Pierwsze autko do 8000 zł !!!

19 Sty 2010, 23:09

kala2505 napisał(a):
halsky11 napisał(a):jesli chcesz jakikolwiek samochod ogladac wez ze soba specjaliste ,rzeczoznawce czy mechanika, bo sama nie dasz rady wykryc usterek mechanicznych czy elektrycznych/elektronicznych

taki mam zamiar bo sama nie podołam :wink:

mazdy śliczne.... szczególnie ta ostatnia ale za 12tys - to trochę ponad moje siły... :neutral:
ja znalazłam jedną
[link do oferty na Allegro wygasł]
wg mnie ładna i nawet dużo opcji dodatkowych w takiej cenie mi się wydaje... :cool:

to jest mazda z silnikiem 1,5 z5 , nalezalo by dokladnie sprawdzic kompresje na cylindrach , uszczelke pod glowica, i czy obroty nie faluja,ani czy sie nie dlawi podczas przyspieszania, jesli juz kupisz to moge ci powiedziec o niej nemalze wszystko bo taki sam samochod mialem 1,5 roku i sam go naprawialem

p.s. ten model nigdy niemial komputera pokladowego;) reszta to nie sa fajne dodatki tylko wyposazenie standardowe kazdej mazdy
halsky11

20 Sty 2010, 10:47

Czarna magia jak dla mnie hehe :lol: :lol: :lol:

a co myślicie o roverach? znalazłam dwie sztuki....
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
i jeszcze jedno punto... :wink: coś mnie ciągnie do tych samochodów....

No to który lepszy ? Jakie punto II mają opinię, słyszałam, że dużo palą ale z częściami do nich nie trudno.

Ponownie dzięki za wszelka pomoc :wink:
kala2505
Nowicjusz

Miejscowość: Wlkp

20 Sty 2010, 10:58

Nie polecam pchac sie w rovery, nie dlatego ze sa zle czy cos w nich nie tak ale te samochody sa malo popularne a osoba nie znajaca sie moze miec problemy z naprawami czy problemami z autem bo nie kazdy sie za nie wezmie. Raczej powinnacs myslec o autach ogolu ktorymi jezdzi wiekszosc ludzi po miastach czyli wlasnie punto, corsa itd.
Czy ja wiem czy duzo pala...przecietne punto z silnikiem 1.2 spali mniej wiecej tyle samo co corsa (moze nawet minimalnie mniej).
A moze warto jeszcze rozejrzec sie za fiatem bravo? W tej cenie wyrwiesz cos godnego uwagi moze nie z najlepszym wyposazeniem i skorami ale zawsze cos. A bravo jest akurat dla kobiety, szkoda tylko ze ma takie twarde zawieszenie i czuc kazda dziure :???:
foemka
Początkujący

Miejscowość: warszawa

20 Sty 2010, 11:47

kala2505 napisał(a):Czarna magia jak dla mnie hehe :lol: :lol: :lol:

a co myślicie o roverach? znalazłam dwie sztuki....
i jeszcze jedno punto... :wink: coś mnie ciągnie do tych samochodów....

No to który lepszy ? Jakie punto II mają opinię, słyszałam, że dużo palą ale z częściami do nich nie trudno.

Ponownie dzięki za wszelka pomoc :wink:

na poczatek powiem ci abys nie sluchala ludzi ktorzy polecaja ci wszelkiej masci fiaty, dlaczego? bo cena czesci definiuje jakosc samochodu, im tansze tym gorszy samochd, fiat ma smiesznie tanie podzespoly zamienne, poza tym bedziesz w warsztacie krojona na ogromne sumy bo fiat bedzie ci sie czesto psul a wtedy mechanicy korzystajac z twoje niewiedzy beda ci dokladac zbednych napraw i wymieniac to co sie jeszcze nie zepsulo...
tak wiec nie sluchaj rad ze powinnas jezdzic tym co pospolstwo, jesli chcesz miec spokojna glowe i nie dziurawy portfel o dokladania do zloma jakim jest fiat

