Peugeot czy Fiat

14 Kwi 2022, 21:20

Cześć, zamierzam zakupić w najbliższym czasie jakiś dość niewielki w miarę oszczędny oraz zrywny samochód tak do 15k. Zastanawiam się nad dwoma modelami Grande Putno 1.6 mjet 120km lub Peugeot 207 1.6 HDI 109 lub 112km. Otóż nie wiem który wybrać i na co patrzeć przy zakupie, chodzi mi o roczniki w jakie celować a jakie unikać oraz które z tych aut będzie oszczędniejsze oraz lepiej zabezpieczone antykorozyjnie bo w sumie są chyba bardzo podobne do siebie, Grande Punto wydaje mi się gorsze pod względem wykonania, ale nie wiem jak porównać awaryjność i silnik.

Z tego co wiem to w 207 po 2010 roku zastosowano mokry filtr FAP, przed 2010 jest zwykły, ale podobno samochód ogólnie jest bardziej awaryjny niż ten po 2010 roku, chociaż opinie są podzielone i nigdzie nie jest jednoznacznie stwierdzone o co chodzi i kiedy dokładnie wprowadzono zmiany w tym DPF. A co do Grandepunto to nie wiem, które roczniki będą najlepszym wyborem bo głównie interesowałem się tym Peugeotem, ale po różnych opiniach już nie wiem co wybrać czy Peugeota czy Fiata.

Pozdrawiam i liczę na pomoc
Bomerang
Nowicjusz

15 Kwi 2022, 08:52

Moim zdaniem bezpieczniejszym rozwiązaniem jest Punto ale różnie można na to patrzeć. Potrzebny Ci jest koniecznie diesel? Nie patrz na ekonomię spalania jak nie jeździsz dużo bo to jest mylące. Oba silniki nie są złe ale będą miały już swoje przebiegi.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

16 Kwi 2022, 09:53

Chcę wybrać diesla ze względu na wysoki moment obrotowy oraz już sporo jeździłem samochodami z LPG i butla wa bagażniku mi trochę przeszkadza a benzyna bez LPG dla mnie nie ma sensu bo robię spore przebiegi.
Bomerang
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    MINI by PUMA - Dynamiczny styl jazdy i sportowa moda
    Producent samochodów, firma MINI, oraz lifestylowa marka odzieżowa PUMA podpisały umowę partnerską zacieśniającą ich kilkuletnią współpracę. Umowa ta stanowi połączenie sił dwóch innowacyjnych marek-ikon, ...