Prostownik

21 Sty 2010, 14:29

Nie wiem czy w dobrym temacie pisze ale chciałbym się spytać jak zrobić samemu prostownik z żarówki. Wiem że można taki zrobić ale nie wiem jak. Najlepiej jak by ktoś narysował schemat.

Z góry dzięki.
rafal1730
Początkujący

Miejscowość: Warszawa

21 Sty 2010, 20:18

Pierwszy raz słyszę żeby prostownik robić z żarówki :shock:
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8

21 Sty 2010, 20:48

To jakoś transformator z oprawką od żarówki podłączyć i jak się wkręci żarówkę 60w to jest chyba 12 a jak 100w to 6 albo na odwrót. tylko nie wiem jak to pozłanczać i czy tylko ten transformator i i oprawka potrzebna czy jeszcze coś.
rafal1730
Początkujący

21 Sty 2010, 23:30

Ale o co chodzi? Co z czym i do czego?
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

22 Sty 2010, 12:37

Lepiej dać sobie spokój z experymentami. Prostowniki nie są drogie, można kupić już za kilkadziesiąt pln :idea:
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8

23 Sty 2010, 12:46

Ale wiem że jest takie coś i to działa i chyba jak żarówka świeci mocno to jest naładowany a jak słabo to rozładowany. Kiedyś taki miałem i dobrze ładował. Ale jak go zrobić??
rafal1730
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy punktualność może być niebezpieczna?
    Większość z nas nie lubi się spóźniać. Są jednak sytuacje, w których próba dojechania do celu o umówionej godzinie może zagrażać naszemu życiu. Jak wynika z badań, presja czasowa ma wpływ na styl ...
    Uważaj co kupujesz - handel dokumentami do wraków aut.
    Przykre i zaskakujące jest to, że nawet niemiecki sprzedawca wie na czym zależy złodziejom którzy kupują taki wrak. Na pierwszym miejscu zdjęcie dokumentów do auta ..... bo tylko one przedstawiają jakąś wartość.

05 Lut 2010, 23:00

motyw z żarówką to patent odsiarczania akumulatora , w celu ratowania go jak już jedną nogą jest na tamtym świecie ;d

polega na ładowaniu ( prostownikiem "sklepowym" ) pod obciążeniem żarówki
żarówka np. pozycyjna tył , dajmy na to że żarówka ma pobierać 0,2 A
a ładujemy około 5A ( w zależności od pojemności )

tak gdy auto jest w ruch to akumulator jest ładowany przez alternator
z tym że ładowanie stałym prądem to nie to samo co lądowanie stałym napięciem . :wink: :wink:
kitajec20
Nowicjusz

Miejscowość: Jaworzno