Pierwsze auto do 16 000 zł - Górny Śląsk

02 Sie 2017, 22:29

Poszukuję swojego pierwszego auta. Auto ma służyć do dojazdów do pracy (max. 25km w jedną stronę) i jakiś sporadycznych wyjazdów weekendowych.

Przewidywany przebieg roczny: maksymalnie 15-18 tysięcy km

Jeśli chodzi o wymagania to chciałbym, aby auto było w miarę ekonomiczne w utrzymaniu i posiadało klimatyzację. Nadwozie nie jest tak istotne, ale najbardziej pasowałby mi hatchback, bądź kombi. Nie mam pewności, co do pojemności i mocy silnika, nie zamierzam się nim ścigać, ale nie chciałbym potem żałować, że wybrałem za słabą jednostkę, bo auto się wlecze.

Nie mam wymagań, co do marki, ani modelu, ale czytałem o Oplu Astrze H i Fordzie Focusie MK2.

W przypadku Astry, prawdopodobnie mógłbym się wybrać do wspominanych tu kilkukrotnie handlarzy z Turkolasów, ale musiałbym się wtedy ograniczyć od silnika benzynowego 1.6, co do którego nie jestem przekonany ze względu na chyba słabą dynamikę.

Jeśli mógłbym prosić o jakąś radę i ewentualnie podrzucenie jakiś ogłoszeń godnych uwagi.

Lokalizacja: Górny Śląsk (Bytom +100km, gdyby pojazd był warty przejechania takiej odległości (optymalnie do 50km)
Budżet to 16 000 zł + ewentualnie jakiś pakiet startowy 3 000 zł.
TMW
Nowicjusz

Auto: Nie mam

03 Sie 2017, 08:10

Truskolasy*

Tutaj masz też pewne astry. https://carmat.otomoto.pl/
Sprawdź też ich Facebooka, bo tam wrzucają samochody na sprzedaż zanim wystawią ogłoszenie na otomoto.
taquito
Początkujący

Zdjęcia: 13
Miejscowość: Bytom
Prawo jazdy: 07 02 2012
Przebieg/rok: 9tys. km
Auto: Alfa Romeo Giulietta
Silnik: 1.4 TB 170KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

03 Sie 2017, 11:04

Jeżeli opel Astra to szukaj silnika 1.8 który jest dosyć dynamiczny i dobrze współpracuje z lpg, to samo w przypadku większej i komfortowej Vectry C, którą również można tutaj polecać. Z kompaktów zerknij na Mazde 3 2.0 150km
TwojeOleje
Nowicjusz

Auto: Mazda 6
Silnik: 2.0
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

03 Sie 2017, 18:53

Masz pod nosem [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Dwa ciekawe ogłoszenia:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

03 Sie 2017, 20:01

Dzięki, ale mam takie jedno pytanie. Tyle się mówi o tym, by unikać komisów/handlarzy jak ognia, a tutaj wszystkie 3 propozycje to komisy.

Znasz te miejsca, czy po prostu to były najbardziej sensowne ogłoszenia, które udało Ci się znaleźć na tą chwilę?
TMW
Nowicjusz

Auto: Nie mam

04 Sie 2017, 06:38

Przy droższych autach można zaryzykować komisy.

TMW napisał(a):Znasz te miejsca, czy po prostu to były najbardziej sensowne ogłoszenia, które udało Ci się znaleźć na tą chwilę?

to drugie :wink:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...