Passat B6 1.9 problem ze świecą żarową

14 Gru 2019, 20:52

Witam. 2 tyg temu wyciąłem dpf z Passata b6 1.9 tdi. Praktycznie od razu po wycięciu przy gwałtownym przyspieszaniu powyżej 100km/h zapala się świeca żarowa i auto przechodzi w tryb awaryjny. Po zgaszeniu silnika i zapaleniu problem znika. Myślicie że to źle wgrane oprogramowanie i coś związanego z wycięciem dpf czy zupełnie nowy problem ?
loveer
Obserwowany

14 Gru 2019, 23:35

Jeżeli problem wystąpił po tym zabiegu tak jak opisujesz to faktycznie problem może być powiązany. Najlepiej by było sprawdzić zapisane błędy w sterowniku. Jak byś je podał to można by na ich podstawie postawić jakąś trafniejszą diagnozę.

W tej chwili to raczej takie wróżenie bo przyczyn może być kilka: przepustnica, turbina, przewód od IC itd.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

17 Gru 2019, 10:43

Błąd P0234 Opis: warunek przekroczenia doładowania dla turbosprężarki. Za silnikiem przy turbo brudne olejem + wyskoczyło 2 razy że jest mało oleju, więc chyba turbo do regeneracji...
Ostatnio edytowany przez Kao, 19 Gru 2019, 14:18, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Kultury trochę, bez przekleństw mi tu!!!
loveer
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak skalibrować alkomat?
    Alkomat to urządzenie, które może pomóc podjąć odpowiedzialną decyzję, zanim wsiądziesz za kierownicę. Jednak aby jego wskazania były wiarygodne, konieczna jest regularna kalibracja. Ten proces jest niezbędny, ...
    Wskazania sondy lambda za katalizatorem
    Przy sprawnym katalizatorze sonda za nim na postoju pokazuje mi niskie wartości ok. 0.1V podczas jazdy są to wysokie odczyty ok 0.8V (oba wykresy w miare płaskie)czy tak powinno być? Jeśli tak to niech ktoś wyjaśni dlaczego ...