Hyundai i30 CW CRDI 90KM 2011r - problem z tempomatem

08 Lip 2018, 09:19

Witam
Nie mogę uruchomić tempomatu byłem autem na diagnostyce komputerowej nie wykazała żadnych błędów. Bezpieczniki zostały sprawdzone wszystkie działają ,przyciski w kierownicy też wszystkie działają,sprawdziłem wtyczki abs też osadzone nie wypięte.
Około tygodnia temu umyłem felgi samochodu i tempomat się właczył na chwilę i znowu zniknął.
Zniknął też asystent zmiany biegów gdzie szukać co zrobić może miał ktoś podobny problem
rafal78
Obserwowany

• 10 Lip 2018, 12:14

rafal78 napisał(a):Około tygodnia temu umyłem felgi samochodu i tempomat się właczył na chwilę i znowu zniknął.
    Prawdopodobnie będzie problem z jakimś czujnikiem przy kołach jeżeli po umyciu kół tempomat wrócił na chwilę lub pedałach.

Swoją drogą jeżeli nie działa to powinieneś otrzymać informację o błędzie który prawdopodobnie nie pozwala na włączenie tempomatu.

Jakim komputerem były sprawdzane błędy? Być może nie obsługuje on pewnych parametrów i wtedy może nie wyświetlić takich błędów.

Wcześniej tempomat Ci działał normalnie? Przy jakich okolicznościach zniknął?
    Cichy77
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
    Auto: Mam, często zmieniam!

10 Lip 2018, 14:45

Byłem u elektronika i udało się to naprawić okazało się ze nie miało to nic wspólnego z myciem kół.
    Po sprawdzeniu lepszym sprzętem okazał się czujnik pod pedałem hamulca.
    Niestety nie wiem czym dysponował poprzedni elektryk.
    rafal78
    Obserwowany

10 Lip 2018, 15:31

rafal78 napisał(a):Po sprawdzeniu lepszym sprzętem okazał się czujnik pod pedałem hamulca
    Pewnie poprzedni Mechanik miał jakąś darmową wersję lub mocno okrojoną skoro nie wykrywało tego problemu. Faktycznie czasem czujnik przy pedale hamulca jak i sprzęgła w manualnej skrzyni może powodować brak możliwości załączenia tempomatu.
    Cichy77
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
    Auto: Mam, często zmieniam!