Punkty karne

15 Lut 2024, 14:40

Czesc. Potrzebuje jakiegoś znawcy. Przedstawiam sytuację:
Mam 2 punkty karne od czerwca zeszłego roku. Właśnie jestem na kursie redukującym punkty bo mi powiedziano że mogę anulować 2 więc pojechałam. Na kursie jestem dziś, teraz.
W zeszły czwartek - 8 lutego fotoradar zrobil mi zdjęcie i wiem że za prędkość dostanę 11 punktów a za telefon w reku - 12. Czy te 2 punkty dziś zredukowane nie będą się już liczyć jak przyjdzie ten mandat? Czy liczy się data wykroczenia? Wydaje mi się że liczą się punkty a nie data ale nikt nie umie mi odpowiedzieć.
madzia1986
Obserwowany

15 Lut 2024, 15:47

Wydaje mi się, że jednak liczy się data. Choć z pkt karnymi mam bardzo mało do czynienia, od kilku lat udaje mi się zachować czyste konto.
To chyba zależy od kiedy startują nowe pkt.
Znalazłem coś takiego
"W przypadku zdjęć z fotoradarów, zarówno stacjonarnych, jak i przenośnych, punkty naliczane są w momencie ujawnienia wykroczenia. Oznacza to chwilę, w której dokonano odczytu zdjęć zapisanych przez urządzenie pomiarowe. W praktyce odbywa się to po jednym lub dwóch dniach od wystawienia fotoradaru przy drodze."
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Bezpieczne hamowanie w warunkach zimowych
    Podczas zimowej pory roku, wielu kierowców doświadcza wydłużonej drogi hamowania na nawierzchniach pokrytych śniegiem lub oblodzonych. Czy jednak wszyscy zastanawiają się, co dokładnie wpływa na odległość, jaką pokonuje ...
    Dacia Duster Blackshadow nowa seria limitowana
    Wszechstronny SUV marki Dacia przybiera nową szatę miejskiego stylu. Dzięki starannie dobranym elementom wystroju zewnętrznego Duster Blackshadow nie pozostanie niezauważony. Wyróżnia go między innymi krata wlotu powietrza ...