Prosze o pomoc w wyborze auta

17 Lis 2017, 04:00

Jestem w trakcie odkładania na auto, zamierzam przeznaczyć od 40 - 45 tys zł.
Nie zależy mi na ilości kucy, od tego mam moto. Ani tez na jakichś wymyślnych bajerach i pierdołach.
Ogólnie po prostu szukam czegoś w miarę ,,nie starego" na pewno minimum po 2010roku, autko ma posłużyć jak najdłużej ( nie chce zmieniać co parę lat ) i stawiam na:
1. Kombi, zeby samochód był praktyczny, cos przewieźć itp, fajnie tez jak by można bylo nim pojechać gdzieś pozwiedzać i złożyć siedzenia lub je wyjąc tak żeby można sie było przekimać w środku z dziewczyną.
2. Disel
3. Nie za duże spalanie / mala awaryjność
4. żeby nie był niski, a nawet w sumie to w miare wysoki, najlepiej minimum jak stary passat B3, tak zeby nie utknąć na jakiejś dziurze na polnej/leśnej drodze. Jeździłem passatem i dawał rade.
Myślałem troszkę o czymś na kształt suva/terenówki ale drogo stoją a te w przedziale 40tys są raczej starsze i ze sporymi przebiegami...
Lubie marki Volvo, VW, Merca, do japońców jakoś nie jestem przekonany, ale sie nie znam dlatego proszę o rade...zawsze bardziej siedziałem w motocyklach, samochody, szczególnie te nowsze sa dla mnie czarna magia, nie wiem, które awaryjne a które mniej itp.
Do tej pory jeździłem autami za parę tys typu właśnie passat b3, teraz chce zainwestować więcej ale na lata...
Ogólnie podobają mi sie i przegadam Volvo v60, np [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Ale raczej niskie samochody...
Za pomoc/rady/sugestie z góry serdecznie dziękuje.
Draconis
Nowicjusz

Prawo jazdy: 22 12 1990
Auto: Nie mam

17 Lis 2017, 07:55

na sleepera bardziej nadaje się XC70 niż V60. Masz idealny budżet właśnie na XC70 w D5
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

17 Lis 2017, 08:27

Volvo v60 nie wątpliwie okaże się ładniejsze od XC70 i na pewno młodsze.
Może mondeo? [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Mateq
Początkujący

Prawo jazdy: 12 03 1993
Przebieg/rok: 21tys. km
Auto: Lexus is 250
Silnik: 2.5
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna

17 Lis 2017, 08:53

Mondeo w Dieslu? Średni pomysł chodz silnik PSA. Nie ma co sie oszukiwac skonczyly sie juz dawno czasy bezawaryjności aut. Teraz producenci zarabiają na częściach a nie na samych autach. Chcesz coś na lata? Ja bym zszedł z rocznika i kupił coś starszego konstrukcyjnie. Albo weź benzyne a dołóż gaz
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

17 Lis 2017, 09:16

Draconis napisał(a):2. Disel
3. (...) mala awaryjność

to się nie trzyma kupy

Jakie przebiegi robisz i w jakich warunkach (miasto/trasa, jakie trasy)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

17 Lis 2017, 11:04

Mateq napisał(a):Volvo v60 nie wątpliwie okaże się ładniejsze od XC70 i na pewno młodsze.

Tak tylko XC70 spełnia warunki autora tekstu, jakoś nie widzę spania w w V60 w dwie osoby z bagażami. XC70 może i starsze o 2 lata ale za to sprawdzona konstrukcja i auto trudne do zajechania.
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

17 Lis 2017, 13:47

Dziękuje koledzy za pierwsze sugestie. Jak mówilem slabo sie znam, do tej pory jeździłem głównie passatem b3 w gazie, mial trzepniete 350 tys km i poszła uszczelka, a po zrobieniu juz nie miał mocy i w końcu poszedł na złom.
Myślałem o dieslu bo taniej w umie wychodzi sie na tankowaniu niz benzynie, a lpg dobre dla silnika nie jest... Dlatego myślałem o ropniaku ale widzę sugestie ze diesle sa bardziej awaryjne?
Jestem z małego miasteczka, które przejeżdża sie w 5 minut, tak wiec raczej częściej samochód będzie śmigał po trasie... Za rok chce zjechać kawałek Europy bo Swojej obiecałem Eszpaniol :D Nieraz sie autkiem tez pojedzie nad jakieś jeziorko do lasu lub grzyby, dlatego tez nie chciałbym żeby było całkiem niskie...
Patrzałem te XC70, tez fajne autka ale w tej cenie juz maja z reguły natrzepana dobrze ponad 200 tys km... Nie zamykam sie na inna auta, nie tylko Volvo wchodzi w gre.

