Pierwsze auto warte uwagi

04 Cze 2011, 14:05

Gazi napisał(a):Gdzie oni mohą tyle jeździć? Z domu do pracy, czasami do sklepu na zakupy i wyjazdy za miasto na weekend..

Sęk w tym, że jak widzę u Ciebie dominuje błędne myślenie.
Ja też jeżdżę tylko tam gdzie mi potrzeba, żadne wypady za miasto (bo mieszkam na wsi) zakupy robię po pracy w jakimś supermarkecie po drodze jadąc do domu. Jednym słowem jeżdżę generalnie również tylko do pracy, a do tej pracy mam 30 km w jedną stronę, a i tak wychodzi mi 26-28 tyś km rocznie. Na dzień dzisiejszy samochód jest 13 letni z przelotem 320 tyś z ogonkiem. Niechbym dociągnął nim do tych 400 tyś i chciał sprzedać, myślisz, że przeciętny polak spojrzy na coś więcej jeśli najpierw zobaczy całkowity przebieg na wyświetlaczu? Wątpię, a jeśli tak to będzie chciał żebym go puścił za pół darmo więc zarówno kupując Golfa za 12 tyś jak i za 16 można się naciąć, jednak w przypadku też drugiej kwoty ryzyko jest mniejsze.

Niemcy liczyć umieją, jak wiedzą, że diesel się im zwróci w jeździe to go kupują, a jak nie to nie kupują. Na allegro można spotkać wiele takich igiełek od 80 - letnich dziadków z niemiec co to tylko na mszę jeździli w niedzielę. W rzeczywistości często prawda okazuje się brutalna.
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

04 Cze 2011, 14:28

stasiowski121i napisał(a): W rzeczywistości często prawda okazuje się brutalna.

za swoją głupote płacimy w serwisie....
A to co zaoszczedzi sie przy zakupie wyda sie na naprawe. Dlatego nie warto kupowac diesla "po pięniądzach". Bo i tak trzeba będzie dołożyć
Kakameo
Początkujący

Miejscowość: ok. Wadowic
Auto: Seicento 900 41KM

04 Cze 2011, 15:35

Kakameo napisał(a):
stasiowski121i napisał(a): W rzeczywistości często prawda okazuje się brutalna.

za swoją głupote płacimy w serwisie....
A to co zaoszczedzi sie przy zakupie wyda sie na naprawe. Dlatego nie warto kupowac diesla "po pięniądzach". Bo i tak trzeba będzie dołożyć

Problem w tym, że benzyniaki są prawie w takiej samej cenie co diesle interesujących mnie aut;/.
Gazi
Nowicjusz

04 Cze 2011, 20:19

Gazi napisał(a):Problem w tym, że benzyniaki są prawie w takiej samej cenie co diesle interesujących mnie aut;/.

No to zalezy tez od pojemnosci i marki, Renault w dieslu czy benzynie tyle samo stoi uzywany 10 letni, ale np wszystko na motorach VAG'a 1,9 TDI jest zdecydowanie drozsze od benzyny podobnej mocy. Moim skromnym zdaniem nie oplaca sie kupowac 10 letniego autka z 1,9 TDI od VAG'a(bo sa drogie), jak juz to Alfe czy Fiata z JTD, autka te duzo mniej stoja uzywane, maja z reguły nizszy przebieg, motor JTD w cale zly nie jest, bym nawet powiedzial ze moze smialo z 1,9 TDI konkurowac.
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI

04 Cze 2011, 22:43

Wiecie co. Poczytałem raporty spalania. W benzynie toledo ii i leon i potrafią palić nawet do 12l na setkę. Diesle palą znacznie mniej. Już widzę jak bardziej "opłaca" mi się benzyna do miasta... .
Gazi
Nowicjusz

