Pierwsze auto - kupno samochodu z OC

07 Lip 2013, 10:59

Siema, chcę kupić pierwsze auto. Nigdy nie byłem właścicielem oraz nie miałem żadnej polisy OC. Mam pytanie, bo nigdzie nie mogę się łopatologicznie dopytać. Jak wygląda sprawa, gdy kupuję auto i powiedzmy ma przegląd wraz z OC ważne do maja 2014 roku ?

To OC jest ważne? Czy muszę mimo to, na siebie ubezpieczyć. Chodzi mi głównie o koszta. Ponieważ mam 18 lat i wolałbym zapłacić OC za powiedzmy rok, aby móc zarobić na nie w przyszłoroczne wakacje.
PavvelRM
Nowicjusz

Auto: Nie mam

09 Lip 2013, 09:19

Wygląda to tak, że masz 30dni na przerejestrowanie auta na siebie i przepisanie ubezpieczenia na siebie (o ile poprzedni właściciel nie wypowie go). Przy przepisaniu na ciebie (tzw. aneks do umowy) nastąpi rekalkulacja ze względu na brak zniżek z twojej strony, po prostu dopłacisz zapewne do kwoty, którą i tak zapłacił poprzedni właściciel.
Z przeglądem no problem.
Longhorn
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 518
Miejscowość: pdk
Auto: Toyota Corolla E12 FL
Silnik: 1.4 VVT-i 97KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2006

09 Lip 2013, 22:42

Longhorn napisał(a):(o ile poprzedni właściciel nie wypowie go)

Nie ma takiej możliwości, żeby sprzedający wypowiedział tą umowę ubezpieczenia. Jedyne co może zrobić, a właściwie ma obowiązek, to zgłosić sprzedaż samochodu oraz podane osobowe nowego właściciela. Są one też na umowie KS, którą musi przedstawić.
Ty z kolei musisz równiez pojawić się u ubezpieczyciela i jak pisał kolega wyżej zrobić aneks do umowy ubezpieczenia, w kórym zostaną zmienione dane właściela ( czyli wpisane twoje ) oraz będzie rekalkulacja składki i może się okazać ( aczkolwiek niekoniecznie ) , że będziesz musiał dopłacić. Wynika to z różnicy zniżek.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ferrari LaFerrari hybrid - 2,7 sek., 950 KM
    W chwili wprowadzenia na rynek w 2013 roku model ten był nie lada sensacją. Była to bowiem zarówno pierwsza hybryda w historii legendarnej, włoskiej marki, jak również najszybszy model w jej dziejach. Zaplanowano ...