Przekroczenie prędkości, a możliwość wystawienia mandatu bez zatrzyman

30 Kwi 2021, 21:38

Witam, czy istnieje taka możliwość w następującej sytuacji, że:
- Wyprzedzając w nie zabudowany, lecz z ograniczeniem do 50 busa(Fiat Ducato) mógł to być nie oznakowany wóz poliycyjny z jakimś wideorejestratorem lub miernikiem prędkości? Dodam, że samochód jakiś czas jechał za mną lecz nie zatrzymał mnie. Czy w takiej sytuacji może przyjść mandat?
CYPIZ112
Nowicjusz

30 Kwi 2021, 22:13

będzie mandat , na bank .Jesteś kontent z odpowiedzi ?
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

30 Kwi 2021, 22:17

Kontent?
CYPIZ112
Nowicjusz

30 Kwi 2021, 22:40

CYPIZ112 napisał(a):Kontent?
A co mam Ci napisać ?
CYPIZ112 napisał(a): Wyprzedzając w nie zabudowany, lecz z ograniczeniem do 50 busa(Fiat Ducato) mógł to być nie oznakowany wóz poliycyjny z jakimś wideorejestratorem lub miernikiem prędkości?
???????? mógł być ...... mógł być .....a kto to wie ? Chcesz zgadywać ? Temat bez sensu .
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

30 Kwi 2021, 22:47

Bardziej uogólniając chodzi o to, czy jest taka możliwość, że nie zatrzymała, a może wystawić mandat czy Policja odrazu zatrzymuje przy takich akcjach bo wydaje mi się, że skoro jezdzi na plecach przez jakąś drogę to powinna zatrzymać odrazu
CYPIZ112
Nowicjusz

01 Paź 2021, 10:15

Według przepisów obowiązujących w naszym kraju Policja ma obowiązek niezwłocznie po popełnieniu wykroczenia zatrzymać pojazd, a gdy nie może to na sygnale powinna to zrobić.

Nie słyszałem jeszcze o tak nałożonym mandacie który przyszedł pocztą.

Jedyny przypadek to taki kiedy Policja rusza w pościg ale z jakiś powodów nie udaje im się zatrzymać samochodu który gonią.

"– Sporadycznie zdarza się, że ktoś się nie zatrzyma. Wtedy ruszamy w pościg – mówi mł. asp. Rafał Siemiński, a mł. asp. Paweł Abramowicz tłumaczy, co zrobić w sytuacji, gdy nie będzie możliwości zatrzymania pojazdu, który przekroczył prędkość:

– Urządzenie ma funkcję zoom, w pierwszej kolejności ustalamy więc numery rejestracyjne pojazdu. Na ich podstawie ustalamy właściciela, a następnie tego, który kierował i wówczas możemy przeprowadzić postępowanie.
" cytat ze strony policja.pl.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Skoda Rapid - nowy wymiar Skody
    SKODA Rapid stanowić będzie nowy wyznacznik dla wszystkich samochodów marki pod względem ponadczasowego designu oraz przestronności wnętrza. SKODA Rapid to pojazd idealnie uzupełniający dotychczasową gamę modeli, wpasowując ...