Pierwszy samochód do 7 tyś

29 Mar 2015, 12:32

Witam. W czerwcu tego roku kończę 18 i jestem w trakcie kursu na prawo jazdy. Ponieważ nie jest to odległy termin już teraz zastanawiam się nad pierwszym samochodem. Budżet mam bardzo ograniczony, tj 7 tyś zł. Jednak z 2 powodów zależy mi na SUV'ie.
-mam 198 cm wzrostu, i auta segmentu A i B typu Fiat Panda czy Mercedes klasy A nie wchodzą w grę.
-będzie to jedyne auto w rodzinie, dlatego wymagam od niego przynajmniej podstawowego lebensraumu dla 5 osób.
Zastanawiałem się nad 2 generacją Opla Frontery, aczkolwiek jego stan w tym budżecie może być wątpliwy.
Mimo wszystko jeśli SUVa w tej kwocie nie dostane, to w ostateczności jestem w stanie sięgnąć po kombi, np 5 generacja passata. Dodam że w sprawdzeniu stanu technicznego pojazdu pomoże mi zaprzyjaźniony mechanik samochodowy. Pochodzę z przedmieść Krakowa, dlatego najlepiej aby oferty były z województwa małopolskiego. Pozdrawiam i czekam na propozycje.
witkam
Nowicjusz

Auto: Nie mam

29 Mar 2015, 13:27

Od siebie mogę polecić:
Toyotę Corollę I 1.8/2.0
Laguna I
Peugeot 406

Wszystkie samochody benzyna ew ben + LPG. diesla raczej nie warto brać jak będzie jeździć głównie po mieście :ok:
Szukaj aut troszkę ponad budżet i negocjuj.
Kieł
Stały forumowicz

29 Mar 2015, 14:23

Suvy w tym budżecie to kiepski pomysł bo praktycznie w każdym będzie coś do zrobienia.
Druga sprawa to najpierw zrób prawko a potem szukaj auta bo stereotypy zmienią Ci się jeszcze tysiąc razy,wiem po sobie.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

29 Mar 2015, 16:25

Dziękuje za odpowiedzi. Zastanawiałem się właśnie nad Corollą; z tego co wyczytałem i z tego co mi mówili znajomi japończyki to bardzo trwałe auta. Jednak tak jak mówię, auto oprócz dojazdu na mecz było by bardzo intensywnie użytkowane, a to zawieść babcię do wujka na 2 koniec województwa, a to odebrać kogoś z lotniska. I dlatego ponowie pytanie : co byście powiedzieli o piątej generacji passata? Jestem w stanie się nad nim zastanowić jeśli faktycznie nie znajdę SUVa.
witkam
Nowicjusz

29 Mar 2015, 16:50

Przepraszam błąd się wkradł, miał być AVENSIS a nie COROLLA ;]

Mówisz o B5 tak?
To myślisz ,że Passat będzie lepszy od Avensis'a? - niby w czym?
Kieł
Stały forumowicz

29 Mar 2015, 17:00

Kieł napisał(a):To myślisz ,że Passat będzie lepszy od Avensis'a? - niby w czym?

W niczym. Passat ma wielowahaczowe zawieszenie które często się psuje a aven ma proste wytrzymujące dużo, aven przy pojemności 2,0 pali mniej od 2,0 w pasku i to tylko kilka przykładów bo bezawaryjność silników na podobnym poziomie nawet też trwalszy jest avensis. :wink:
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

29 Mar 2015, 18:42

Zrób najpierw prawko :P Co to kasy jaka masz to musisz do niej doliczyć jeszcze koszt ubezpieczenia i rejestracji plus wkład na początek na oleje filtry itp itd. Odnośnie ubezpieczenia to bedziesz rejestrował auto na siebie ? Jesli tak to OC wyjdzie koło 1k zł
Kusza
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gowino
Prawo jazdy: 29 09 2008
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: BMW e46
Silnik: 323i 170KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

29 Mar 2015, 18:48

Zobacz na Opla Omege :ok:
Passata bym odpuścił, drogi do tego co oferuje.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

29 Mar 2015, 18:56

Samochód będzie rejestrowany na dziadka. Avensis w tym budżecie to raczej też do doinwestowania. A co byście powiedzieli na [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ?
witkam
Nowicjusz

29 Mar 2015, 18:59

Taa.. ten silnik to sobie w Polo radzi a nie w Passacie. Uparłeś się i już. Albo dasz się przekonać albo szukaj sobie tego Passata i już.

Poza tym jaki on bezwypadek? :lol: Połowa lewego boku ma inny odcień lakieru. Zdjęcie nr.3
Koniu
Forumowicz VIP

29 Mar 2015, 19:02

Ja się nie uparłem. Po prostu jeszcze nie zarabiam i 2/3 budżetu na samochód dają mi dziadkowie. A dziadek się uparł na niemieckie auto i już, bo myśli że "szkopy" nie do zajechania.
witkam
Nowicjusz

29 Mar 2015, 19:20

To lepiej zerknij na vectre lub omege.
Koniu
Forumowicz VIP

29 Mar 2015, 20:27

Jaka masz jakość dróg u siebie? Passat jest ok, ale na relatywnie delikatne zawieszenie które może szybko kapitulowac na dziurawych drogach. Poza tym silnik to minimum 1.8, a najlepiej 1.8T, którego do 7 tys zł nie kupisz. Jak nie benzyna to 1.9 TDI 90 KM albo wariant 110 KM, z czym ze ten pierwszy jest tańszy w naprawie. I w tej kwocie licz się z tym, że nie znając się na dieslach łatwo wpakować się na minę. Sprawdź ceny kompletnego zawieszenia do Passata i porównaj je z Avensisem albo 406. Od siebie dodam, że w tej kasie szukalbym 406 2.0.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Rok produkcji: 2009

29 Mar 2015, 20:45

Passat 1.6 i spalanie 11-12l po mieście :no:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

29 Mar 2015, 22:53

Mieszkam na przedmieściach Krakowa, także jakość dróg jest relatywnie dobra. Czy 1.6 na passacie to aż tak mało?
Diesla nie chciał bym brać ponieważ kompletnie się na nich nie znam.
witkam
Nowicjusz