Problem z kablami radia w VW Golf 4

12 Kwi 2020, 12:32

Cześć,

Mam problem z kablami do radia w swoim aucie, otóż wygląda to tak:

Zdjęcie

O ile wiem czarna kostka ISO to zasilanie radia, żółta, niebieska i zielona kostka iso (spięte razem) to sterowanie zmieniarką i resztą gadżetów w fabrycznym radiu VW. Pytanie czym jest samotna kostka mini ISO (niebieska)?

Z tego co wiem to powinienem mieć taką samą kostkę jak czarna tylko, że brązową - do głośników.

Chcę podłączyć inne radio niż oryginalne, co ciekawe nawet mając oryginalne radio potrzebuję 2 kostek takich jak ta czarna ze zdjęcia. Przed sprzedażą auta ktoś wykręcił wzmacniacz z bagażnika. Co mam zrobić / kupić żeby mieć w aucie radio? Nie zależy mi na mocy, chcę po prostu mieć radio w aucie.

Tak wygląda tył radia fabrycznego, od razu nadmienię że radia bez nawigacji mają ten sam układ

Zdjęcie

Dokopałem się w aucie do głównej wiązki bo myślałem, że może ktoś schował brązową wtyczkę ale jej po prostu w tym aucie nie ma...
Niemiec31
Nowicjusz

Zdjęcia: 5

12 Kwi 2020, 16:21

Jak ci mamy pomóc, to musisz napisacć jakie to auto...
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

12 Kwi 2020, 16:55

Golf IV. Jest w tytule
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

12 Kwi 2020, 17:19

VW Golf 4 AKL SR 1.6 AKL, rocznik 1999.
Niemiec31
Nowicjusz

Zdjęcia: 5

13 Kwi 2020, 14:50

Powinny być kostki czarna ( którą masz ) , brązowa z głośnikami ( o której piszesz że nie ma ) i mini ISO żółta, zielona, niebieska ( te które masz spięte razem ). Nie powinno być tej drugiej niebieskiej.
Jakie to radio? Bo z tego co pamiętam, to powinno być Gamma, ale to mi nie pasuje wyglądem z tyłu.
Nie pasuje mi też coś ta dodatkowa niebieska wtyczka.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

13 Kwi 2020, 15:15

Ta jedna luzna niebieska moim. Zdaniem jest od wzmacniacza, były takie wersję które miały zmieniarkę i wzmacniacz Nokia
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Opel ADAM mały elegancki samochód miejski
    Firma Opel wraz z całkowicie nowym pojazdem ADAM po raz pierwszy wprowadza na rynek mały elegancki samochód miejski, a tym samym toruje swojej marce drogę do rozwoju w modnym segmencie A. Opel ADAM łączy w sobie śmiałą ...
    Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...

13 Kwi 2020, 19:02

Kao napisał(a):Ta jedna luzna niebieska moim. Zdaniem jest od wzmacniacza, były takie wersję które miały zmieniarkę i wzmacniacz Nokia
Tak jak pisze [email widoczny po zalogowaniu] Wtyczka 8 pinowa niebieska jest od zmieniarki lub odtwarzacza CD. Jak byś pewnie dokładnie sprawdził to te dwie kostki niebieskie będą na jednym kablu tzn. jedna strona idzie do radia a druga do urządzenia CD które często było montowane zaraz pod radiem.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

13 Kwi 2020, 19:17

Z ciekawości nawet poszukałem takiego zestawu.

Problem z kablami radia w VW Golf 4
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

13 Kwi 2020, 20:47

Kao napisał(a):Z ciekawości nawet poszukałem takiego zestawu.

Tylko że z tyłu ten zestaw wygląda zupełnie inaczej. Nie ma gniazda na wpięcie tej dodatkowej, 8 pinowej kostki. W Golfach IV były montowane radia Gamma IV Philips lub Panasonic. Czasem zdarzyło się Gamma V.
I wg schematów z golfa IV, to zamiast tej niebieskiej kostki powinna być kostka brązowa z przewodami od głośników. A zmieniacz płyt jest podłączony w tej niebieskiej kostce, która jest widoczna z żółtą i zieloną.
Dlatego zapytałem co to za radio, bo być może ktoś coś kombinował. I wcale bym się nie zdziwił, jakby w tej drugiej niebieskiej kostce były przewody od głośników.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika