Porównanie

25 Kwi 2011, 13:52

Bo Fiaty Ducato, czy Iveco nie rdzewieja, i silnik w nich jest idealny, tak samo ze skrzynia i itp, popytaj tych co jezdza busami, czy to towarowe czy osobowe, dlaczego wiekszosc z nich woli kupic Spirintera ktory ma 500k km, niz jakies wloskie cudo z 2x mniejszym przebiegiem nawet.

Akurat motory Mercedesa sa w porzadku, prawie wszystkie, to ze ludzie na nie czesto narzekaja, jest poniekad z tego ze kupuja grata 10 letnigo juz ze swoim przebiegiem i musze do niego wlozyc dobre 5k zl zeby tym jeszcze pojezdzic. Slynny W210, te z allegro po 6-10kzl, kompletne klapcie, z cofnietym po kilka razy licznikiem, na dodatek wiekszosc z nich jest po dzwonie jak nie 2-ch, co od takeigo auta mozna oczekiwac? Motor 500k km nabite, zlozony z 2 samochodow w 1, przez pseudo mechanikow czesto. Jedze ojca W210 220CDI, przebieg na liczniku smieszne 250k km, pewnie cofniety byl, bo fotel kierowcy jest przetary, ale mamy juz ten samochod prawie ze 3 lata i w porownaniu do Almambry II 1,9 TDI 130KM, to zlego slowa powiedziec sie o nim nie da, 0 rdzy, nic nie gnije.
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI

25 Kwi 2011, 14:01

T4 jeździłem z 97 i miał rdzę gdzieniegdzie w zakamarkach Mercedes 123 uważany za najtrwalsze auto 124 którym jeździłem 2.3 benzyna+LPG 500tys z 87 trzyma się lepiej niż nie które auta z roku pow 2000 mercedes sprinter nie mógł się równać z poprzednikiem Jak nie mogę mieć o nich złego zdania jak 2 raz na autostradzie mi stanął i musiałem holować 400km
miksam
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Tarnów

25 Kwi 2011, 14:19

Czimi nie zgodze sie z Tobą,ojciec ma służbowe Iveco,rocznik 2004 i w paru miejscach jest podłapany przez rudą,podobnie jak widze Sprintery które jeżdzą u mnie na busach,niektóre też już mają rudą.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

25 Kwi 2011, 14:33

Ja nie napisalem ze Sprintery nie rdzewieja, tylko ze Iveco czy Ducato, tez nie jest idealne. Na dodatek duzoo bosow ktore jezdzi na osobowce, mialo przetarty bok, czy przod, bo busiarze lubia wymuszac pierwszejstwo wyjezdzajac z przystanku czy zmieniajac pas.
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI

25 Kwi 2011, 14:40

A no to tu masz racje.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

25 Kwi 2011, 18:51

No to i ja dorzucę swoje 3 grosze :grin:

1.) Range Rover P38a
Odpuść sobie. Awaryjne zawieszenie na poduszkach, do tego masa awaryjnej elektryki i najczęściej silnik diesla VM, który lubi się psuć. To auto jest fajne ale po zmianie zawiechy z poduszek na springi i wybebeszeniu zbędnej elektryki.

2.)Audi A8 2.5/3.3 TDI
Fajne auto. Ale za te pieniądze będzie trup jak koledzy już wspomnieli.

3.)Bmw E38 2.5 tds/ 3.0d
Jeszcze większy trup. E38 było fajne ale 15 lat temu. Znam dobrego mechanika który się specjalizuje w BMW i sam mi powiedział że na dzisiejsze czasy to E38 jest po prostu przestarzałe.

4.) Mercedes Benz W140 3.5Td/3.0TD
To samo co A8, fajne ale nie za te pieniądze.

5.)VW Multivan 2.5 TDi
To byłoby najlepsze rozwiązanie, niestety do 15tysi to silnika 2.5TDI nie uświadczysz w dobrym stanie. Lepiej kup 2.4D bez turbiny. Do 15tysi znajdziesz w niezłym stanie.

6.)Mercedes V-klasse 2.2 CDI
Też nie ten budżet.

Przybijam się do opinii kolegów, chcesz auto do którego zapakujesz 5 osób i pociągniesz lawetę to bierz T4 albo starego Mercedesa W124 (za 12-15tysi można już wyrwać zadbany egzemplarz z niemcowni czy szwajcarii, a będzie jeździł jeszcze długo)
Kupując kilkunastoletniego diesla za 10-15tysi w ogóle nie patrz na przebieg, bo wierząc w przebieg to trzeba być głupim albo bardzo naiwnym. Sugeruj się ogólnym stanem technicznym jak w każdym aucie, blachówa, czy silnik chodzi równo czy nie ma wycieków, stuków w zawieszeniu, czy biegi wchodzą płynnie. Czyli to co zawsze :wink:

Co do Iveco to się nie zgodzę, w mojej byłej pracy były 3 iveca i nie dawały rady przejechać nawet połowy tego co VW LT z motorem 2.8TD na kołach zębatych :wink:

Pozdrawiam!
Stiopa
Aktywny

Miejscowość: Poznań
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kalkulator czasu podróży
    Kalkulator czasu podróży może być przydatny dla osób planujących dłuższe trasy, w tym wakacje, wyjazdy służbowe czy też przeprowadzki. Dzięki kalkulatorowi, można oszacować, ile czasu zajmie dana trasa i zaplanować ...
    Model studyjny BMW Gina Light 2008
    BMW Group Design przedstawiło model studyjny BMW Gina Light w odpowiedzi na debatę dotyczącą cech, które ukształtują motoryzacyjny krajobraz jutra. Pojazd zbudowany jako projekt doświadczalny prezentuje wizję przyszłości ...