Problem z tempomatem Volvo V50

28 Mar 2019, 12:54

Witam,mam problem (jeśli to problem) z tempomatem, mianowicie gdy rano wyruszam do pracy na trasie nie chce mi się załączyć tempomat po wciśnięciu "Cruise" i przycisku + nie załącza się w tryb "cruise-on",pokazuje samo Cruise. Natomiast gdy wracam z pracy to nie ma problemu z tempomatem i załącza się bez problemu...o co kaman?
defens
Początkujący

Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Renault Megane
Silnik: 1.9 Dti 98km
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 1999

29 Mar 2019, 22:17

Zawsze rano masz taki problem czy czasem załącza się normalnie? To raczej nie powinno mieć znaczenia bo samochód i tak stoi kilka godzin przed jazdą.

Rozumiem, że prędkość masz odpowiedną do zapięcia tempomatu?

Próbowałeś go wyłączyć, ponownie włączyć i dopiero zapiąć odpowiedną prędkość?
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

30 Mar 2019, 14:04

Nie zawsze na ostatnie 4 próby włączenia 2 były nieudane, prędkość odpowiednią (120-130km),raz mi się udało załączyć po entej próbie pod koniec trasy...
defens
Początkujący

30 Mar 2019, 19:48

Przychodzi mi tu do głowy np. czujnik pedału sprzęgła który być może nie zawsze działa poprawnie. Tempomat musi korzystać też z czujnika przy pedale hamulca ale jeżeli nie zaobserwowałeś innych problemów to od tego bym zaczął. Watro też by było sprawdzić czy nie masz jakiś błędów zapisanych w sterowniku.
Cichy77
Forumowicz VIP

10 Kwi 2019, 21:22

Odświeżając temat (bo przez jakiś czas było Ok,) lecz od wczoraj w ogole już nie działa tempomat... Chciałbym sprawdzić ten czujnik pedału hamulca (czytałem że często on nawala)- gdzie on jest zlokalizowany? I drugie pytanko, czy sprawdzenie komunikatów (błędów) i ich wykasowanie może coś pomóc (podobno gdy w sterowniki są błędy to często tempomat "wywala") zaznaczam, że rzadnego komunikatu nie mam na desce
defens
Początkujący

28 Maj 2019, 14:04

defens napisał(a):Chciałbym sprawdzić ten czujnik pedału hamulca (czytałem że często on nawala)- gdzie on jest zlokalizowany?
Czujnik powinien być nad pedałem będziesz go widział jak tam zajrzysz po kabelkach na pewno dojdziesz :)
defens napisał(a):czy sprawdzenie komunikatów (błędów) i ich wykasowanie może coś pomóc (podobno gdy w sterowniki są błędy to często tempomat "wywala")
Możesz spróbować jeżeli jakieś są to może pomóc na chwilę ale tak naprawdę powinieneś sprawdzić co one oznaczają i zapisać je. Jeżeli pojawią się ponownie za jakiś czas od wykasowania trzeba będzie się zająć usunięciem problemu który je generuje.
Cichy77
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW Concept X6 2007
    BMW Concept X6 ten przedprodukcyjny samochód koncepcyjny jest pierwszym na świecie autem typu SAC (Sports Activity Coupé). Koncept prezentuje wizję BMW scalającą cechy modeli BMW X z atrybutami typowymi dla ...