Pierwsze auto i pomysł na nie

16 Lut 2014, 21:56

Witam!

Pojawiły się u mnie ostatnio myśli na temat kupna swojego pierwszego auta. Dotychczas ( prawko od 3 lat ) jeździłem samochodem ojca, ale myślę że przyszedł czas na własny pojazd.
Pierwszy typ padł na klasycznego mini coopera Zdjęcie. Takiego jak na obrazku.

W związku z tym pojawia się masa pytań do bardziej obeznanych w temacie. Pozwolę sobie je wypunktować i liczę na odpowiedź - nie gańcie za brak wiedzy tylko :D

- sens kupowania takiego auta jako pierwsze
- cena w dobrym stanie tak starego auta
- awaryjność - bardzo ważne
- spalanie - także bardzo ważne
- jakieś informacje o komforcie prowadzenia

Ogólnie proszę o wszelkie pożyteczne info na temat tego auta. Pozdrawiam :)
Nyarlathotep
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-2010
Auto: Nie mam

16 Lut 2014, 22:07

Gdy zobaczyłem temat na głównej pomyślałem " k...a, znowu jakieś auto za 3k " jednak po zapoznaniu się z tematem chapeau bas :yes: Ogólnie rzecz biorąc pojechałeś po bandzie z Miniakiem. Autko fajne, ekonomiczne prowadzące się jak gokart. Wydawałoby się, że ideał jak na pierwszy ogień. Jednak upolowanie fajnego egzemplarza i dostępność części to inna para kaloszy, auto u nas egzotyczne więc może być ciężko, zwłaszcza bez zaprzyjaźnionego warsztatu - byle Kazik za flaszkę się za niego nie weźmie. Ceny samych aut to jakieś 5k za jeżdżący ale wymagający "troski" egzemplarz.
Mimo wszelkich przeciwności losu i wyrzeczeń, których wymaga takie auto życzę Ci abyś spełnił swoje marzenie i do zobaczenia na drodze :wink:
Ostatnio edytowany przez mike, 16 Lut 2014, 22:39, edytowano w sumie 1 raz
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

16 Lut 2014, 22:17

Dzięki za pozytywne przyjęcie :D

Ekonomiczne, znaczy mało pali tak? :D Jak z awaryjnością? Rozumiem że koszty ewentualnej naprawy duże? Minimum 5k za jeżdżące auto, hmm, trochę mniej się spodziewałem za auto mające już swoje lata :P Mogę prosić o jakąś dłuższą szczegółową wypowiedź? :D
Nyarlathotep
Nowicjusz

16 Lut 2014, 23:14

Generalnie porywasz się z motyką na słońce ale.. marzenia trzeba spełniać. Jest to auto klasyczne wiec nie licz ze za 2k kupisz i będziesz śmigał. Na takie auto trzeba mieć kasę bo w każdej chwili może się zepsuć. Do codziennego użytku również się nie nadaje.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

16 Lut 2014, 23:29

Może być problem z dostępnością niektórych części. Ja bym odpuścił.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

16 Lut 2014, 23:38

Rozumiem, że druga opcja - klasycznego garbusa będzie nosiła znamiona podobnych zastrzeżeń? :/
Nyarlathotep
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus LC Convertible - co o nim wiemy?
    Chociaż Lexus ma duże doświadczenie w budowaniu kabrioletów, japońska marka od kilku lat nie oferuje samochodów tego typu. Wygląda jednak na to, że wszystko już wkrótce się zmieni za sprawą Lexusa LC ...

16 Lut 2014, 23:43

Widzę ze szukasz auta klasycznego ale nie wiem jaki masz budżet. Fajnym pomysłem może być Golf I, Sierra, BMW E30, Polonez Borewicz, Astra GSI.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

16 Lut 2014, 23:57

Z tych co podałeś tylko ten Golf mógłby być rozważany :/

Zdjęcie

Taki merdeces też spełnia wymagania. Tylko pewnie żre paliwa jak ruskie czołgi na syberyjskim mrozie :D
Nyarlathotep
Nowicjusz

17 Lut 2014, 00:08

w123 jesli masz ojca blacharza
czempion
Aktywny
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 17 09 2012
Auto: ford mondeo

17 Lut 2014, 00:38

Rozumiem, że w większości modeli blachę zżera rdza :D Niestety nie mam w rodzince blacharza, taki mercedes w jakiej cenie stoi? Paliwa żre?
Nyarlathotep
Nowicjusz

17 Lut 2014, 08:17

Ceny są różne,niektórzy padliny wystawiają nawet i za 5000zł bo niby klasyk a czasami za 3000zł możesz znaleść już coś wmiare sensownego.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012