Podwójne kierunki, malowanie lamp

16 Gru 2019, 12:40

Samochód: Golf 4 1999r. 1.9 TDI
Siema, mam kilka pytań odnośnie tego jak zrobić podwójny kierunkowskaz z przodu, z tego co wiem to mam u siebie halogeny w reflektorach. Sprawa wygląda tak, że mam oryginalne lampy i chciałbym je pomalować od środka na czarno (nie odbłyśnik). Chciałbym się dowiedzieć (najlepiej krok po kroku) jak to zrobić. Samo malowanie nie będzie jakimś dużym problemem, ale najbardziej obawiam się cokolwiek robić przy kablach od tych kierunkowskazów. Pozdrawiam
Ciastek140
Początkujący

16 Gru 2019, 13:09

Ciastek140 napisał(a):jak zrobić podwójny kierunkowskaz z przodu
A czemu ma służyć podwójny kierunkowskaz z przodu? Rozwiń swoją myśl bo nie bardzo rozumiem jak ma to wyglądać?

Żeby lampy pomalować w środku musisz je całe rozebrać inaczej dobrze tego nie zrobisz.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

16 Gru 2019, 13:41

Cichy77 napisał(a):A czemu ma służyć podwójny kierunkowskaz z przodu?
może chodziło o pozycję w kierunkowskazie jak w amerykanach ( w sumie też mnie to interesuje bo teraz mam takie cuś do przerobienia).
Co do rozklejenia kloszy to potrzebujesz tylko opalarki ew jakiś płaski śrubokręt. Klosz jest szklany i wklejony na mase butylową która ustępuje pod wpływem ciepła więc musisz mieć opalarkę i mocno rownomiernie nagrzać krawedzie klosza i go odlepić. Ważne jest aby na ten sam klej wklejać, nic nie czyścić, nie dawać żadnych sylikonów. Analogicznie podgrzać mocno ten stary klej na lampie i kloszu i wkleić.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

16 Gru 2019, 15:57

Podwójny kierunek aż tak bardzo nie jest potrzebny ale byłoby fajnie gdyby chociaż te dwa małe klosze były pomarańczowe, a nie przezroczyste. Jeśli się nie mylę to w tym niżej jest halogen.

Odnośnie malowania, to przy rozklejaniu jak najlepiej się do tego zabrać żeby np. Klosz nie pękł? I jeśli jakiś zaciek by się zrobił, to jak go najlepiej usunąć, ewentualnie czym zmyć tą farbę?

Finalnie chciałbym osiągnąć taki efekt jak na zdjęciu.
Ciastek140
Początkujący

16 Gru 2019, 17:48

Aaa o ten podwójny Ci chodzi...... Trzeba by było drugie gniazdo takie samo jak masz do kierunku i zmostkowac z kierunkiem, co do rizklejania lamp popatrz filmy na YT
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

16 Gru 2019, 20:02

No ja właśnie mam u siebie na dole halogen, nie zaślepkę. Widziałem też jak gościu te małe klosze od kierunków pomalował na pomarańczowo
Ciastek140
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota 2000GT Convertible
    Trudno znaleźć bardziej stylowego i pożądanego klasyka z Japonii niż Toyota 2000GT. Opływowe nadwozie z długą maską, szprychowe felgi i otwierane światła nadają jej wyjątkowego charakteru. A status pierwszego supersamochodu ...

16 Gru 2019, 22:30

malowanie to słaba opcja, lepiej było by zakleić je folią ale jak dasz do środka pomarańczowe żarówki to też będzie się pomarańcz przebijał

Edit> w sumie można by było pomalować ale trzeba tu by stworzyć mieszankę lakieru bezbarwnego z domieszką pomarańczy
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

16 Gru 2019, 23:11

A przez te żarówki będzie podobny efekt jak na zdjęciu? Gdzie takie dostanę? No i jak zmostkuje żeby były dwa kierunki, to co z halogenami?
Ciastek140
Początkujący

16 Gru 2019, 23:21

No halogena nie będziesz miał, albo to albo to, nie dasz rady pogodzić 2 tych rzeczy, ale czekaj czekaj bo tam na dole jest soczewka tak? to będzie to widoczne że jedno światło takie drugie takie.... lipa, trzeba by mieć drugie lampy na graty żeby to fajnie zrobić
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

17 Gru 2019, 02:07

Aaa no faktycznie, chociaż nie jestem w 100% pewien. Jutro zrobię zdjęcie i podeślę tutaj. Bo by musiały być wtedy oba takie same jak do kierunku, tak?
Ciastek140
Początkujący

17 Gru 2019, 08:57

Dokladnie
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

17 Gru 2019, 09:32

A jak z tym mostkowaniem? Pytam bo w tym jestem totalnie zielony
Ciastek140
Początkujący

17 Gru 2019, 09:52

I te halogeny mógłbym ewentualnie przenieść na dół zderzaka? Jeśli tak to jak należałoby to zrobić?
Ciastek140
Początkujący

17 Gru 2019, 23:41

halogeny nie są obowiązkowe więc możesz ich w ogóle nie mieć a i tak nie ma możliwości montażu w zderzaku bo po 1 nie będą homologowane a po 2 to gdzie?
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

02 Sty 2020, 11:54

Kupiłem drugie lampy i teraz jak mam przerzucić z nich kierunki do moich lamp gdzie są halogeny, a nie zaślepki?
Ciastek140
Początkujący