Problem Mondeo mk3 1.8 benzyna

05 Sie 2019, 12:24

Witam jestem tu nowy , mam nadzieję że ktoś pomoże.
Otóż mój problem polega na tym , że Ford ( Mondeo mk3 1.8 benzyna bez lpg) po odpaleniu na zimnym silniku nie ma wogóle ssania , obroty są niskie i przy dojeżdżaniu do skrzyżowań gaśnie . Problem ten utrzymuje się tylko do rozgrzania silnika , potem obroty są równe i wyższe bez falowań i nie gaśnie . Jakieś pomysły ? Tps wymieniony na nowy wraz z przepustnicą , przepływki to autko nie posiada , kable WN i świece nowe , krokowiec podmieniony lecz bez różnicy , dodam jeszcze że jak silnik jest mocno nagrzany to brakuje mu całkowicie mocy tak jakby odcinało paliwo i mocno strzela jakby w tłumik , muszę jechać na delikatnym gazie bo inaczej go dusi i odmawia jazdy , czasem go całkowicie zadusi i gaśnie , potem ciężko odpalić. Proszę o pomoc
prywatny94
Nowicjusz

• 05 Sie 2019, 14:12

Sprawdź wszystkie bezpieczniki czy są ok. Pamiętam że w tym modelu był chyba bezpiecznik 5A który odpowiadał za podtrzymanie pamięci sterownika i jak był przepalony to silnik nie trzymał ustawień adaptacji i za każdym razem uczył się na nowo po odpaleniu. Objawiało się to właśnie problemem z niskimi obrotami jak był zimny potrafił nawet zgasnąć. Jak się rozgrzał to chodził ok.
    Sprawdź bo może u ciebie jest taki problem z opisu wygląda bardzo podobnie. W skrócie sterownik pracuje w trybie samoadaptacji ale nie zapamiętuje ustawień i dlatego za każdym razem jest problem po odpaleniu.
    Cichy77
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
    Auto: Mam, często zmieniam!
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Hybrydowe 4x4 Lexusa - RX, NX, UX
      Japoński producent samochodów klasy premium, który wraz z wprowadzeniem w 1989 roku flagowego Lexusa LS podbił segment aut reprezentacyjnych limuzyn, w niespełna dekadę później de facto stworzył kategorię ...