Pijany kierowca wjechał w grupę osób 6 z nich zginęło!

03 Sty 2014, 22:34

szybki - jesteś za szybki :wink: - przeczytaj co dokładnie napisałem zaraz po tych słowach i przemyśl to raz jeszcze :wink:
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

04 Sty 2014, 01:11

MotoAlbercik napisał(a):szybki - jesteś za szybki :wink: - przeczytaj co dokładnie napisałem zaraz po tych słowach i przemyśl to raz jeszcze :wink:

No i masz rację niech kontrolują tylko że musi to mieć jakiś efekt a prawda jest taka że efektem jest tylko kara natychmiastowa i sroga...

Ciężko mi o tym pisać bo w moim mieście jest pan który zabił dwie osoby, nie ma prawa jazdy (zabrane), policja strzelała do nie go o czym mówiono w TV, ma wyrok za pobicie, we krwi miał narkotyki a sobie jeździ jak nigdy by nic nie zrobił...widzę go co drugi dzień i myślę sobie ....źle.

Takich przypadków jest masa dlatego nikt nic sobie nie robi z surowości naszego prawa.

P.S.

Ten przypadek jest dobry do TV
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

06 Sty 2014, 23:38

Dzisiaj w Łodzi znowu pijany d...l spowodował wypadek ze skutkiem śmiertlenym. I to motorniczy tramwaju. Zgineły dwie osoby, a 2 są ciężko ranne. Idiota pił prawdopodobnie podczas jazdy tym tramwajem, bo stężenie alkoholu mu rosło. Że też pasażerownie tego nie widzieli.
Motorniczy idiota zatrzymał tramwaj dopiero po 200 metrach od miejsca zdarzenia, a pomogli mu w tym pasażerowie, bo prawdopodobnie pojechałby dalej....
I takiemu idiocie grozi tylko 12 lat...
Jak dla mnie, to było zabójstwo i powinno mu grozić 25 lat plus 12 lat za spowodowanie wypadku.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

06 Sty 2014, 23:58

Wniosek? Policja musi stać przy torach tramwajowych i zatrzymywać tramwaje do kontroli trzeźwości :mrgreen: Powinni również sprawdzać autobusy miejskie czego też nie robią a prawie zawsze czepiają się niewinnych osobówek zazwczaj starszych bo takim nikt ważny nie będzie jechał.. taka prawda :?
M_TT
Początkujący

Miejscowość: ...

08 Sty 2014, 20:54

Wkle4jam moją wypowiedź sprzed kilku dni

szybki napisał(a):Teraz nasi politycy dopiero będą się prześcigać w głupotach z zakresu zmiany prawa.
A za miesiąc będzie wszystko po staremu...

Hmmm.... nawet nie wiedziałem że jestem wrózką

Bo dzisiaj wystąpił Pan Tusk ...Premier Tusk... i robiąc groźne miny zapowiedział wprowadzenie abowiązkowych alko testów w aucie i to takich za 5-10zł.
I sobie pomyślałem czy My jesteśmy debi.lami???? Czy tylko nas tak traktują???
Czy pijarowcy od słupków poparcia polityków nie mogą wymyśleć czegoś już bardziej przekonywującego???

Więc wklejam następną moją wypowiedź sprzed kilku tygodni...
szybki napisał(a):Polska jest chorym krajem z chorą władza a plebs się cieszy... wprowadzłbym jeszcze ściąganie majtek przez głowę i wsadzanie kija w tyłek...

Czekamy dalej...

Teraz na 100% bedzie dym i w TVN podsycanie słuszności Premiera przez pokazywanie patologii na drodzę...
Później wejdzie temat zastępczy i jakoś wszystko zostanie po staremu...

P.S.
Ciekawe czy specjaliści od dbania o nas zdąża coś wymyśleć z pedofilami którzy już liczą dni....
szybki
Moderator - Tuning

10 Sty 2014, 12:53

Też mi się to nie mieści w głowie, że ludzie po pijanemu wsiadają za kółko.

Takie alkomaty to niezły pomysł, ale ten co od razu po piwku wsiada do auta nie będzie z tego korzystał. Zresztą alkomat za grosze nie będzie działam prawidłowo.

Media tu chyba więcej mogą zdziałać niż gadające głowy/politycy. Kampanie, w których dość drastycznie pokazuje się konsekwencje zbyt szybkiej jazdy, jazdy po pianemu itd. myślę, że bardziej mogą dotrzeć do człowieka. Choć bardziej pewnie do tego, który po prostu pomyśli i nie pozwoli pijanemu koledze wsiąść za kółko.

