02 Sie 2017, 22:29
Poszukuję swojego pierwszego auta. Auto ma służyć do dojazdów do pracy (max. 25km w jedną stronę) i jakiś sporadycznych wyjazdów weekendowych.
Przewidywany przebieg roczny: maksymalnie 15-18 tysięcy km
Jeśli chodzi o wymagania to chciałbym, aby auto było w miarę ekonomiczne w utrzymaniu i posiadało klimatyzację. Nadwozie nie jest tak istotne, ale najbardziej pasowałby mi hatchback, bądź kombi. Nie mam pewności, co do pojemności i mocy silnika, nie zamierzam się nim ścigać, ale nie chciałbym potem żałować, że wybrałem za słabą jednostkę, bo auto się wlecze.
Nie mam wymagań, co do marki, ani modelu, ale czytałem o Oplu Astrze H i Fordzie Focusie MK2.
W przypadku Astry, prawdopodobnie mógłbym się wybrać do wspominanych tu kilkukrotnie handlarzy z Turkolasów, ale musiałbym się wtedy ograniczyć od silnika benzynowego 1.6, co do którego nie jestem przekonany ze względu na chyba słabą dynamikę.
Jeśli mógłbym prosić o jakąś radę i ewentualnie podrzucenie jakiś ogłoszeń godnych uwagi.
Lokalizacja: Górny Śląsk (Bytom +100km, gdyby pojazd był warty przejechania takiej odległości (optymalnie do 50km)
Budżet to 16 000 zł + ewentualnie jakiś pakiet startowy 3 000 zł.