na potwierdzenie moich slow porownanie rover 200 vs fiat punto, spojrz jaka przepasc punktowa w ocenie ogolnej:

rover
[link do autocentrum.pl wygasł]

fiat
[link do autocentrum.pl wygasł] nie przejmuj sie ze ten fiat wyglada inaczej niz te ktore wybieralas to tylko inna karoseria a w srodku tem sam szajs :wink:

co do twoich propozycji, to ja jednak bym pozostal przy hondach, rovery byly produkowane we wspolpracy z honda ale silnik smierdzi mi french touch, niewiem czy wiesz co to znaczy :wink: ze silnik wyglada jak od renault, a renault maja kiepskie silniki , ogolnie maja lepsza ocene od fiatow ale polecam ci pozostac przy samochodach japonskich jezli niechcesz miec karty stalego klienta w najblizszym warsztacie :wink:
halsky11

20 Sty 2010, 11:48

foemka napisał(a):Nie polecam pchac sie w rovery, nie dlatego ze sa zle czy cos w nich nie tak ale te samochody sa malo popularne a osoba nie znajaca sie moze miec problemy z naprawami czy problemami z autem bo nie kazdy sie za nie wezmie. Raczej powinnacs myslec o autach ogolu ktorymi jezdzi wiekszosc ludzi po miastach czyli wlasnie punto, corsa itd.
Czy ja wiem czy duzo pala...przecietne punto z silnikiem 1.2 spali mniej wiecej tyle samo co corsa (moze nawet minimalnie mniej).
A moze warto jeszcze rozejrzec sie za fiatem bravo? W tej cenie wyrwiesz cos godnego uwagi moze nie z najlepszym wyposazeniem i skorami ale zawsze cos. A bravo jest akurat dla kobiety, szkoda tylko ze ma takie twarde zawieszenie i czuc kazda dziure :???:

Czyli rovery okey, jak się ma mechanika :grin:
bravo jak najbardziej ale nie widziałam dobrych ofert niestety....

Czekam na dalsze opinie co do Roverów 200 :cool:
kala2505
Nowicjusz

20 Sty 2010, 11:54

kala2505 napisał(a):
foemka napisał(a):Nie polecam pchac sie w rovery, nie dlatego ze sa zle czy cos w nich nie tak ale te samochody sa malo popularne a osoba nie znajaca sie moze miec problemy z naprawami czy problemami z autem bo nie kazdy sie za nie wezmie. Raczej powinnacs myslec o autach ogolu ktorymi jezdzi wiekszosc ludzi po miastach czyli wlasnie punto, corsa itd.

Czyli rovery okey, jak się ma mechanika :grin:
bravo jak najbardziej ale nie widziałam dobrych ofert niestety....

Czekam na dalsze opinie co do Roverów 200 :cool:

brava jest tylko ladna,to dalej fiat , sa paliwozerne i czesciej stoja niz jezdza :wink:

co do roverow dodam jeszcze ze moglabys poszukac rovera z silnikiem sdi jest duzo trwalszy, nie jest to demon predkosci ale za to jest bardzo oszczedny i trwaly bo to diesel bez turbiny,napewno nie wyprodukowany przez francuzow a to na plus :smile: :smile:
halsky11

20 Sty 2010, 11:56

halsky11 napisał(a):polecam ci pozostac przy samochodach japonskich jezli niechcesz miec karty stalego klienta w najblizszym warsztacie :wink:

No będę szukać :roll: ale co rusz jakieś g*wna sprzedają.... :neutral:
Dziś zadzwonię i umówię się by obejrzeć to suzuki, jak wygląda dokładnie ta kwestia z tą lakierką...

