Peugeot 206, 207 lub Ford Focus?

05 Maj 2010, 15:44

Witam, mam 17 lat i za 4 miesiące zdaje na prawko :) Mam nadzieje, że gdzieś za rok kupie samochód :] Zastanawiam się już jaki wybrać :) Kasy w sumie będę miał 10-15 tys. Nie chce bardzo starego auta (~1990-99), myślę ze jakieś 2003-06 się znajdzie :) Co sądzicie o:

Peugeot 206
Peugeot 207 - jeżeli taki się znajdzie w granicach 15 tys :)
Ford Focus - to samo co wyżej.

W ogóle starczy mi na takie autka? Czy raczej nie ma szans?
Jeżeli nie starczy to polecajcie inne auta.
solven
Nowicjusz

Miejscowość: Racibórz

05 Maj 2010, 16:59

Według mnie na dzień dzisiejszy nie ma sensu szukać auta, skoro chcesz je kupić dopiero za rok. Przez ten czas ceny aut używanych zupełnie się zmienią. Z tych, które podałeś mój faworyt to Ford. Co do Peugeota to mam niemiłe wspomnienia po rodzinnym 307.
bartek_0505
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań

05 Maj 2010, 17:09

Dokładnie,teraz możesz sie porozglądać za jakimiś autami a jak będziesz kupował za rok (o ile zdasz szybko prawko) to ceny będą napewno niższe niż teraz.Mój typ to również Focus,w obecnej chwili za 15koła wyrwiesz dobry egzemplarz z bogatym wyposażeniem z 2000roku i kto wie może nawet z dieslem pod maską.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

05 Maj 2010, 17:43

Co was tak odstrasza w tych peugeot'ach można wiedzieć? :)

@edit

Które z tych aut najmniej pali w jeździe mieszanej?
solven
Nowicjusz

05 Maj 2010, 17:58

Mnie nic nie odstrasza ale wybrał bym Focusa ponieważ troche nim jeżdziłem i według mnie bardzo fajne autko.Zresztą polecam lekture:
[link do autocentrum.pl wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Rok produkcji: 2012

05 Maj 2010, 18:13

Moim zdaniem to Focus jest o niebo lepszy od 206 bo jednym i drugim jeździłem i dla mnie wygodniejszy był focus i tak w ogóle pisze ci szczerze ale to zależy od gustu :smile:
Za szybko nie dobrze!!!
Za wolno też nie!!!
T jak w końcu ????????
cjkamil
Nowicjusz

Miejscowość: Podlaskie
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak skalibrować alkomat?
    Alkomat to urządzenie, które może pomóc podjąć odpowiedzialną decyzję, zanim wsiądziesz za kierownicę. Jednak aby jego wskazania były wiarygodne, konieczna jest regularna kalibracja. Ten proces jest niezbędny, ...
    Jak kupić auto - kilka przydatnych wskazówek
    Zakup samochodu to ważna inwestycja, wymagająca namysłu. Przyszli właściciele nowych czterech kółek niejednokrotnie stają w takich momentach przed wielkimi dylematami, które nie sprowadzają się tylko do wyboru ...

05 Maj 2010, 18:36

Dobra dzięki, jeszcze mam trochę czasu to spróbuje się przejechać obydwoma samochodami (206 i focus) bo jeszcze nie jeździłem :) Zobaczymy jeszcze jak to będzie.

Temat można zamknąć.
solven
Nowicjusz

22 Kwi 2011, 18:24

cjkamil napisał(a):Moim zdaniem to Focus jest o niebo lepszy od 206 bo jednym i drugim jeździłem i dla mnie wygodniejszy był focus i tak w ogóle pisze ci szczerze ale to zależy od gustu :smile:

focus moze lepszy od 206 ale od 307 to na pewno nie, pod wzgledem wygody ford pada , pod wzgledem niezawodnosci rowniez pada oraz wykonania,,, ford to lipa
prowarsow
Nowicjusz

Miejscowość: rzeszów

22 Kwi 2011, 18:30

Focus wypadnie lepiej od 206, ze wzgladu na to ze to autko z ciut wyzszego segmentu, w srodku bedzie troche wiecej miejsca, wiekszy rozstaw osi, moze poprawic trzymanie sie auta na drodze, to samo z szerszymi oponami i takie tam... z 2-giej strony na godnego uwagi 307 do 15k zl nie masz szans, co najwyzej jakiegos kapcia, albo z zajechanym silnikiem i nie tylko, lub cos po wiekszej kolizji.
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI

22 Kwi 2011, 22:03

Ja też polecę Focusa. W stosunku do 206 to większe (wg mnie dość sporo nawet) i wygodniejsze auto. 207 nie jeździłem, więc się nie wypowiadam, ale to chyba ta klasa co 206...

Kurcze, ale stary wątek ktoś odkopał. Teraz zauważyłem :oops: Pytanie czy założyciel wątku zdał prawko i jakie auto wybrał :mrgreen:
Pozdrawiam, PetR
PetR
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wlkp.
Prawo jazdy: 02 07 1990
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: VW Passat B5
Silnik: 1.8T
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

23 Kwi 2011, 11:42

206 omijaj szerokim łukiem, to bardzo awaryjna seria. Kolega pracował w serwisie Puga w Sopocie i bazuję na jego i pracowników opinii. Siostra kupiła Fiestę z 2004 roku, którą pomagałem kupować. Ja jestem szczerze zachwycony tym autkiem - w środku dużo miejsca, prowadzi się świetnie, a motor 1,6TD bardzo mało pali. Bardzo miło mnie zaskoczyło. Nie jest to rakieta, to żółw raczej, ale to miasta jest idealna ;) Focus również będzie dobrym wyborem. Do listy dołożyłbym Mazdę 323F BJ/BA w zależności od gotówki, Xedosa 6 (już trochę starszy) i VW Polo.
pawelMX6
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gdynia
Auto: Nie mam

24 Kwi 2011, 21:14

focus moze lepszy od 206 ale od 307 to na pewno nie, pod wzgledem wygody ford pada , pod wzgledem niezawodnosci rowniez pada oraz wykonania,,, ford to lipa

Wygodniejszy moze i jest ale pod względem niezawodności to bajki piszesz. Mialem 3 Focusy i złego słowa na nie nie powiem a co do 307 to szkoda gadać bo auto dość mocno awaryjne.
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok

24 Kwi 2011, 22:40

Z tą wygodą to bym polemizował, Peugeot ma twardsze zawieszenie a wcale nie prowadzi się lepiej, z niezawodnością bywało różnie ale ogólnie poza pierwszymi latami produkcji z 307 wcale nie jest tak źle.
Jedynie wykończenie Peugeot ma jednoznacznie lepsze.
Ogólnie to z tych 3 wziąłbym Focusa, 206 to fajne i udane autko ale o klasę niższe a przez to mniej komfortowe i pakowne.
Na 207 trzeba przygotować 10tys. więcej.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2000