Problem z rejestracją Auta Help!!!

28 Wrz 2010, 00:41

Witam mam następujący dylemat mój Ojciec kupił rok temu Golfa IV z Włoch porobił stosowne opłaty US,AKCYZA,PRZEGLĄD,TŁUMACZENIE DOKUMENTÓW,OC itd. lecz nie przerejestrował auta i rok jeżdził na Włoskich blachach.Teraz ja jestem posiadaczem auta, musiałem jeszcze raz zrobić przegląd i chciał bym je zarejestrować na siebie i mam pytanko jak to zrobić ażeby autko było zarejestrowane na mnie, dodam,że umowa jest spisana między Włochem a Ojcem i siostrą jako współwłaścicielka czy spisując umowę pomiędzy Ojcem a mną załatwi sprawę i będę mógł auto zarejestrować na siebie???Czy może zarejestrować auto na ojca a potem zrobić darowiznę? proszę o pomoc jak to wyprostować
lizak40
Nowicjusz

Miejscowość: ZDUŃSKA WOLA

28 Wrz 2010, 08:36

lizak40 napisał(a):Czy może zarejestrować auto na ojca a potem zrobić darowiznę?

Myślę ze tak będzie najprościej i bez problemu... :!:

[ Dodano: 28 Wrzesień 2010, 08:37 ]
Ps.Z tym ze przed sama rejestracją niech ojciec zrobi darowiznę a Ty bezpośrednio zarejestrujesz juz na siebie...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

28 Wrz 2010, 09:54

A nie musi w tym też uczestniczyć siostra, która jest współwłaścicielką? Siostra musiałaby się chyba zrzec swojej "połowy" tego samochodu. Nie wiem też, czy nie dałoby się zrobić tak, że i ojciec i siostra darują to autko koledze. Nie trzeba by więc kombinowac zze zrzekaniem się siostry.
No i jeszcze pozostają te włoskie tablice - nie wiem, czy nie prościej będzie, jak ojciec wcześniej przerejestruje ten samochód na siebie.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

28 Wrz 2010, 22:26

a czy od darowizny płaci się jakiś podatek??
lizak40
Nowicjusz

Miejscowość: ZDUŃSKA WOLA

28 Wrz 2010, 22:50

lizak40 napisał(a):a czy od darowizny płaci się jakiś podatek??

Od najblizszej rodziny zadnego podatku nie placisz... :!:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak skalibrować alkomat?
    Alkomat to urządzenie, które może pomóc podjąć odpowiedzialną decyzję, zanim wsiądziesz za kierownicę. Jednak aby jego wskazania były wiarygodne, konieczna jest regularna kalibracja. Ten proces jest niezbędny, ...
    Francuskie dotacje na wymianę aut
    Francuski rząd wprowadził w 2020 roku dotację na zezłomowanie starego auta i zakup mniej emisyjnego samochodu. Premia wynosi 3000 euro na auto spalinowe lub hybrydowe o emisji CO2 poniżej 137 g/km oraz 5000 euro na pojazd ...