Poduszki w aucie gdzie są?

12 Cze 2009, 18:01

gdzie są te poduszki jesli auto ma 8 albo 10 poduszek? chodzi mi o forda mondeo 3
piotrauto
Stały forumowicz

12 Cze 2009, 21:04

znalezienie informacji zajęło mi 3 minuty, w tym czasie jeszcze zapaliłem piekarnik, zobaczyłem co tam Moja w kuchni robi i dopiero wszedłem na strone forda czyli uzyskanie informacji zajęło jakieś 30-45 sekund.

http://www.ford.pl/ie/mondeo2007/mdo07_ ... nt/-/-/-/-
eaxene
Aktywny

Miejscowość: Toruń

13 Cze 2009, 17:42

mi chodzi o mondeo 3 a nie o najnowsze!
1 czołowa kierowcy
2 czołowa pasażera
3 boczna kierowcy
4 boczna pasażera
5 kurtyna dla tych po lewej stronie
6 kurtyna dla tych po prawej stronie
7 boczna dla pasazera z lewej z tylu
8 boczna dla pasazera z prawej z tyłu
9 -?
10-?
a jesli a w aucie jest 11 albo 12 poduszek to gdzie one są?
piotrauto
Stały forumowicz

13 Cze 2009, 17:57

A w instrukcji NFS-a nie było :?:
Jeba* i się nie dać, a wyniki same przyjdą...
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wałbrzych/Wrocław

13 Cze 2009, 18:17

piotrauto napisał(a):mi chodzi o mondeo 3 a nie o najnowsze!

A żebym to ja sie znał na generacjach Mondeo :P

piotrauto napisał(a):9 -?
10-?

9- na kolana kierowcy kierowcy
10- podobno czasem są kolanowe pasażera

11- kiedyś czytałem o poduszkach powietrznych, które mają oddzielać głowy podróżujących. Ale nie wiem czy takie coś wprowadzono.
12- Poduszka powietrzna środkowego pasażera tylnej kanapy to poduszka powietrzna ukryta w kapsule mieszczącej się na biodrowym pasie bezpieczeństwa środkowego pasażera.- w fazie testów
eaxene
Aktywny

15 Cze 2009, 12:20

a moze chodzi o kurtyny? kurtyn w aucie zawsze są 2 jedna dla głowy kierowcy i 2 dla głowy pasażera? czy 4? jedna dla kierowcy, druga dla pasażera, trzecia dla pasażera tylnego z lewej i czwarta dla pasażera tylnego z prawej?
piotrauto
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy płukanki do silnika rzeczywiście pomagają?
    Temat płukanek do silnika to powód do niekończące się dyskusji. Niektórzy uważają, że użycie płukanki nie tylko nie pomaga, ale może nawet zaszkodzić silnikowi. Inni są fanami płukanek i stosują je jako środek ...

15 Cze 2009, 12:22

Kurtyny jak są to są dwie zazwyczaj i zwykle przez całą długość samochodu czyli wspólne kierowcy i pasażera.
stasiowski121

15 Cze 2009, 14:41

to jakim cudem w autach jest poduszek 10, 12, 13?
choćby w takiej raw 4 najnowszej jest chyba 10
piotrauto
Stały forumowicz

16 Cze 2009, 12:34

piotrauto napisał(a):to jakim cudem w autach jest poduszek 10, 12, 13?

No, a gdzie dzieci jeżdżący na wakacje mają kłaść głowy?? Przecież wygodnie musi im być.

piotrauto napisał(a):choćby w takiej raw 4 najnowszej jest chyba 10

No bo... Toyota liczy sobie oddzielnie kurtyny tylnie od przednich. OT cała filozofia.
Endrju
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 449
Miejscowość: Poznań

16 Cze 2009, 13:04

U mnie znaczków SRS jest 12, a jak są liczone jako poduszki to nie wiem, na pewno jeden w słupku tylnym, jeden w środkowym i jeden w przednim jest liczone jako jedna kurtyna.
Ostatnio edytowany przez qki007, 17 Cze 2009, 10:58, edytowano w sumie 1 raz
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9
Miejscowość: Zamość

16 Cze 2009, 16:19

no to max moze ich być 8 nie licząc kolanowych
to jakim cudem jest wiele aut co mają 10-12poduszek a nawet 13, 14 poduszek
piotrauto
Stały forumowicz

16 Cze 2009, 16:35

Mam Ci porobić fotki gdzie są u mnie poduszki? Jedni liczą tak inni inaczej.. Jeden policzy kurtynę jako jedną poduszkę (mimo że ma punktów SRS kilka) inny rozdzieli kurtynę na kilka małych poduszek.
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

17 Cze 2009, 07:16

1. ok ale czołowych dla tylnich pasażerów to niema?

2. a są kurtyny tylko dla pasażerów siedzących na przednich fotelach?
piotrauto
Stały forumowicz

17 Cze 2009, 11:07

Zdjęcie

Zdjęcie

Tyle naliczyłem na zdjęciach w necie, kiedyś jak oglądałem dokładnie wnętrze to naliczyłem dwie więcej, jak je znajdę znowu to dopiszę gdzie :D. Tutaj zagadką dla mnie są dwie poduszki za głową pasażerów z tyłu. Dlaczego dwie? Ja domniemam że jedna to od kurtyny a druga (ta bliżej szyby) to "potyliczna" pasażerów tylnych (w czasie uderzenia tylnego). Nie wiem jak to jest na prawdę.. Druga kwestia to do końca nie znam działania poduszki w fotelach przednich, tych z boczku, chronią zapewne biodro, bok i ramie pasażerów z przodu - ale jak jest na prawdę to do końca nie wiem.
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

17 Cze 2009, 12:23

qki007 napisał(a):Druga kwestia to do końca nie znam działania poduszki w fotelach przednich, tych z boczku, chronią zapewne biodro, bok i ramie pasażerów z przodu - ale jak jest na prawdę to do końca nie wiem.

Tak jak piszesz chronią ogólnie bok pasażera/kierowcy, wystrzeliwuje z boku fotela pomiędzy drzwi, a osobę na fotelu, jeżeli są napinacze pasów to one się też dodatkowo uaktywnią, by przytrzymać daną osobę w miejscu. Dlatego na fotele w samochodach z bocznymi poduszkami nie powinno się zakładać żadnych pokrowców itp., które mogłyby wpłynąć na działanie poduszki. No i pasażer musi siedzieć prosto, bo jeżeli jest przesunięty w stonę drzwi to poduszka może spowodować obrażenia.
eaxene
Aktywny