Pozbyciu się rdzy i naprawa zderzaka

22 Mar 2016, 21:12

Witam,

mam taki problem, że na klapie bagażnika zrobił mi się odprysk i widać oznakę rdzy. W celu jej usunięcia zakupiłem zaprawkę w kolorze samochodu, odtłuszczacz, lakier bezbarwny, oraz odrdzewiacz. Chciałbym się dowiedzieć, czy po starciu lakieru i pozbyciu się papierem ściernym rdzy koniecznie będzie położenie szpachli, oraz czy mógłby ktoś oznajmiony z tematem wytłumaczyć mi krok, po kroku jak należy się za wszystko zabrać.

Dodatkowo, chciałem się dowiedzieć czy mogę tą zaprawką pomalować, lub w jakimś stopniu zamaskować zdarty lakier i rysę na zderzaku.

Załączam zdjęcia w linkach:

Zdjęcie
Zdjęcie
Zdjęcie

Pozdrawiam
veiled
Obserwowany

Prawo jazdy: 15 01 1992
Auto: Peugeot 206
Silnik: 2.0
Rok produkcji: 2000

08 Cze 2016, 18:45

Miejsce przy szybie trzeba dobrze oczyścić z rdzy. Jeżeli okaże się że po jej usunięciu jest nierówno to wtedy należałoby wyrównać szpachlą. Następnie podkład i dopiero farba z kolorem nadwozia, a na końcu najlepiej lakier bezbarwny w celu zabezpieczenia całości.

Jeżeli wcześniej czegoś takie samemu się nie robiło to kupując wszystkie preparaty i licząc poświęcony czas wyjdzie drożej niż zostawienie auta u lakiernika na zaprawki :)
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

08 Cze 2016, 22:26

Kacper napisał(a):Miejsce przy szybie trzeba dobrze oczyścić z rdzy
Jeśli rdza weszła pod wykrój szyby to czyszczenie tego bez jej wycięcia będzie bezsensowne . Wyjdzie to to z powrotem w bardzo krótkim czasie :mrgreen:
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Adaptacyjne reflektory LED
    Dzięki zastosowaniu diod LED, reflektory mogą być o wiele mniejsze i mieć praktycznie dowolny kształt. Ze względu na niski pobór mocy, niższe jest również zużycie paliwa. W zależności od zastosowanych rozwiązań, ...