Pomocy sprzedaż a OC. Zawiły problem

19 Lip 2023, 09:16

Cześć otóż sytuacja przedstawia się następująco. Sprzedałem samochód dla siostry. W umowie sprzedaży została wystawiona data 16. Do 16 ważne było OC i nowe OC było od 17. Z tym, że na nowe OC podpisałem ja umowę i na siebie. Teraz jest problem z przepisaniem jego, bo ja nie powinienem był brać OC na siebie tylko siostra już na siebie. Czy można to jakoś odkręcić? Z tego wychodzi, że jest brak kontynuacji? Będzie kara? Gdybym wiedział, że tak się porobi to w umowie kupna sprzedaży wpisalibyśmy datę 17 zamiast 16. Ogólnie do wydziału komunikacji i skarbówki już papiery poszły z datą 16. Co w tej sytuacji począć?
Bac
Nowicjusz

19 Lip 2023, 23:00

Ale to jaki dzień jest na umowie nie ma znaczenia
Bac napisał(a):Z tego wychodzi, że jest brak kontynuacji?
nie, dlaczego, ub ważne do 16tego 00:00 nowa polisa jest ważna od 17tego 00:01 przerwy nie ma.

Nie rozumiem z czym jest problem teraz? Agent nie umie wklepać nowego właściciela?
Nową umowe ub zawarłeś logicznie myśląc przed podpisaniem umowy sprzedaży więc dla mnie wszystko gra.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

20 Lip 2023, 07:40

Z Twojej strony wszystko gra ale problem jest właśnie w dacie sprzedaży bo nowy właściciel samochodu może korzystać z polisy OC otrzymanej wraz z pojazdem do końca jej okresu ubezpieczenia. Zakupu kolejnej polisy OC dokonuje już samodzielnie. Koniec ubezpieczenia przypadał w dniu zakupu samochodu i kolejną polisę powinna już wykupić Siostra samodzielnie.

Zapytaj agenta jak to zrobić żeby była kontynuacja generalnie Ja nie widzę problemu bo przecież OC jest przypisane do pojazdu, a nie do właściciela wiec kontynuacja jest i nie ma przerwy.

Jeżeli jednak będzie to duży problem spisz z Siostrą umowę z dniem sprzedaży samochodu która upoważni Cię do wykupu OC od 17 danego miesiąca na to auto i zaznacz że jesteś stałym użytkownikiem tego auta. Coś takiego powinno przejść i rozwiązać ostatecznie problem.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

20 Lip 2023, 22:43

System u agenta odrzuca przepisanie OC na siostrę ze względu na ten jeden dzień. Można wpisać dzień później ale wtedy nie będzie zgodnie z umową. Pytanie czy to będzie miało znaczenie czy nie. Oby tylko kary nie chcieli naliczyć.
Może właśnie zrobic taki wymyk jak Rokiko napisał. Umowa, że to ja mam wykupić OC ale będę mógł użytkować samochód w zamian. Nic pogadam jeszcze ze swoim agentem może coś podpowie.
W Cepiku już są dane siostry i przy OC jest napisane aktualne.
Bac
Nowicjusz

21 Lip 2023, 06:27

Bac napisał(a):System u agenta odrzuca przepisanie OC na siostrę ze względu na ten jeden dzień.
Jeżeli tylko taki jest problem to trzeba było podać datę 17 i po sprawie. OC zostanie przepisane, a cofnąć tego nie cofną.

Swoją drogą brakuje tu jakiegoś konkretnego rozwiązania ale w takim przypadku agent ubezpieczeniowy powinien podpowiedzieć rozwiązanie, a nie mówić nie mogę bo system nie pozwala...

Bac napisał(a):W Cepiku już są dane siostry i przy OC jest napisane aktualne.
Generalnie tak bo przecież jest ono przypisane do samochodu, a Ty je opłaciłeś :wink:

Jeszcze zastanawiam się nad jedną opcją jak nie da się tego przepisać. tylko zapytaj agenta czy coś takiego by przeszło. Siostra wykupuje OC już na siebie od np. 1 sierpnia, a Ty rezygnujesz z tego które jest obecnie z końcem miesiąca i dostajesz zwrot za pozostały niewykorzystany czas.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

21 Lip 2023, 13:06

Zerknij na polisę co tam dokładnie pisze. Ja mam ubezpieczenie w PZU i na mojej polisie pisze "Ubezpieczający" , " Właściciel pojazdu" oraz "Ubezpieczony pojazd". I ubezpieczającym może być obojętnie kto ( żona, siostra, brat, wujek itd . Najważniejsze, że pojazd posiada ubezpieczenie. Kiedyś "Ubezpieczającym" była moja żona, a samochód był na mnie.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Pierwszy poślizg – trudne doświadczenie kierowcy
    Pierwszy poślizg w życiu to dla każdego kierowcy bardzo trudne doświadczenie, a opanowanie takiego poślizgu w warunkach drogowych bez odpowiedniego przeszkolenia jest prawie niemożliwe. Co robić, aby uniknąć sytuacji, gdy ...
    Hybrydy dominują na rynku aut na prąd
    Polski rynek zelektryfikowanych samochodów zupełnie nie przypomina już tego sprzed kilku lat. W tym roku wybór hybryd i samochodów elektrycznych obejmuje ponad 130 modeli z wszystkich segmentów. ...