Problem z żarowkami H7 PASSAT B5 FL

03 Lut 2021, 17:07

Witam.
Całkiem niedawno zamontowałem sobie w passacie B5 FL mocniejsze, wpadające w biały kolor zwykle żarówki H7. Wszystko działa, śmiga tylko zauwazyłem, że światło lewego reflektora wpada w biały a prawy świeci po prostu na zólto. Od razu mówie, że zamieniałem miejscami żarówki i jest to samo. Tylko w prawym swieći zólciej. Gdzie szukać przyczyny? Załączam zdjęcia lewej i prawej lampy.
krewni1234
Nowicjusz

03 Lut 2021, 18:33

krewni1234 napisał(a): Gdzie szukać przyczyny?
Myślę ze problem tkwi w szkle reflektora.Prawdopodobnie ten co świeci na żółto ma zmatowiałe szkło/wyłącz światła i popatrz dobrze na szkła tych reflektorów/.Wiesz to są tylko moje gdybania bo na odległość ciężko to ogarnąć....
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

03 Lut 2021, 18:44

Też tak myslalem na początku, że jeden reflektor od drugiego był bardziej nie wiem zużyty przez co stał sie zólty/zmatowialy, lecz wczoraj poprzez maszyne polerską polerowałem ten reflektor i efekty jest taki sam. Chyba że chodzi o cos innego
krewni1234
Nowicjusz

03 Lut 2021, 20:33

krewni1234 napisał(a):Chyba że chodzi o cos innego
Emerytura.... :?: :D
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

04 Lut 2021, 09:33

Zmierz napięcie na wtyczce tego reflektora który świeci na żółto. Jak to nie sprawa samego reflektora, to może być za niskie napięcie. Powinno ono być takie samo jak na akumulatorze.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

04 Lut 2021, 16:23

Niestety ale nie posiadam możliwosci na razie zmierzenia napięcia. Załózmy że to napięcie jest za niskie, co w takiej sytuacji należy zrobić żeby przywrócic to napięcie do normalnej wartośći?
krewni1234
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Drogo, szybko i luksusowo - zestawienie wyjątkowych coupe!
    Tendencje wzrostowe w segmencie samochodów premium są mocno widoczne na rynku polskim od dobrych kilku lat. Sprzedaż rośnie systematycznie, dzięki czemu według danych pochodzących z raportu PZPM, w roku 2015 auta luksusowe ...

05 Lut 2021, 10:12

krewni1234 napisał(a):Załózmy że to napięcie jest za niskie, co w takiej sytuacji należy zrobić żeby przywrócic to napięcie do normalnej wartośći?

Nie zrobisz nic, ponieważ
krewni1234 napisał(a):Niestety ale nie posiadam możliwosci na razie zmierzenia napięcia.

Żeby cokolwiek zrobić, musisz sobie kupić multimetr. Taki najzwyklejszy kosztuje około 25 zł. Kupisz nawet w markecie. Temat o multimetrach jest też na forum - parę dni temu dyskutowaliśmy na ten temat. Musisz poszukać.
A jak już kupisz multimetr, to zacznij od sprawdzenia wspomnianego napięcia. Jak będzie za niskie, to trzeba rozpinać złączki i mierzyć, w którym miejscu to napięcie jest zaniżone.
Jeżeli z kolei nie umiesz się posługiwać multimetrem, to pozostaje ci elektryk. Ewentualnie jak kupisz to daj znać, podpowiemy co trzeba robić.
Natomiast teraz, możesz tylko i wyłącznie pooglądać wizualnie złącze przy reflektorze czy nie jest nadpalone.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

05 Lut 2021, 10:47

Problem może być w odblasku w reflektorze którego nie widać przez soczewkę. Jeżeli obie żarówki zachowują się tak samo w nim to po zmierzeniu napięcia będziesz wiedział cy problem leży w napięciu czy też w odbłyśniku.

Możesz jeszcze wyjąć żarówkę i podłączyć ją poz reflektorem oceniając jak świeci (porównując żarówki stronami). Przy żarówkach H7 powinno ci się udać to zrobić bez problemu tylko uważaj żeby nie dotykać bańki żarówki. Będzie widać od razu czy świeci dobrze czy na żółto jak po zamontowaniu w reflektorze.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

05 Lut 2021, 15:17

Zrobiłem tak jak napisał kolega wyżej, wyciągnałem z reflektorów zarówki i zaswieciłem. Na moje oko obie swięcą takim samym białawym światłem, czyli raczej nie ma winy w napięciu tylko coś w reflektorze padło tak?
krewni1234
Nowicjusz

05 Lut 2021, 16:03

krewni1234 napisał(a):czyli raczej nie ma winy w napięciu tylko coś w reflektorze padło tak?
Tak, może nie padło, a to pewnie wina odblasku lub samej soczewki. Jedyne wyjście to zajrzeć do środka i zobaczyć jak to wygląda. Może być też tak że odblask jest mocno zakurzony i przez to nie odbija już w odpowiednim stopniu światła.

Sam odblask można umyć jeżeli nie jest uszkodzony ale nie można go dotykać. W tym celu należy zdemontować lampę było na forum jak umyć odblaski jak-wyczyscic-odblysniki-i-przednie-lampy-od-srodka-vt110729.htm
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

05 Lut 2021, 16:26

Dobrze, dzięki za wszelką pomoc. Znajde tylko troche wiecej wolnego czasu i sie pewnie za to wezme. Może nic bardziej nie popsuje i akurat naprawie.
Pozdrawiam!
krewni1234
Nowicjusz

06 Lut 2021, 08:49

krewni1234 napisał(a):Zrobiłem tak jak napisał kolega wyżej, wyciągnałem z reflektorów zarówki i zaswieciłem. Na moje oko obie swięcą takim samym białawym światłem, czyli raczej nie ma winy w napięciu tylko coś w reflektorze padło tak?

To, czy nie ma winy w napięciu pokaże tylko miernik. Troszkę się dziwię, że szkoda ci 25 zł na miernik i wolisz się bawić w rzeczy, na które trzeba poświęcić więcej czasu i roboty i nie być pewnym efektów...
Ja na twoim miejscu kupiłbym miernik, zmierzył napięcie i mając 100% pewność zabrałbym się za reflektor.
A jak już szkoda ci 25 zł i lubisz bawić się w tzw. druciarstwo, to weź dwa odpowiedniej długości kabelki, ich końce włóż do wtyczki w tej lampie, która słabo świeci i pociągnij je do drugiej lampy. W drugiej lampie, ta która dobrze świeci, wypnij wtyczkę z żarówki i dwa końce drucików przyłóż do konektorków żarówki. I zobaczysz, czy na instalacji tej słabej lampy, reflektor, który dobrze świeci tu też będzie dobrze świecił.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika