Pierwsze auto za ok 12.000 zł

11 Kwi 2011, 10:22

Witam wszystkich,
chciałbym kupić pierwsze własne auto. Na ten cel będę mógł przeznaczyć ok 12k zł. Auto musi być koniecznie na ON. Jeśli ma to jakieś znaczenie, to nie będą go eksploatował dłużej niż dwa lata. Autem będę pokonywał ok 10-12 tys km rocznie, pół na pół po trasie (odcinki ok 150 km) i mieście. Auto powino mieć ok 100KM, pojemność do 2.0 litra, rocznik ok 2000. Dodatkowymi zaletami będą bezawaryjność, komfort jazdy, ekonomiczność oraz 'młody' wygląd. Interesowały by mnie takie modele jak Ford Focus czy VW Golf i podobne tylko pytanie jak ich silniki radzą sobie w dieslu.
Nie wykluczam również innych, ciekawych propozycji wraz z opisem wad i zatet konkretnego modelu.
Proszę o rady i pozdrawiam.
fresh
Nowicjusz

Miejscowość: Katowice

11 Kwi 2011, 10:39

Za tą kwotę szukałbym astry z silnikiem 1.4 benzyna, o zadbanego golfa czy innego diesla po 2000 r może być ciężko
PhareSs
Nowicjusz

Miejscowość: net

11 Kwi 2011, 11:53

Za mało km robisz zeby za dieslem sie rozgladac a po za tym to ropa juz niedlugo bedzie drozsza od beny. Za benzyna sie rozgladaj taka moja opinia, cos konkretnego znajdziesz, i wcale duzo ci nie spali jak nie bedziesz zylowal auta.
s1ash
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Ze wsząd

11 Kwi 2011, 16:39

stilo/punto

ibiza/cordoba

Foka gnije i diesel jest małe tentego

A jak rope w koszty trza wrzucić to spryciarze i tak będa się upierać przy benzynie. :roll:
Joter
Aktywny

11 Kwi 2011, 16:56

Jak chce diesla to chce diesla, a nie robicie mu morały, że za mało km robi... Może lubi klekotami polatać :wink:
[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]
Lybra i Avensis ciekawe samochody.
fresh napisał(a):odatkowymi zaletami będą bezawaryjność, komfort jazdy, ekonomiczność oraz 'młody' wygląd.

Te warunki spełniają te samochody, które dałem ci jako propozycje.
BMW E60 530dA
Daro20VT
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E60 530dA
Silnik: 3.0d
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005

11 Kwi 2011, 19:42

Dużo jeździ golfów i focusów w dieslu. Teoretycznie dobrze sobie radzą, ale jak źle trafisz to koszty naprawy są wysokie. Kumpel rocznie wrzuca w swojego focusa dieselka 5000zł. Mi by się odechciało diesla jak nie robiłbym minimum 30 000km rocznie a tyle naprawy by kosztowały, ale to Twoja decyzja i Twoje ryzyko:) Pozdro
pit85
Aktywny

Miejscowość: bydgoszcz

11 Kwi 2011, 20:09

pit85 napisał(a): Kumpel rocznie wrzuca w swojego focusa dieselka 5000zł

:shock: To widać tak dba, albo tankuje ON na samych "najlepszych" stacjach...
pit85 napisał(a): Mi by się odechciało diesla jak nie robiłbym minimum 30 000km rocznie a tyle naprawy by kosztowały

To, że twój kolega tyle wkłada w Focusa co rok, nie znaczy, że każdy właściciel diesla też tyle wkłada w swój samochód...
Też masz teorie... :roll:
BMW E60 530dA
Daro20VT
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

11 Kwi 2011, 20:09

Widzę, że niektórym nie trzeba tłumaczyć czemu koniecznie diesel ;) Ale faktycznie za tę cenę to szału nie widzę... Wnętrze tej Lybry to bajka, ale wygląd zewnętrzny jednak not my style...
Czyli jednak lepszy benzyniak+ewentualnie gaz? Bo do takiego wniosku dochodze po Waszych postach... Napisałem, że diesel bo brat miał diesla z którego przerzucił się w gaz i mówi, że żałuje pod każdym względem. Ale to może to kwestia charakterystyki auta i samego silnika.
Zatem doprecyzowywuję pytanie: ile musiałbym wyłożyć za sensownego diesla ok 10 lat i co by to miało być?
fresh
Nowicjusz

Miejscowość: Katowice

11 Kwi 2011, 20:20

fresh napisał(a): ile musiałbym wyłożyć za sensownego diesla ok 10 lat i co by to miało być?

Patrz nieco inaczej... Np. VW Passat, patrzysz ile mniej więcej stoją na rynku rocznik/przebieg/wyposażenie wychodzi ci tam jakaś średnia i już wiesz ile mniej więcej musisz odłożyć na dobry egzemplarz.
Warto szukać na forum, bo to przeważnie tam można znaleźć na prawdę zadbane auto !
BMW E60 530dA
Daro20VT
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

11 Kwi 2011, 20:25

Daro, teoria ograniczania ryzyka:) Mam też znajomych zadowolonych z diesli i za nic by ich nie zamienili, ale Ci którzy źle trafili to mają koszty sporo wyższe niż benzyniaki. Dlatego powtarzam ja osobiście robiąc małe przebiegi bym nie ryzykował:) Benzyna + LPG patrząc na ceny na stacjach wydaje się lepszą opcją.
pit85
Aktywny

Miejscowość: bydgoszcz