Pomoc w zakupie

09 Paź 2018, 13:55

W Focusie już mi naprawdę nie podoba się ten kosmos na środku, ale jeśli na żywo się do niego przekonam to ewentualnie jaki silnik i który rok? I w tym Mondeo zwrócić uwagę na jaki silnik i który rok najbardziej?

Nowe określam te wszystkie tfsi
plman
Nowicjusz

09 Paź 2018, 13:57

Masz jakieś Mondeo na oku? Mógłbyś pokazać, którą aukcją sie zainteresowałeś?
plman
Nowicjusz

09 Paź 2018, 14:01

Nie mam nic na oku, musisz szukać i ewentualnie wtedy wrzucać może ktoś coś więcej powie. Moja wiedza na temat silników Forda poparta dowodami kończy się na 1.6 ti-vct czyli zwykłym wolnossaku z fazami rozrządu. Na temat ecoboostów nie wiem nic szczególnego, musisz dopytać na forum Forda. Nowe nie oznacza złe, to że tfsi są wadliwe nie oznacza że tak musi być z ecoboostami, tce itp.
mateusz9986
Zaawansowany

Miejscowość: Wałycz
Prawo jazdy: 0- 3-2010
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Renault Megane II ph II
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

09 Paź 2018, 14:15

Osobiście byś wolał Mondeo, Focusa czy może Lagunę albo Megane? Tego c5 nie chcę jednak trzymać i zamienić na benzynę ...
plman
Nowicjusz

09 Paź 2018, 14:18

Ja chyba nie wejdę z Francuza we francuza, powiem, że te Mondeo zaczyna mnie jednak kusić ...
plman
Nowicjusz

09 Paź 2018, 14:19

Mondeo, Laguna, Megane, Focus. Ale najlepiej zobacz sam te auta, przejedź się i będziesz wiedział co Tobie pasuje.
mateusz9986
Zaawansowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kierowco, przygotuj się na zmianę czasu!
    Ostatnia niedziela marca to moment, gdy następuje zmiana czasu z zimowego na letni. Oznacza to utratę godziny snu i choć może się wydawać, że to niewiele, to jednak niewyspanie kierowcy może mieć negatywny wpływ na bezpieczeństwo ...
    Czy zawsze trzeba kupować nowy akumulator?
    Zimny, mroźny poranek. Twój samochód pokryty lodem po minusowej temperaturze w nocy. Wsiadasz, chcesz jak najszybciej go odpalić i rozgrzać. Po przekręceniu kluczyka w stacyjce silnik jednak ani drgnie. Akumulator ...

09 Paź 2018, 14:23

Oczywiście kolejność w jakiej to napisałeś nie jest przypadkowa ;)
plman
Nowicjusz

09 Paź 2018, 14:26

Autorze zdecyduj się czego chcesz i pomyśl, bo to już kilka stron rozmowy z której nic nie wychodzi, ot taka babska pogadanka, najpierw Mondeo bleee bo plastikowe a teraz jest już kuszące. Z francuza do francuza nie chcesz się przesiąść bo coś tam, 6 kkm rocznie i do tego LPG, a potem jednak nie.

Zastanów się, pooglądaj te auta na zdjęciach czy YT nie wiem... Bo się spam tylko robi.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback

09 Paź 2018, 14:28

Zgadzam się z Galakty, koniec tematu.
mateusz9986
Zaawansowany

09 Paź 2018, 14:35

Ale to raczej nikt nikomu nie każe na siłę czytać, rozmawiałem z Tobą więc jego raczej tu nikt nie zmuszał żeby czytał :)
plman
Nowicjusz

09 Paź 2018, 14:39

Forum jest do wymiany opinii, a ja się ku waszej skłoniłem, więc nie rozumiem jakiegoś ale ...
plman
Nowicjusz

09 Paź 2018, 23:20

Temat byłby krótszy, gdyby autor nie wyrażał opinii na temat samochodów na podstawie Google grafika i opinii na forach (czyt. gdyby coś oglądał, a nie wymyślał) :roll:
Mondeo to dobra opcja, a te mityczne klapki (podobnie jak skrzynia m32...) to nic takiego. Mateusz lubi uczepić się takich rzeczy, które występują albo w odsetku egzemplarzy, albo przy absurdalnym przebiegu :yes:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

10 Paź 2018, 09:42

Dzięki bardzo za swoją opinię! Rozmyślam właśnie Mondeo i Focusa, w Focusie drażni mnie trochę środek, a za Mondeo jednak trzeba będzie dać ponad 35 tysięcy ... Może sam masz jeszcze jakieś typy, które byś polecił? Z większą mocą i ewentualnie gaz za jakiś czas albo niekoniecznie :)
plman
Nowicjusz

10 Paź 2018, 09:47

mike - wejdź sobie na forum forda lub forum mondeo i poczytaj. Praktycznie każdy egzemplarz przy przebiegu około 200 tys km. ma problem z klapkami ( chodzi o 2.0 benzynę ). Sam miałem w zasadzie ten sam silnik w Maździe tylko że tam był jeden rząd klapek a w Mk4 są 2 i jeden jest nie wymienny. U mnie w Maździe przy przebiegu około 170 tys km, klapek nie było jeszcze słychać ale auto czasami ciężej zapalało co już mogło oznaczać początek kłopotów. Poczytajcie sobie też o Mk3 z tym silnikiem, tyle że tam są zestawy naprawcze.
mateusz9986
Zaawansowany

10 Paź 2018, 10:14

Podpowiedzcie, które silniki brać pod uwagę odnośnie Focusa, benzynka, od 150 koni, póxniej ewentualne gazowanie albo niekoniecznie, ale jaki silnik chłopaki?
plman
Nowicjusz