Potrzeba mocnych żarówek/ledów do świateł drogowych

11 Paź 2022, 00:41

Tak jak w temacie, potrzebuje mocnych żarówek/ledów do świateł drogowych bo jeżdżę bardzo dużo po terenach leśnych a światła mijania i moje aktualne zwykłe żarówki to dla mnie mało osadzenie to H1 z jednym konektorem
Bengalsk
Nowicjusz

11 Paź 2022, 08:21

Bengalsk napisał(a):potrzebuje mocnych żarówek/ledów do swiateł drogowych bo jeżdżę bardzo dużo po terenach leśnych

A po drogach publicznych też jeździsz tym autem?
I jakie to auto, bo od tego zależy czy możesz, jak możesz zamontować te lampy i jakie muszą spełniać wymogi.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

11 Paź 2022, 09:31

Bengalsk napisał(a):jeżdżę bardzo dużo po terenach leśnych a światła mijania i moje aktualne zwykłe żarówki to dla mnie mało
W jakim stanie są reflektory, chodzi mi o odbłyśnik i szkło? Podaj model samochodu i rocznik jak wspomniał [email widoczny po zalogowaniu] />
Co do ledów to czasem sama zmiana żarówek o ile będzie to legalne może nie przynieść rezultatu. Do tego dobre żarówki led będą drogie i tu bym pomyślał nad założeniem dodatkowego oświetlenia w postaci halogenów dalekosiężnych które w warunkach twojej jazdy powinny się sprawdzić. Przykładowo coś takiego KMLB-3420D [link do oferty na Allegro wygasł] z homologacją.
Ostatnio edytowany przez Rokiko 11 Paź 2022, 11:06, edytowano w sumie 2 razy
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

11 Paź 2022, 10:26

Rokiko napisał(a):KMLB-3420D

A co to jest za homologacja? Bo się nigdy z nią nie spotkałem? A homologacja, a właściwie numer rozporządzenia, na reflektory dalekosiężne ( drogowe ) to R10 oczywiście przy kółeczku z literą E i odpowiednią cyfrą kraju. Ja myślę, że to chińska lampa, a producent pokombinował i napisał R10 z wiadomego powodu. Więc trzeba uważać, co się kupuje, bo można mieć kłopoty :wink:
Ostatnio edytowany przez MotoAlbercik 11 Paź 2022, 14:28, edytowano w sumie 2 razy
Powód: Literówka
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

11 Paź 2022, 10:29

Teraz jeszcze dopatrzyłem odnośnie tej homologacji. KMLB-3420D. W opisie, jest napisane, że to numer katalogowy ( chyba sprzedawcy ).A jeszcze niżej, że to model...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

11 Paź 2022, 11:05

MotoAlbercik napisał(a):Teraz jeszcze dopatrzyłem odnośnie tej homologacji. KMLB-3420D. W opisie, jest napisane, że to numer katalogowy ( chyba sprzedawcy ).A jeszcze niżej, że to model...
To numer katalogowy produktu :) już poprawiłem w opisie bo faktycznie wyszło że to numer homologacji.
Rokiko
Forumowicz VIP

11 Paź 2022, 14:56

Generalnie ta lampa nie nadaje się do oświetlenia drogi przed autem, jeżeli chodzi o jazdę w nocy. Nie ma homologacji i jest stosunkowo słaba.
[link do oferty na Allegro wygasł] jest już konkretny reflektor. Podobnie stosuje się do jazdy nocnej w terenie, więc do jazdy po lesie w nocy będzie bajka. Komary ślepną :D Oczywiście to tylko przykład lamy.

Ale poczekajmy co nam odpisze autor, bo żeby coś konkretnie doradzić, musimy znać szczegóły.

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

11 Paź 2022, 16:47

Auto to corsa d 2007 z soczewkami.
Odbłyśnik i klosz w bardzo dobrym stanie.
No generalnie chodzi o to, że nie mogę ingerować w auto tylko mogę zamontować inne żarówki/ledy do lamp.
Bengalsk
Nowicjusz

11 Paź 2022, 17:17

Bengalsk napisał(a):mogę ingerować w auto
Ok, czyli dodatkowe światła odpadają.

H1 będą na światłach drogowych/długich, a na światłach mijania masz H7 tak?
Czy wiesz jakie są tam zamontowane żarówki, jakiej firmy? Może wystarczy zmienić na jakieś dobre +50% lub więcej i będzie duża poprawa.
Rokiko
Forumowicz VIP

11 Paź 2022, 17:32

Bengalsk napisał(a):Auto to corsa d 2007 z soczewkami
Załóż sobie Bosch Gigalight Plus +150% i będziesz zadowolony. Sporo żarówek jakiś czas temu przerzuciłem i te jak na razie najlepiej mi się sprawdzając w lampach soczewkowych. Wytrzymują około 12-15 miesięcy.
Beks
Nowicjusz

11 Paź 2022, 18:51

no generalnie te soczeki na h7 mam z przesłona (działają też jako długie) i mam wrzucone tam ledy od osrama XTR ale dalej jest mi to mało bo po zachodzie słońca potrzebowałbym coś właśnie do stricte świateł drogowych H1
Bengalsk
Nowicjusz

11 Paź 2022, 18:53

te ?
[link do oferty na Allegro wygasł]
Bengalsk
Nowicjusz

11 Paź 2022, 18:55

a no i zapomniałem dodać, że co do homologacji to nie muszą jej do końca mieć
Bengalsk
Nowicjusz

12 Paź 2022, 09:28

A te światła nie są słabe z powodu tych kombinacji co tam masz? Zamiast oryginalnych soczewek założyłeś projektory z przesłoną, zamiast żarówek halogenowych założyłeś żarówki ledowe.
Za dużo pokombinowałeś, a w szczególności z tymi ledami.
Nie będę sie tu rozpisywał po raz kolejny na temat żarówek ledowych, żarówek halogenowych co mają 50% więcej światła, bo to nie ma sensu.
Moja propozycja jest taka - w światłach mijania zostaw to co masz, czyli ten soczewko-projektor z tymi ledami, a do świateł długich włóż sobie np [link do oferty na Allegro wygasł] żarówki. Zobaczysz przybliżoną różnicę jak włączysz światła długie. A potem podejmiesz decyzję, czy ten zastaw projektowo-ledowy ma sens i czy nie wrócić spowrotem do normalnych soczewek i takich żarówek. Aukcja oczywiście poglądowa, zapewne znajdziesz nieco tańsze te żarówki.
Zwrócić musisz jednak uwagę na to, że te żarówki mają 80W. Więc musisz kontrolować wtyczkę na tej żarówce czy się nie grzeje nadmiernie ( może się stopić ) oraz na przewody ( też mogą się robić ciepłe i czarne ). Zależy to oczywiście od tego, jak grube masz oryginalne przewody do żarówek.
Na próbę możesz założyć, nic się nie stanie. Ale jak ci spasują, to warto przewody wymienić na nieco grubsze np. 1mm2. No i oczywiście musisz wiedzieć, że żarówki te nie mają homologacji. Zresztą tak samo jak te ledy które masz.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

12 Paź 2022, 10:11