Pierwszy samochód do 8 tys.

27 Maj 2013, 15:10

W końcu nadszedł czas kupienia własnego samochodu. Niedługo idę na studia, a co za tym idzie duża część mojego poruszania się będzie po mieście. W związku z tym raczej odpadają wszystkie diesle - szkoda mi po prostu tych silników na dystanse 3-4 km, czasami jakieś wypady za miasto, a więc pozostaje kombinacja benzyna/benzyna + lpg, chociaż raczej samemu wolałbym założyć instalację. Na zakup auta posiadam max 12 tys. jednak chciałbym zmieścić się w budżecie 8 tys. z ew. instalacją gazową. Co do wymagań:
- hatchback 4/5 drzwi,
- silnik 1.4 -1.6,
- wspomaganie, mile widziana klima,
- niski koszt części zamiennych.

Moje typy na tę chwilę to: Peugeot 306, Seat Ibiza III(od 2002r. - cena ok. 11k), Opel Astra II(ok. 9k), Seat Ibiza II po FL, Honda Civic VI. Moim faworytem jest raczej Ibiza III - na pewno ma najlepszy wygląd z wymienionych. Jeżeli ktoś chce szukać konkretnych ofert, to moja lokalizacja to 46-100.

Pod uwagę nie biorę żadnych Fordów, Roverów ani Renault.
znafca
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-2012
Auto: Nie mam

27 Maj 2013, 15:33

Proponuję rozważyć montaż instalacji LPG we własnym zakresie. Auto z kilkuletnią instalacją gazową może okazać się tykająca bombą kosztów (głowica, przewody, świece...).

Poniżej propozycje silników, które dobrze znoszą gaz:
1.Auta z grupy VW z silnikiem 1.6/8V – Audi A3/Seat Leon/VW Golf/Skoda Octavia
2.Auta z grupy Fiat z silnikiem 1.4/8V – Grande Punto/Bravo II
3.Auta z grupy GM z silnikiem 1.6/8V – Astra/Corsa/Vectra
4.Auta z grupy PSA z silnikiem 1.4/8V – Peugot 206/ Peugot 307/Partner
APewniak
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 01 01 2001

27 Maj 2013, 21:17

Czy w podanym przedziale znajdę jeszcze jakieś ciekawe samochody? Dodam może jeszcze, że nie interesują mnie żadne samochody z nietrwałymi zawieszeniami jak na polskie drogi typu wielowachacz. A jak np. z awaryjnością i zdatnością do jazdy na LPG Almery, Mazdy 323F i Toyoty Corolli?
znafca
Nowicjusz

29 Maj 2013, 09:52

Ktoś byłby w stanie się jakoś wypowiedzieć?
znafca
Nowicjusz

29 Maj 2013, 10:05

A ja bym sie zainteresował Puntem II,za te pieniądze kupisz zadbanego 8-9latka,może nawet z oryginalnym przebiegiem i z polskiego salonu.
Tutaj bardzo ładny egzemplarz [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] i z mało dostępnym ale polecanym motorem 1.2 16V.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

29 Maj 2013, 10:13

znafca napisał(a):Czy w podanym przedziale znajdę jeszcze jakieś ciekawe samochody? Dodam może jeszcze, że nie interesują mnie żadne samochody z nietrwałymi zawieszeniami jak na polskie drogi typu wielowachacz. A jak np. z awaryjnością i zdatnością do jazdy na LPG Almery, Mazdy 323F i Toyoty Corolli?

Znajdziesz i to na spokojnie w planowanym budżecie proponowane JDMy. Proponowane wcześniej autka i ich silniczki pamietają króla świeczka więc JDMy będą dobrym połączeniem bezawaryjności i nowoczesności.
Z proponowanych Corollki/323/Almera raczej wybrałbym 323 albo e11 przedlift ponieważ Almera ma już mocne naleciałości francuzkie i do tego lubi rdzewieć.

Corolla proponuje Ci 1,6 16V spalanie 8-9lpg, 110KM, totalna bezawaryjność, bardzo dobrze jedzie, za planowany budżet nawet wyrwiesz wersje g6 z 6biegową skrzynką. Niech Cię nikt nie namówi na e11 VVTi ponieważ często są tańsze od starszych wersji. Jak kupisz serwisowaną bez cofanego licznika to do 250-300tyś.km masz spokój.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

29 Maj 2013, 13:10

Corolla z tym silnikiem brzmi ciekawie, tylko mało ich w okolicy, a za autem też nie mam zamiaru daleko jeździć. Czy z popularniejszym silnikiem 1.3 też nie ma żadnych problemów, czy lepiej poczekać trochę czasu i szukać 1.6? Fiat Punto nie jest złą opcją, ale mi się osobiście nie za bardzo podoba - kwestia gustu. Zastanawiałem się jeszcze nad Fiatem Pandą z silnikiem 1.2, tylko nie wiem, jak ten silnik się sprawuje.
znafca
Nowicjusz