Przerwa w ubezpieczeniu OC przez nieuwagę - co z tym zrobić?

02 Mar 2021, 11:37

Witam
Kupiłem samochod 27.01.2021
Ubezpieczyłem go 01.03.2021
Poprzednie ubezpieczenie się skonczyło 12.02.2021
Przez nieuwage powtała przerwa w OC
Pytanie
Jaka kara mnie czeka? Czym to grozi?
Czy mozna się jako dogadać w UFC aby zmiejszyło karę i czy jest to skuteczne
Czy warto się samemu zgłosić i czy czekać?
Genesis72
Początkujący

Miejscowość: Czwa

02 Mar 2021, 11:59

Genesis72 napisał(a):Jaka kara mnie czeka? Czym to grozi?
Masz przerwę 18 dni a to już podchodzi pod maksymalną karę czyli jakieś 5200zł.
Genesis72 napisał(a):Czy mozna się jako dogadać w UFC aby zmiejszyło karę i czy jest to skuteczne
Z tego co wiem to nie. UFG nie anuluje kar za brak polisy OC. Od tej reguły jest tylko jeden wyjątek, a został on ujęty w art. 94. ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych. "W uzasadnionych przypadkach, kierując się przede wszystkim wyjątkowo trudną sytuacją materialną i majątkową zobowiązanego, jak również jego sytuacją życiową, Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny może umorzyć opłatę w całości lub w części albo udzielić ulgi w jej spłacie".
Genesis72 napisał(a):Czy warto się samemu zgłosić i czy czekać?
Nie bo od razu dostaniesz odpowiednią karę, a tak jest szansa że się nie dopatrzą. Być może nie wykryją tego bo samochód kupowałeś z ubezpieczeniem na kogoś innego więc jest duża szansa że unikniesz kary :)

Trzeba tu pamiętać, że przerwa w OC nawet jeden dzień to może być kara już powyżej 1000zł!

W przypadku takim jak Twój dochodzi najczęściej do przerw w OC bo ono po kupnie samochodu przechodzi na nowego właściciela ale nie przedłuża się automatycznie co roku tak jak po kupnie nowego OC.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

02 Mar 2021, 12:28

Jak długo mogą mnie ścigać? Po jakim czasie jest przedawnienie?
Z tego co czytałem to 3 lata.
Genesis72
Początkujący

02 Mar 2021, 12:43

Generalnie jest tak że UFG może nałożyć karę za brak OC wyłącznie w roku kontroli. Czyli mając na uwadze twój przypadek karę mogą nałożyć Ci tylko do końca roku. Jeżeli tego nie zrobią to już w przyszłym roku w styczniu nie będą mogli tego zrobić. Płacisz tylko za okres bez ubezpieczenia w roku, w którym wykryto lukę w historii ubezpieczenia.

Nie masz OC w okresie 13-28 lutego 2021 roku. Jak zostanie wykryta ta luka do końca roku 2021 to zapłacisz karę ale już jak zostanie wykryta w 2022 nie zapłacisz kary. Ja to tak zrozumiałem czytając niedawno przepisy.

Tak samo jak byś nie miał OC od np. 15 sierpnia 2018 roku a wykryli by ci to teraz w 2021 roku to byś zapłacił karę tylko od stycznia 2021 do dnia dzisiejszego.

Genesis72 napisał(a):Z tego co czytałem to 3 lata.
To raczej dotyczy długu za nieuregulowaną składkę ubezpieczenia np. jakąś ratę. "składka na OC nie może być skutecznie dochodzona po upływie trzech lat od daty jej wymagalności".
Rokiko
Forumowicz VIP

02 Mar 2021, 12:52

Czyli od stycznia przyszlego roku moge spac spokojnie?
DZIEKI
Genesis72
Początkujący

02 Mar 2021, 13:00

Moim zdaniem tak ale może jeszcze ktoś napisze coś więcej na ten temat bo to są moje wnioski wysnute na podstawie przepisów które przeczytałem :)

Masz już przerejestrowane auto? Przy odbiorze dokumentów w WK musisz mieć ważne OC.
Rokiko
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Bezpieczne hamowanie w warunkach zimowych
    Podczas zimowej pory roku, wielu kierowców doświadcza wydłużonej drogi hamowania na nawierzchniach pokrytych śniegiem lub oblodzonych. Czy jednak wszyscy zastanawiają się, co dokładnie wpływa na odległość, jaką pokonuje ...

02 Mar 2021, 13:11

Mam już przerejestrowany samochód (tymczasowy dowód), OC mam zrobione już.
Genesis72
Początkujący

02 Mar 2021, 13:24

Ok, czyli jak teraz luka nie zostanie przez nich wykryta i nie przyjdzie ci wezwanie do zapłaty z UFG to raczej powinno być ok. Musisz czekać bo oni wysyłają z tego co wiem poleconym takie wezwania.

Jak byś dostał to zawsze możesz się odwołać, a w zmniejszeniu kary za brak OC może pomóc art. 94 ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych mówiący, że: "w uzasadnionych przypadkach, kierując się przede wszystkim wyjątkowo trudną sytuacją materialną i majątkową zobowiązanego, jak również jego sytuacją życiową, Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny może umorzyć opłatę w całości lub w części albo udzielić ulgi w jej spłacie".
Rokiko
Forumowicz VIP

02 Mar 2021, 14:54

Dzięki
Podejrzewam, że nie ja pierwszy i niestety nie ostatni
Powinno byc tak, że nowy właścicie jak nie przedłuży OC, to z automatu przechodzi stare OC
Ale pewnie specjalnie tak jest aby karac ludzi?
Dzieki
Genesis72
Początkujący

24 Maj 2021, 13:19

Jestem w podobnej sytuacji. UFG już coś do Pana napisał, czy cisza?
maciejcew
Obserwowany

01 Sie 2021, 19:13

Stoję przed dylematem odnosnie nie opłaconego OC . mam okazję kupic fajne autkomktóre nie jest uzytkowane od 12 lat , stoi w garazu . włascicielka nie opłaca polisy od 2009 roku . jak załatwic sprawę aby nie było kary dla mnie ani sprzedającego . auto z 89 roku więc mozna rejstrowac na zabytek . ma ktos jakies rady ?
hiszpan115
Obserwowany

02 Sie 2021, 15:01

Rokiko
Forumowicz VIP

05 Lis 2021, 18:37

Cześć, mam taki sam problem. Jak z tą karą u ciebie? Przyszło wezwanie czy od tamtego czasu cisza?
Grajek99
Nowicjusz

26 Sie 2022, 16:24

Witam, jak wygląda sprawa z niewykrytym brakiem ubezpieczenia oc jeżeli zgłosze je np. 2 stycznia 2023 ?(a brak oc jest np. od 5 Maja 2021) Czy wtedy kara będzie liczona tylko od tych 2 dni ? - 1300zł ? czy od całego okresu - 6020 zł ? Pozdrawiam
Dawidd75
Nowicjusz

27 Sie 2022, 08:46

Skąd Ci się wzięły tu 2 dni? Kara za brak ub powyżej 14 dni to 6 tyś 20zl i taką też otrzymasz.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4