04 Cze 2011, 23:02

Gazi, szkoda że gazu nie chcesz bo w tym momencie patrząc na stacjach tylko on jest najopłacalniejszy ... No niestety diesel średnio musi rocznie przejechać gdzieś ok. 70 tyś km... i diesle są to silniki na dłuższą trase a nie na 10km na przejazd do pracy.... Takto zabija się ten silnik bo ciągle jest nie dogrzany... No i koszty eksploatacji takich silników są znacznie wyższe od benzyny... tutaj dochodzi np. turbo, koło dwumasowe które średnio kosztują po ok.1500zł ... Jak masz zamiar jeździć rocznie ok. 7 tyś km to nie zastanawiaj się tylko bierz benzyne... A co kupisz to już Twoja decyzja tylko kieruj się zawsze jednym (ja tak zawsze kupuje auta) nie patrze na kolor tylko patrze na stan techniczny... blacharkę zawsze można zrobić ale ważne jest serce, wnętrze.... No i podstawa uczciwy sprzedawca o których w dzisiejszym kraju baaardzo ciężko...
JEST:
- Renault Scenic II ph2 1.6 16V LPG 115KM 2008r
- Fiat Panda 1.2 8V LPG 60KM 2003r
- Ford Galaxy 1.9 TDI 115KM 2000r
- ZIPP VZ-2 125cm3 2015r
Luke16
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: KNZ
Prawo jazdy: 12 03 2008
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Scenic II ph2/Panda II/Galaxy
Silnik: 1.6/1.2/1.9
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2008
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wyjazd na wakacje samochodem – o czym pamiętać?
    Długo wyczekiwany po okresie kwarantanny czas wakacyjnych wyjazdów w końcu nadszedł. Z uwagi na bezpieczeństwo, o wiele więcej Polaków w tym roku zdecyduje się na podróże krajowe, by zobaczyć lokalne ...
    Lexus LFA - nieznana historia legendy
    Lexus LFA, wyprodukowany w limitowanej serii liczącej tylko 500 egzemplarzy supersamochód, zaledwie w kilka lat od wejścia na rynek zyskał status legendy. Niezwykła jest również historia powstania tego modelu. ...

04 Cze 2011, 23:28

[link do oferty na Allegro wygasł]

ja bym obstawial taka mazda... moze szalu nie robi , ale jest mloda i zapomnij o jakichkolwiek awariach.... wnetrze naprawde obszerne(a3 , golfy i focusy wymiekaja) no i przesuwana tylnia kanapa. Ale to juz zalezy od Ciebie..... da sie tez taka Mazda kupic 2.0Did jesli by Cie interesowal diesel :) diesle jak i benzyny sa bezawaryjne i warte polecenia...
artopoo
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Helmstedt DE

04 Cze 2011, 23:33

artopoo, dzisiaj jeździłem taką maździną :D naprawdę fajne autko bardzo przyzwoite :) Gadałem z właścicielem który ma ją już od 7 lat i jak na razie to tylko oleje, filtry i do baku leje i jeździ :) nic nie dokładał ... i też z tym silnikiem co w linku :)
JEST:
- Renault Scenic II ph2 1.6 16V LPG 115KM 2008r
- Fiat Panda 1.2 8V LPG 60KM 2003r
- Ford Galaxy 1.9 TDI 115KM 2000r
- ZIPP VZ-2 125cm3 2015r
Luke16
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: KNZ
Prawo jazdy: 12 03 2008
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Scenic II ph2/Panda II/Galaxy
Silnik: 1.6/1.2/1.9
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2008

04 Cze 2011, 23:42

najlepsze w tym samochodzie jest to ze jest prawie jak kombi i ta przesuwana tylnia kanapa :)
artopoo
Początkujący
Awatar użytkownika

05 Cze 2011, 00:13

Brzydka ta mazda..., ale przestronna chyba.
Gazi
Nowicjusz

05 Cze 2011, 00:27

czasami musisz sie zastanowic..... kazde autko moze wygladac ladnie.... wystarcza ladne felgi ew. gleba.... kupujac taka mazda mozesz kase odkladac na inne wymarzone autko :)-bo naprawde te samochody sie nie psuja.....
Myslisz dlaczego ludzie kupuja Toyoty , ktore sa wedlog mnie baaaardzo obrzydliwe.... bo sie nie psuja... i to samochod ma pracowac na Ciebie , a nie Ty na samochod..... Najlepiej jedz i zobacz taki samochod i przejedz sie.... naprawde warto , zobaczysz jak to jest krecic silnik do 7k obrotow :D - odrazu banan na twarzy :)

[ Dodano: 5 Czerwiec 2011, 00:30 ]
http://lh5.ggpht.com/_r41kCKsoZJo/SWzgW ... 323bj2.jpg

http://www.323fclub.com/jasenkuvat/Pekk ... 161332.jpg

http://www.mazda-speed.com/albums/album230/093_G.jpg

[ Dodano: 5 Czerwiec 2011, 00:31 ]
no i ja tez planuje w nastepnych miesiacach taki samochod kupic , bo moj Saab troche pije benzyny :D , a tak bede mial samochod do pracy i na zakupy :)
artopoo
Początkujący
Awatar użytkownika

06 Cze 2011, 08:32

A co powiecie o [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] corolli? Jest nowa(2001r.), duża, ma ogromny bagażnik, normalny wygląd w środku(bardzo zbliżony do astry 2, bezawaryjna i, co najważniejsze, bardzo tania! Zerknąłem też na nowszą corollę. Po prostu extra wnętrze! Jednak chyba poza moim zasięgiem:(
Gazi
Nowicjusz