryba1977
ryba1977
Aktywny

Miejscowość: poznań

13 Gru 2010, 19:33

zgejmij rure od turbiny i daj gazu i jak usłyszysz takie siorbanie jak ustępujesz gazy albo dodajesz turbina do wymiany
ochroniarz02
Początkujący

Miejscowość: Biała Podlaska

14 Gru 2010, 10:50

Dokładnie jak koledzy wyżej ,chyba że świst zaczyna się po odjęciu gazu i spadku obrotów silnika wtedy może być sprzegiełko alternatora.
arciasty
Stały forumowicz

Miejscowość: koluszki

06 Sty 2011, 22:40

Witam.ja moge dodac ze turbina daje gwizd.ja mam 2.5tdi i jaj mi szumialo to okazalo sie ze waz idacy z silnika do chlodnicy(chyba intercolera) taki gruby byl pekniety.mala szczelinka ale po dodaniu gazu sie rozciagala i szumialo.i wtedy bylo ciut slabsze przyspieszenie.dalo sie odczuc.uszczelnilem i ok. pozdro
marko19845
Nowicjusz

Miejscowość: Chełmek
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kurs prawa jazdy – najpierw badanie, potem szkolenie
    Zapisanie się na kurs prawa jazdy to pierwszy krok do wolności i niezależności, jaką dają własne cztery kółka. Zanim jednak przystąpimy do teoretycznej czy praktycznej nauki, musimy zdobyć zaświadczenie lekarskie o ...
    Suzuki Jimny
    Mała terenówka Suzuki była już kiedyś dostępna ze zdejmowanym dachem. Ale najnowsza odsłona modelu, która ostatnio skradła serca wielu kierowców, nie doczekała się dotąd takiej odsłony. Są jednak spore ...