Powinno się zabierać przede wszystkim samochód takiemu gnojowi. Bo bez prawka to on i tak będzie jeździł. I żeby dożywotnio płacił odszkodowanie temu, któremu zrobił krzywdę lub jego rodzinie.
kenmei
Obserwowany

Prawo jazdy: 0- 1-2014
Auto: Volvo 850 kombi
Silnik: 2.5 20V 270KM
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Renault EZ-ULTIMO to samochód autonomiczny
    Warszawa posłużyła jako sceneria do dla filmu promocyjnego oraz realizacji sesji zdjęciowej najnowszego samochodu autonomicznego Renault EZ-ULTIMO, oficjalnie pokazanego po raz pierwszy na Salonie Samochodowym w Paryżu. W ...
    Idzie wiosna - uwaga na biegaczy i rowerzystów
    W marcu dla wielu osób rozpoczyna się sezon aktywności na świeżym powietrzu. Biegacze zaczynają intensywne treningi do wiosennych imprez biegowych, a do wielu miast po zimowej przerwie wracają rowery miejskie. Na te ...

10 Sty 2014, 19:16

Po pierwsze trzeba zacząć od zwiększenia kar, bo jak nie będzie kar to montowanie alkomatów nic nie da..
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

10 Sty 2014, 21:38

Zwiększenie kar zarówno w wymiarze czasowym jak i finansowym oraz zabieranie aut powinno podziałać jak prysznic na takich gagatków, ale też powinna być szeroko zakrojona kampania w mediach z ukazaniem drastycznych scen aby zmienić mentalność i psychikę takich ludzi co jeżdżą po kilku głębszych.
KrakusManiak
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków
Prawo jazdy: 05 05 2005
Przebieg/rok: 11tys. km
Auto: Opel Corsa C
Silnik: 1.2
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2002

10 Sty 2014, 22:27

kon146, KrakusManiak była już mowa na ten temat ...zwiększenie kar w obecnej chwili jest porównywalne do kłótni dwóch samobójców co lepiej zrobić ... Czy skok z 11piętra będzie skuteczniejszy od skoku z 10piętra...???

Co odpowiecie ... pewnie że z 11pietra tylko jakie ma to znaczenie???

Łapiecie się na głupoty polityków którymi karmieni są wyborcy...
szybki
Moderator - Tuning

12 Sty 2014, 11:07

szybki napisał(a):Łapiecie się na głupoty polityków którymi karmieni są wyborcy...

Dokładnie.
Kary nic nie dadzą, musi zmienić się mentalność. Jeżeli ktoś wypije dwa piwa i wsiada do samochodu, to nie myśli o tym, że spowoduje kolizję. Powie sobie "będę jechał ostrożnie", oraz, że nie trafi na policję po drodze i mu się uda. Gdyby wiedział, że kontrola będzie na pewno, to zrezygnowałby z jazdy. Ważniejsza jest zatem nie wysokość kary, ale jej nieuchronność.

Ciekawym argumentem jest podejście sądów, do pijanych kierowców. Większość wyroków jest w zawieszeniu. Może nie powinno tak być? Z drugiej strony wsadzać kogoś do więzienia za to, że wypił dwa piwa i wpadł na kontroli? Wg. mnie więzienie jest wylęgarnią patologii. Co z tego, że ktoś trafi do więzienia na 3-6 miesięcy, skoro trafi tam do celi z 5-ma chłopaczkami, którzy jeszcze ściągną go na złą drogę. I po wyjściu, taki niby dobry obywatel zapozna się z całą machiną policyjno-sądowo-więzienną i jeszcze wpadnie w złe towarzystwo.
Bardziej niż więzienie skłaniałbym się do uderzenia takiej osoby po kieszeni. Odbiór samochodu, kary finansowe. Dodatkowo praca społeczna w dużym wymiarze godzin i przez długi okres czasu. Robiłby coś pożytecznego. Praca mogłaby również uderzać po psychice, gdyby ktoś musiał pomagać ofiarom wypadków, albo jeździć do wypadków drogowych ze strażakami.

Obowiązkowe alkomaty uważam za pomysł co najmniej dziwny.
1.Pytanie ile to tak naprawdę kosztuje. Jednorazowe alkomaty mają to do siebie, że wypadałoby mieć przynajmniej dwa.
2.Czy ktoś kto wypił dwa piwa będzie to faktycznie sprawdzał?
3.Czy tanie alkomaty są dokładne? Co w momencie gdy ktoś dmuchnął i tani alkomat pokazał, że można jechać, a przy kontroli policyjnej, lepszy alkomat wskazuje na spożycie?

Patenty w rodzaju, że trzeba dmuchnąć, aby uruchomić auto, to już abstrakcja. Znając naszych magików motoryzacyjnych robiliby obejścia takiego systemu. Dla mnie samego byłoby to uwłaczające gdybym miał dmuchać za każdym razem i udowadniać, że nie jestem wielbłądem.