Jak by ktoś miał jakiegoś japońca w dobrej cenie na oku to będę wdzięczna za info... :wink:

A co do tych roverów to właśnie niektórzy mechanicy mi go polecali... :idea: już niewiadomo kogo słuchać :wink: hehe
kala2505
Nowicjusz

20 Sty 2010, 12:12

Bo to dobry samochod. Mialem swego czasu pozyczonego roverka z silnikiem 1.4 streetwise i jezdzilo sie nim przez 2 tygodnie swietnie. A wrazenie na ulicy bezcenne, wszystkie pieknosci typu audi czy bmw wymiekaly :P Przedewyszstkim jest wygodny, no ale ja mowie o streetwise a zwykly rover to co innego :)
Co do tego stania fiata w warsztatach zgodze sie w 50% bo ja do swojego fiata nie dokladam nic procz normalnych wymian i przegladow. Ale moja macocha naprzyklad juz w swoje bravo wladowala z 5tys kotre ma nabite podobno 178tys... Ale moze dlatego ze ma felerny silnik 1.4 12v
A i tez nie bez powodu jest tak duzo golfow i punto...
foemka
Początkujący

Miejscowość: warszawa

20 Sty 2010, 12:14

kala2505 napisał(a):
halsky11 napisał(a):polecam ci pozostac przy samochodach japonskich jezli niechcesz miec karty stalego klienta w najblizszym warsztacie :wink:

No będę szukać :roll: ale co rusz jakieś g*wna sprzedają.... :neutral:
Dziś zadzwonię i umówię się by obejrzeć to suzuki, jak wygląda dokładnie ta kwestia z tą lakierką...

Jak by ktoś miał jakiegoś japońca w dobrej cenie na oku to będę wdzięczna za info... :wink:

A co do tych roverów to właśnie niektórzy mechanicy mi go polecali... :idea: już niewiadomo kogo słuchać :wink: hehe

rover roverowi nie rowny :lol: np rover 600 ma o 0,30pkt lepsza ocene niz rover 200, pewnie dlatego ze rover 600 ma wiecej wspolnego z honda accord niz pozostale kontrukcje

[ Dodano: Sro Sty 20, 2010 11:29 ]
wladowala z 5tys kotre ma nabite podobno 178tys... Ale moze dlatego ze ma felerny silnik 1.4 12v
A i tez nie bez powodu jest tak duzo golfow i punto...

dzieje sie tak ze fiaty ro jednorazowki i nie nadaje sie do odsprzedazy, moze i nowe z salonu sa git, ale po 100tys czyli jak skonczy sie gwarancja zaczynaja sie powazne problemy,a slyszalem takze o sytuacjach gdzie nowe punto z fabryki wyjezdzaly ze zle spasowanymi elementami karoserii gdzie to drzwi sie nawet zle domykaly :shock:

japonskie z kolei sa niezawodne przez setki tysiecy km, silniki spokojnie w zaleznosci od modelu jezdza od 300 do 500 tys km i wytrzymuja niewyobrazalne obciazenia, przegrzania, braki oleju, i inne cuda, poprostu pancerne jednostki
halsky11

20 Sty 2010, 12:37

tak jak nie chciałam japońca to chyba pomału zaczynam się do nich przekonywać....
a jeśli chodzi o nissany ? Jakiegoś 2/3 drzwiowego z małym silnikiem ???

A jak się prezentuje to Clio i ta [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ??? :wink:
kala2505
Nowicjusz

20 Sty 2010, 13:10

kala2505 napisał(a):tak jak nie chciałam japońca to chyba pomału zaczynam się do nich przekonywać....
a jeśli chodzi o nissany ? Jakiegoś 2/3 drzwiowego z małym silnikiem ???

