Pierwsze autko - Do 5-6 tys.

13 Gru 2012, 03:43

Witam forumowiczów :)

Wiem, że takich tematów było multum, przeglądałem parę podobnych z wyszukiwarki i żaden z wyszukanych tematów nie usatysfakcjonował mnie... Dlatego zwracam się do Was :)

Na początku stycznia spodziewam się mieć egzaminy teoretyczne i praktyczne, od jakiegoś czasu odkładam pieniążki na zakup pierwszego auta, jak narazie przez poprzednie 2.5mies odłożyłem sobie już prawie 5.5tys, do egzaminów jestem przygotowany na 'pewniaka' (robię dziennie dla pewności 10 razy w ciągu dnia test teoretyczny i za każdym razem jest 0-1 błędów), z praktyką taka sama sytuacja. Pytanie więc brzmi, jakie proponujecie auto jako to pierwsze? Zaznaczam na wstępie, że odkładać pieniądze będę do lipca mniej więcej - takie same kwoty, ponieważ planuję również w wakacje pojechać gdzieś nad morze, więc potrzebuję autka dla którego trasa 400-450km w jedną stronę nie będzie katorgą, ale również by móc się takowym poruszać po mieście. Auto oczywiście zagazowane szukam :)

Jak narazie parę aut mnie zainteresowało

mój faworyt - Seat Cordoba 93-99 na silniku 1.6-1.8 (miałem przyjemność prowadzić 1.6 zagazowaną i bardzo pozytywne wrażenia mam, bagażnik też całkiem pojemny :) ogólnie komfortowo się jeździ, niewiele pali i jest mało awaryjny ).

Peugeot 206 - Słyszałem wiele pozytywnych opinii o tym autku, tylko nie wiem jak się sprawuje w gazie, do tego wydaje mi się, że ciężko znaleźć egzemplarz w naprawdę dobrym stanie w tym przedziale cenowym.

BMW e36 - oczywiście nie mogłoby zabraknąć :D ale również są dość sprzeczne opinie na temat tego autka... Na pewno większość tych Bejc będzie mocno zajechana.

Mercedes W124 - Albo w gazie albo w dieslu, z paroma taksówkarzami rozmawiałem na temat tego auta, w dieslu ponoć jeździ nawet na największy badziew, tylko straszy wysoka cena OC za pojemność silnika... Ale ogólnie wielu użytkowników chwali to auto jako wytrzymałe i warte swojej ceny.

Nissan Almera w hatchbacku - Tutaj mam tylko bardzo przyjemne wrażenia z prowadzenia w dłuższej trasie...

Daewoo z miejsca odpadają, również polecającym odmówię Fiata Bravy - Mój ojciec kupił Bravkę w 2001 roku w salonie, dbał o nią jak się dało, ale po 9-10 latach musiał zacząć w mniej więcej regularnych odstępach czasu ciągle wrzucać w nią pieniądze bo non stop coś siadało, psuło, waliło się etc... Wszelkim kombi również podziękuję.

Pozdrawiam oraz z góry dziękuję za pomoc :)
magiel77
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa
Auto: Nie mam

13 Gru 2012, 08:45

Z tych co podałeś brałbym Cordobe.Będzie w najlepszym stanie i tak jak napisałeś tania w utrzymaniu.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

13 Gru 2012, 10:49

Uzbieraj więcej gotówki i warto kupić Seat,ale wtedy młodszego...
Kredyty samochodowe i nie tylko -zobacz na stronie !
netman
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Fiat

13 Gru 2012, 11:11

Również jestem za Seatem,BMW,206,W124 za te pieniądze to tylko worki bez dna.
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

13 Gru 2012, 11:23

Nic większego niż kompakt w tym budżecie nie kupisz, jeśli ma to oczywiście jeszcze jeździć.
O Mercedesie i BMW zapomniaj.
Przyjrzyj się Astrze Classic, można kupić samochód ~10 letni za te pieniądze, koszty utrzymania bardzo niskie.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wszystkie krajowe, nierzadko od pierwszych właścicieli.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

13 Gru 2012, 14:01

Dzięki wielkie :)

To zapewne zakupię w końcu tą Cordobę :) ale temu Oplowi Astrze też się przyjrzę i poogarniam w nim co i jak :)

Pozdrawiam :ok:
magiel77
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Jak poruszać się po kierownicy?
    Prawidłowe ułożenie rąk na kierownicy ma zasadniczy wpływ na bezpieczeństwo jazdy, ponieważ właśnie dzięki niej kierowca ma kontrolę nad układem kierowniczym i zawieszeniem. Tylko prawidłowe trzymanie koła kierownicy umożliwia ...

14 Gru 2012, 22:19

Jeżeli patrzysz w Astre to min. 1.6 75 KM. Może Vento lub Golf 3
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

20 Gru 2012, 14:12

zastanawiałem się nad Vectrą jeszcze i nad hondą civic :)
magiel77
Nowicjusz

20 Gru 2012, 18:04

Vectre bym sobie odpuścił,1.6 lubi olej i blacha szybko leci. Civic tak ale tylko Vgeneracja w której też niestety blacha szybko leci bo na VIgeneracje troche mało funduszy.
TFSI
Stały forumowicz

20 Gru 2012, 23:02

TFSI z grosikami w kieszeni nic nie na wybrzydzamy, jesteśmy skazani na kompromisy. Albo blacha albo silnik.
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8

21 Gru 2012, 10:55

Naprawde?Zawsze można poszukać auta które będzie miało dobry silnik i blache,niestety niepodam przykładu bo przecież przez pare osób z tego forum to nie są auta :)
TFSI
Stały forumowicz

21 Gru 2012, 17:49

Aż chciałoby się polecić coś z daewoo ale skoro założyciel tematu nie uznaje tej marki ..
MatHl
Początkujący

Prawo jazdy: 02 01 2012
Auto: Felka
Silnik: 1.3
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 1997

23 Gru 2012, 12:56

Daj znać na co ostatecznie się zdecydowałeś oraz jak sprawuje się nowy samochód. Cordoba w tej cenie to dobry wybór,Co do Astry czy Vectry- no wiele zależy od tego na jaki egzemplarz trafisz.
WiecejOpon
Początkujący

Auto: Seat Leon I