Problem z klimatyzacją w ML 164

28 Gru 2022, 10:53

Dzień dobry,
mam problem z klimą w ML164 diesel z 2010r.
Odpalam zimne auto: zaczyna grzanie lub chłodzenie od wszystkich nawiewów. Jak się już nagrzeje, to przestają działać oba środkowe nawiewy z tylu i z przodu, dmucha lekko bokami.. Gdy manualnie podnoszę siłę dmuchawy lub także manualnie ustawiam na max zimno lub max gorąco, słychać jej głośną pracę, ale nic nie dmucha przez nawiewy. Filtr przeciw pyłkowy był wymieniany 4 miesiące temu. Mam wrażenie że, coś blokuje nadmuch powietrza do kanałów nawiewowych
Po wyłączeniu auta na jakieś 30- 60 min. wszystko ok. do czasu nagrzania wnętrza.
Prośba o radę.
Pozdrawiam
Paweł
Purple
Nowicjusz

• 28 Gru 2022, 13:24

Sprawdzałeś zmieniając kierunki nawiewu przy manualnym ustawieniu? Z tego co wiem środkowe kanały przy nagrzewaniu wnętrza są używane dopiero jak jest już ono w jakimś stopniu nagrzane. Najczęściej na AUTO leci ciepłe powietrze na nogi, szybę i z bocznych kratek nawiewu.
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

28 Gru 2022, 15:33

Dzięki za sugestie. Pozdrawiam.
    Purple
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Klasyki Audi na Goodwood Festival of Speed
      Na linii startowej tegorocznego Goodwood Festival of Speed, który w dniach od 4 do 7 lipca odbędzie się w południowej Anglii, Audi Tradition wystawi trzy historyczne samochody. Do angielskiej Mekki miłośników ...
      Pięć najszybszych samochodów świata
      Spotkać na żywo chociaż jeden z najszybszych samochodów świata to marzenie każdego miłośnika motoryzacji. Szybkość, moc i niezwykła stylistyka tych samochodów zachwycają każdego, kto tylko je zobaczy. Czasami ...