A jak się prezentuje to Clio ? :wink:

nissany rowniez sa bardzo fajne, poszukaj sobie jakiejs almery ktora ci sie podoba, z malych jest tez note- ale za drogi i micra i tu nie polecam z uwagi na marne wyniki w testach zderzeniowych i wybitna wywrotnosc, poprostu kiepskie zawieszenie i wysoko polozony srodek ciezkosci

to clio to faktycznie mogla by byc perelka , jesli gosciu jest w stanie pokazac oryginalna faktyre lub rachunek z salonu to moze byc dobry poczatek, potem nalezy sie zglosic do serwisu renault i sprawdzic po numerze VIN czy przebieg jest w miare realny(zblizony do tego na zdjeciach) widze ze silnik mial jakas przygode z tryskajacym olejem silnikowym, wiec nalezy zwrocic uwage na silnik, najlepiej sprawdzic go w niezaleznym serwisie renault

z ta astra daj sobie spokoj maly silnik w takim nadwoziu zaowocuje wielkim spalaniem do 10l (lub wiecej)po miescie , po drugie dla takiego silniczka 190tys to koncowka zywota a niewierze zeby ten przebieg byl realny wiec silnik moze byc calkowicie na wykonczeniu
halsky11

20 Sty 2010, 13:18

halsky11 napisał(a):to clio to faktycznie mogla by byc perelka

No w końcu jakaś perełka :grin:
Mam znajomego co ma wejścia w serwisie renault więc wszystko mi sprawdzi na tip-top :wink: dam znać co i jak :wink:

A ta [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] to też z tych perełek czy jakaś machlojka :wink:
kala2505
Nowicjusz

20 Sty 2010, 13:26

kala2505 napisał(a):
halsky11 napisał(a):to clio to faktycznie mogla by byc perelka

No w końcu jakaś perełka :grin:
Mam znajomego co ma wejścia w serwisie renault więc wszystko mi sprawdzi na tip-top :wink: dam znać co i jak :wink:

A ta [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] to też z tych perełek czy jakaś machlojka :wink:

to juz pisalem powyzej, bezsensu brac taki samochod z takim malym silnikiem dynamika bedzie zadna i bedzie duzo palil na miescie szczegolnie bo podejrzewam ze w takim cyklu glownie bedzie twoj nowy samochod uzytkowany
halsky11

20 Sty 2010, 14:46

halsky11 napisał(a): bezsensu brac taki samochod z takim malym silnikiem dynamika bedzie zadna i bedzie duzo palil na miescie szczegolnie bo podejrzewam ze w takim cyklu glownie bedzie twoj nowy samochod uzytkowany

Wiesz co o dynamikę mi nie chodzi bo ja śmigać nie będę, ze mnie to spokojny kierowca jest :razz: no jeśli chodzi o spalanie no to faktem jest że to ważna sprawa....

znalazłam volkswagena polo 1,0 silnik o
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] słyszałam że polówki to niezawodne są... a unich to jak ze spalaniem :?:
kala2505
Nowicjusz

20 Sty 2010, 15:16

kala2505 napisał(a):
halsky11 napisał(a): bezsensu brac taki samochod z takim malym silnikiem dynamika bedzie zadna i bedzie duzo palil na miescie szczegolnie bo podejrzewam ze w takim cyklu glownie bedzie twoj nowy samochod uzytkowany

Wiesz co o dynamikę mi nie chodzi bo ja śmigać nie będę, ze mnie to spokojny kierowca jest :razz: no jeśli chodzi o spalanie no to faktem jest że to ważna sprawa....

znalazłam volkswagena polo 1,0 silnik o
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] słyszałam że polówki to niezawodne są... a unich to jak ze spalaniem :?:

nie nie ten silnik to nic dobrego :wink: lepiej polo diesel albo sdi i nie z niemiec, bo z tamtad samochody zazwyczaj maja nie realne przebiegi i ci samochod umrze szybko, podobno ten jest z belgii, ale nigdzie niewidze belgijskich oznaczen, wiec daj sobie spokoj

skup sie na tym renault i poszukaj czegos japonskiego dodatkowo
halsky11