Prośba o radę.

04 Paź 2014, 20:02

Witam. Dziś przy wysiadaniu z samochodu uderzyłem przez przypadek w tylne nadkole samochodu stojącego obok, robiąc drobną ryskę (1mm). Wysiadł z niego właściciel i zaczął na mnie krzyczeć i kląć, wymagając ode mnie zapłaty 300zł za malowanie całego elementu.wziął on ode mnie nr. telefonu, ja mu podałem swój i kazał mi dzwonić kiedy będę w stanie zapłacić. Pytanie- Czy istnieje jakiś sposób aby uniknąć zapłaty, czy muszę mu płacić? Może mi on coś zrobić ze strony prawnej? :oops:
freerider3
Obserwowany

Prawo jazdy: 07 05 2010
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Nie mam

25 Paź 2014, 07:03

witaj, odpowiadasz za tę szkodę. Najlepiej spisz z nim oświadczenie i przekaż numer swojej polisy OC. Niech zgłosi szkodę przez Twojego ubezpieczyciela. Nie płać mu do "ręki", bo już widziałam takie przypadki, gdzie i tak później poszkodowany chciał więcej i więcej, a w konsekwencji zgłaszał szkodę do TU. to najlepsze rozwiązanie i bez rozliczania w gotówce.
DPDO
Nowicjusz

Auto: Audi A4

23 Lis 2014, 14:29

Jak się uszkodziło to konsekwencję trzeba ponieść a nie.
Jak ktoś by Ci walnął drzwiami w auto to też byś dochodził swoich racji.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

23 Lis 2014, 15:11

Dokładnie - jak się zrobiło komuś szkodę, trzeba za nią zapłacić. Każdy posiadacz samochodu ma obowiązek mieć coś takiego jak OC. Zadzwoń do gościa, podaj mu numer polisy OC i niech naprawia szkodę z twojego OC. Po to w końcu się płaci to ubezpieczenie. Jak ci szkoda zniżek, to w większości ubezpieczalni można zapłacić parę złotych za ochronę zniżek, czyli jak komuś uszkodzisz samochód i jest on naprawiany z OC to nie traci się zniżek. Jak masz coś takiego opłaconego, to nie stracisz zniżek. Jak nie masz, to niestety musisz policzyć ile będziesz stratny przy przedłużaniu umowy - powinno być napisane w OWU ile tracisz zniżek. Możesz też zapłacić mu kasę do ręki - malowanie jednego elementu to koszt 300 - 350 zł. Nie płać na krzywy r..j - powiedz, że jak naprawi samochód, to niech ci prześle rachunek od lakiernika i wówczas zapłacisz. Płać najlepiej przelewem, żeby był dowód zapłaty. W tytule przelewu napisz, że to za naprawę szkody z dnia....
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Wakacyjny wyjazd - kilka porad przed podróżą
    Wakacyjne wyjazdy za pasem. Wzmożony ruch drogowy w okresie od czerwca do sierpnia i zmienna pogoda to warunki, w których dochodzi do dużej liczby wypadków. Wpływ na to ma m.in. stan techniczny pojazdów ...