Na koniec link do tego jak piją Polacy. Okazuje się, że nie pijemy wcale dużo w skali Europy.
http://wiadomosci.wp.pl/kat,137634,titl ... omosc.html

Znalazłem też kiedyś badania, które informowały o spożyciu wódki (a nie ogólnie alkoholu). Na pierwszym miejscu była Rosja z prawie 14 litrami wódki na osobę w ciągu roku, później była Białoruś, Ukraina i Polska (7 litrów).
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

14 Sty 2014, 11:40

Zdecydowanie się zgadzam. Z zaznaczeniem, że samo prawo jest bezużyteczne jeżeli nie jest egzekwowane. Myślę, że byłoby dużo lepiej gdyby organy wykonawcze działały sprawniej. Samo wymyślanie kolejnym form kar moim zdaniem niewiele zmieni. A Ziobro gadał o tym kilka lat temu to robili z niego psychola, że chce zrobić państwo policyjne. Wprowadził sądy 24 godzinne (sam byłem zszokowany szybkością wyroku dla kolesi, którzy mnie napadli). Ale jeżeli rząd tuska kasuje takie narzędzia jak 24 godzinne sądy żeby pokazać kto tu rządzi i że Ziobro jest nie mądry, to o czym my w ogóle mówimy?? Najbardziej dobija mnie teraz bezsensowne gadanie o konieczności alkomatów, zaostrzeniu kar, co za hipokryzja! :no:
BartKos
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 03 02 2003
Auto: Hyundai i30
Silnik: 1.6crdi 110KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2011

14 Sty 2014, 13:51

BartKos napisał(a):A Ziobro gadał o tym kilka lat temu to robili z niego psychola, że chce zrobić państwo policyjne. Wprowadził sądy 24 godzinne (sam byłem zszokowany szybkością wyroku dla kolesi, którzy mnie napadli). Ale jeżeli rząd tuska kasuje takie narzędzia jak 24 godzinne sądy żeby pokazać kto tu rządzi i że Ziobro jest nie mądry, to o czym my w ogóle mówimy??

Krytykuje obecne władze ale poprzednie nie były lepsze ponieważ przywódców PiS i PO łaczy jedna przypadłość "choroba na władze".. Wszystko robią żeby przytrzymać sie władzy więc prawo jest ustalane na podstawie sondaży które powiedzą co w danym momencie spodoba sie wyborcy...
Co do Ziobry hmmm... powiedzmy sobie szczerze od strony wiedzy, wykształcenia cienko aż boli...sądy 24h następna głupota która nie miał racji bytu bo prawo jest takie a nie inne no ale jak ktoś działa pod publiczkę to wymyśla mydlenie dla plebsu który do uciechy wiele nie potrzebuje...
Przypomnę Ci jak szeryf Ziobro wprowadzał zmniejszenie opłat notarialnych czym zrobił z siebie pośmiewisko albo sławna aferę gdzie aresztowano mafię 14osób oszukujących starsze osoby na medalioniki przynoszące szczęście i co...? była konferencja Pan Ziobro się prężył efekt jaki... z 14 osób nikt nie poszedł siedzieć my podatnicy zapłacimy odszkodowania, przy okazji zbankrutowało kilka firm poligraficznych i naście osób straciło pracę...

Zasada jest jedna ryba sie psuje od głowy więc jeżeli polityk przekracza prędkośc albo parkuje na przejściu dla pieszych (Ziobro) to znaczy że daje przyzwolenie na takie działanie a w dodatku ma immunitet przez który nie dostanie mandatu. Zostaje jeszcze honor samozachowawczy ale tego się nie uczymy tylko wynosimy z domu...
szybki
Moderator - Tuning

15 Sty 2014, 13:30

Najbardziej mnie śmiszy wyrok tego debila co po pijaku wsiadł za kierownicę i zabił te 6 osób,powinni wpuscic najbliższą rodzinę tych zmarłych do niego żeby spojrzał z nimi twarzą w twarz.Ale i tak go sumienie ruszy prędzej czy pożniej,może jestem surowy, ale nie żal by mi było takich co się zabijają po pijaku.Tylko dlaczego w większości wypadków giną niewinni ludzie,tego nie moge pojąć.Co do dziewczyny co jechała z tym debilem,to widocznie tez nie ma mózgu skoro pozwoliła jechać mu gdy był pijany a co najgorsze wsiada z kims takim do auta.Ale nie bedę wydawał tu sądów bo nie jestem od tego :wink: Ja wyraziłem tylko swoje danie co myśle na ten temat.
Pikasek
Początkujący
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 08 04 2013
Auto: Ford Mondeo mk3
Silnik: 2.0 16 v
Typ: Liftback
Rok produkcji: 2004

16 Sty 2014, 11:00

A ja z kolei uważam, że każdy swój rozum ma. Czy ja muszę robić to samo, co inny? Jak jakiś polityk czy aktor jeździ po pijaku, czy łamie jakieś inne zakazy bądz nakazy, to ja muszę być jak małpa i robić to co on? Owszem, jest wkurzające postępowanie ludzi, z których reszta powinna brać przykład. I powinniśmy to tępić. Ale nie musimy robić tego co oni i brać z nich przykładu.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

24 Sty 2014, 23:23

Widzisz... Ty masz swój rozum i bardzo dobrze, ale są takie przypadki, że aż włos się na głowie jeży... Mimo, że zginęło aż 6 osób, może uda się dzięki temu więcej osób zachować przy życiu (bo ktoś patrząc na tę tragedię zmądrzeje i zacznie racjonalnie myśleć, a przede wszystkim nie siądzie po pijaku za kółkiem.
kacmoralny
Nowicjusz

Prawo jazdy: 18 05 2007
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Audi a4