P.s. Ile np takie XC70 z reguły trzepie przebiegu zanim silnik nada sie juz tylko na złom?
Kolega Kao sugeruje cos starszego konstrukcyjnie? Np co? W jakim przedziale cenowym?
Draconis
Nowicjusz

17 Lis 2017, 14:11

Nie będę się tutaj sprzeczał na temat wyższości diesla nad benzyną czy odwrotnie. Silnik dobierasz do stylu swojej jazdy, do potrzeb. Jeśli jeździsz dużo po trasach czy w cyklu mieszanym to diesel jak najbardziej, jeśli po mieście i krótkie kawałki to raczej benzyna. Nie demonizujmy awaryjności diesli bo to bez sensu gdyż są konstrukcje dobre, wytrzymałe i ekonomiczne ale też inne niedopracowane, tak samo to wygląda i w benzynach. Reguła "jak dbasz tak masz" jest najważniejszą w tej kwestii. I tyle na temat.
Co do silników w XC70 to polecam D5, sprawdzona i niezawodna konstrukcja, producent określił żywotność na 700kkm a znam auta które mają już grubo więcej i dalej są w użytkowaniu. To solidny silnik i prosty w serwisie. Do XC70 nadaje się idealnie, gdybyś jednak chciał benzynę to polecam wolnossaka 3.2 ale to już nie te osiągi co D5.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

17 Lis 2017, 20:17

Draconis napisał(a):Kolega Kao sugeruje cos starszego konstrukcyjnie? Np co? W jakim przedziale cenowym?
ja bym polecił z Diesla np.
Toyotę Avensis D4D.
Vectra C /Signum 1.9
VW Touran 1.9
Mitsubishi Grandis
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

17 Lis 2017, 21:10

Kao napisał(a):Mitsubishi Grandis

w Mitsu jest 2,0 TDI VAG
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

17 Lis 2017, 21:58

dzida napisał(a):Kao napisał(a):
Mitsubishi Grandis

w Mitsu jest 2,0 TDI VAG

Wiem o tym ale w Grandisie jakoś ludzie nie narzekają na te silniki, a może dlatego że nie mają tyle przebiegów co vagi :?: :o
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

17 Lis 2017, 22:22

lepiej jest mieć się na baczności, bo są też tacy, co są zadowoleni z Passatów 2,0 TDI
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

17 Lis 2017, 22:55

Hmmm kolego Kao wymienione samochody calkiem przestrzenne, ale podwozie jednak chyba dosyć niskie?
Czekam na kolejne propozycje innych.
Co do Volvo XC70 mam pytanie... Czemu te same roczniki (np 2009) w aukcjach maja wymienione różne wyposażenie np maja lub nie mają: czujniki parkowania przednie i tylne, lub monitory w zagłówkach... I przy okazji jakie są minusy tych aut, bo każde takowe maja tak samo jak motocykle, np hondy CBR choć słynną z bezawaryjności to lubią sie chrzanić oryginalne regulatory napięcia... I jakie spalanie?
Draconis
Nowicjusz

17 Lis 2017, 23:26

Draconis napisał(a):Czemu te same roczniki (np 2009) w aukcjach maja wymienione różne wyposażenie np maja lub nie mają: czujniki parkowania przednie i tylne, lub monitory w zagłówkach...

Ty serio pytasz?
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

18 Lis 2017, 00:25

Draconis napisał(a):Co do Volvo XC70 mam pytanie... Czemu te same roczniki (np 2009) w aukcjach maja wymienione różne wyposażenie np maja lub nie mają: czujniki parkowania przednie i tylne, lub monitory w zagłówkach...

A jak myślisz?
Wyposażenie w zależności od wersji Kinetic/Momentum/Summum/R-design/Ocean Race i rynku np USA. Biorąc diesla to w 90% będzie z Europy a benzyna (szczególnie większe pojemności) z USA.
Mankamenty - trzeba bardzo dbać o skrzynie automaty, o ile w benzynach rzadziej o tyle w dieslach mogą występować usterki (niekoniecznie; ze względu na dużo Nm). Przekładnie kontowe też zdarzają się zajechane. To wszystko zależy w dużej mierze od poprzedniego właściciela, sposobu serwisowania i użytkowania.
Polecam tę stronę do rzucenia okiem:
http://importowane.com/
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz